Het krukje en de poef…vondsten waar een huis blij van wordt! - Mart
Home / Stories / Het krukje en de poef…vondsten waar een huis blij van wordt!

Het krukje en de poef…vondsten waar een huis blij van wordt!

Er zijn van die dingen waar je er nooit te veel van in huis kunt hebben. Borden, plaids, kussens, kaarsen. Krukjes behoren wat mij betreft ook tot dat lijstje.

Multifunctioneel en nog leuk om naar te kijken ook. Ik gebruik ze als bijzettafeltje naast m’n favoriete leesstoel, ik zet ze naast het bad met een brandend kaarsje en een glas wijn erbij. En krukjes zijn makkelijke bijschuivers aan de eettafel voor kinderen (en volwassenen) die onverwachts mee blijven eten.

Superhandige kruk

Een stoel neemt gelijk behoorlijk wat ruimte in, maar een krukje, bijvoorbeeld zo’n mooi, oud teakhouten exemplaar, is niet megagroot. Dus woon je zelf ook niet heel erg groot, dan is het een perfect interieuritem met heel veel mogelijkheden. Ze kunnen dienst doen als nachtkastje of als alternatief ‘tafeltje’ om een sfeerhoekje op te creëren. Bijvoorbeeld met een dienblad vol kaarsen.

Salontafel

Salontafel

Salontafel nieuwe stijl

Is een hocker te groot in je zithoek,? Dan kan een krukje (bijvoorbeeld een met zo’n zachte zitting) perfect dienst doen als voetenbankje. Ook leuk en net even anders: meerdere krukjes bij elkaar als alternatieve salontafel. Een industriële kruk is prachtig op je werkplek of vervang een paar eetkamerstoelen eens door een paar stoere krukken. Het liefst door in hoogte verstelbare exemplaren, want dat is handig voor de jonge en kleinere bewoners van je huis.

salontafel

Doen: een poef!

Nog een leuk item en nooit overbodig is de poef. De creatievelingen onder ons breien er met gemak zelf een. Voor wie wat minder handig is met breinaald en draad, ze zijn er te kust en te keur, in alle soorten, maten, kleuren en materialen. Met de poef is het eigenlijk net zoals met het krukje: je gebruikt hem om op te zitten of om je voeten op te laten rusten, maar gewoon erbij is hij ook ontzettend leuk en decoratief.

salontafeltjes

Vintage zitcomfort

De grof gebreide, warme exemplaren doen het ontzettend goed tijdens de wat koudere maanden. Maar ook de vintage exemplaren, voorzien van bijvoorbeeld een koeienhuid, zijn prachtig in een wat stoerder of juist landelijk interieur. En vergeet vooral de kinderkamer niet! De poef is een kinderitem bij uitstek!

Zitten en opbergen

Heel erg handig voor als je niet zo groot woont is de poef die tegelijk een opbergfunctie heeft. Dus een zitobject met deksel waar je alles waar je niet tegenaan wilt kijken, maar toch bij de hand wilt hebben, in opbergt. Super ruimtebesparend!

Zelf doen?

Toch zelf zo’n grof gebreide poef maken? Dit is het recept:

Kopen: (voor een poef met een diameter van ongeveer 50 cm)

  • 6 á 7 wollen bol (goedkope wol is te vinden bij de Zeeman of Wibra)
  • Breinaalden nr. 15
  • Binnenzak (bijvoorbeeld van een oude sloop) in een kleur die dichtbij de kleur van je wol ligt
  • Vulling (fiberfill, zitzak vulling of een oud dekbed)

Doen:

  • Zet 35 steken op met 3 draden tegelijk. Wil je een grovere poef, brei dan met meer draden tegelijk.
  • Brei de naden recht, tot je een rechte lap hebt die uitgerekt ongeveer 1.70 meter lang is.
  • Naai de korte kanten aan elkaar vast.
  • Snoer één lange kant dicht met overgebleven wol.
  • Doe de binnenzak in de poef, vul met de vulling of met het oude dekbed en maak de sloop dicht.
  • Snoer nu de andere kant van de poef dicht.

Tip: rol de 3 bollen af en maak er 1 grote bol van. Kost even wat moeite maar voorkomt dat je halverwege in de knoop raakt.

Succes!

Poef zelf maken