Stoer industrieel interieur - Mart
Home / Stories / Stoer industrieel interieur
Beton in industrieel interieur

Stoer industrieel interieur

Foto: atelierrueverte

Het inrichten van een industrieel interieur

‘Geen woorden maar daden’, zei een interieurstylist ooit tegen me. Ik was haar op dat moment enthousiast aan het vertellen over de plannen die ik had om mijn interieur eens een totaal andere look and feel te geven. Industrieel moest het worden dit keer. We waren het landelijke en Scandinavische interieur inmiddels gepasseerd, en waren toe aan iets anders. Lees; ik was toe aan iets anders. Manlief was het er niet helemaal mee eens, want die wordt gek van al die wisselingen en wijzigingen in het interieur. Hij geeft de voorkeur aan rust en ruimte, aan zo min mogelijk prullaria en vooral aan een strakke en opgeruimde omgeving (lees: een ongewijzigd interieur wat zo’n 20 jaar meegaat). Niks voor mij dus. Ik moét wisselen; er is namelijk zoveel leuks te vinden op interieurgebied, en het zou natuurlijk hartstikke zonde zijn als ik daar niet optimaal gebruik van zou maken.

Foto: emiratadesastre.blogspot.com

‘Geen woorden maar daden’, zei de interieurstylist. Dus besloot ik aan de slag te gaan. Eerst mijn kamer ‘leegdenken’. Het begint namelijk altijd met de vraag, wat als ik helemaal opnieuw zou gaan inrichten? Welke items zou ik dan weer gebruiken, en welke niet? Wat zijn echte must-holds en wat zijn van die tijdelijke bewoners?

Rauw industrieel interieur

Na even rondkijken was het al snel duidelijk: De bank is overduidelijk een blijvertje. De stoere denimstof past uitstekend bij mijn industriële ideeën. Net zoals het oude houten salontafeltje, de grote oude kist, die we jaren geleden op een koninginnedagmarkt op de kop hebben getikt en de grote doorzichtige vazen in het raam. Het oude grijze kastje was een twijfelgeval: beetje te landelijk, en geen echte match met het stoere rauwe van een industrieel interieur. Hetzelfde geldt voor de oude eettafel, die we ooit hadden laten maken door een kennis. Leuk, maar niet voor een industrieel interieur.

Grijs industrieel interieur

 Foto: myindustrialinterior.nl

Grijstinten

Nu ik alles leeg had gedacht, kon het echte werk beginnen. Een van de hoofdkleuren in een industrieel interieur is grijs. Niet alleen de wanden zijn vaak beton-achtig grijs, maar ook de decoratie-items die je in een industrieel interieur ziet zijn vaak grijs. Saai? Zeker niet. De variatie in grijstinten is eindeloos. Wanneer je dat combineert met kleuren als wit of zwart, en een accentkleur als blauw, groen en geel, ben je helemaal into industrial.

Hanen mandlamp industrieel interieur
Foto: inrichting-huis.com

Materialen

Een must-have in een industrieel interieur zijn houtkleurige items. Hout geef je huis namelijk een wat warmere uitstraling, zodat het koele grijs weer mooi in balans is. Mijn favoriet zijn de hanen mandlampen. Natuurlijk niet van hout, maar wel diezelfde warme houtkleurige uitstraling. Door de structuur van de lamp wordt het licht prachtig gefilterd en valt er een mooi patroon op je wanden. Kopen dus!

Beton en metalen interieur

Een van de belangrijkste kenmerken van een industrieel interieur is het gebruik van beton en metaal. Een betonnen tafel of zelfs vloer geven je interieur een echte ruige uitstraling. Onze gietvloer past daarom perfect in het industriële plaatje. Handig, want een vloer veranderen is nogal een klus. Een oude houten vloer past overigens ook perfect bij het industriële sfeertje. Mooie kelim erop, een cognackleurige bank erbij en klaar is kees.

Wat betreft metaal: Een gaaf in elkaar gelast kastje met oude planken (Woodlet Apeldoorn), een oud houten tafel met metalen onderstel; Hoe meer je metaal toevoegt, hoe koeler en ruiger je industriële interieur wordt.

Industrieel interieur met houten elementen

Foto: roomed.nl

Baksteen

Om een interieur een écht industrieel karakter te geven, kun je er voor kiezen om een muur in de woonkamer een betonlook te geven of helemaal kaal te laten en niet te bewerken. Is je muur al bewerkt? Dan kun je om een muur heen metselen. Als je al een gemetselde muur hebt, heb je geluk! Deze muur kun je dan iets bewerken met een andere voeg of de bakstenen een andere kleur te geven.

Foto: pinterest

Leer

Een onmisbaar materiaal in je industriële interieur is leer. De oude cognackleurige rookstoel die van je opa is geweest, of een modernere variant die je in een woonwinkel koopt; het kan allemaal.

Om het af te maken

Elke metamorfose in mijn interieur wordt afgesloten met een bezoekje aan de Kringloop. Altijd weer gaaf hoeveel mooie items je daar bij elkaar kunt scharrelen, die je interieur helemaal afmaken. Eén van mijn favoriete items is een prachtig canvas doek, dat ik bij een oude handelaar op de kop heb getikt voor vijf euro. Het doek is beschilderd met een boeket aan prachtige bloemen in zachte kleuren, en heeft de complete look and feel van een echte oude meester. Deze eyecatcher is niet alleen mooi in mijn huis, maar is me ook dierbaar geworden. En dat is wat uiteindelijk je huis jouw thuis maakt; een verzameling dierbare herinneringen, waar geleefd, gespeeld, gelachen en gehuild wordt.

Ben jij recent ook lekker aan de slag geweest in jouw interieur? Wij zijn benieuwd. Plaats een foto onder ons facebookbericht of deze blog en wie weet win jij deze gave kaarsenstandaard van k’willeminhuis

Ronde kandelaar van kwilleminhuis

Foto: K’Willeminhuis