
Haute couture voor de vloer
Comfortabel
Vloerkleden zijn net als een mooi behang of stijlvolle lamp de kers op je interieur, een blikvanger in je woonkamer. Maar een kleed zorgt ook voor een comfortabel gevoel aan je voeten én een betere akoestiek. Want een harde vloer is ontzettend mooi, maar het geheel kan ook een tikkie te koud aanvoelen. Een kleed geeft direct zachtheid en comfort.
Foto: Naturalarearugs
Kokoskleed
Het grappige is dat een vloerkleed ooit als suf en ouderwets werd gezien. Je oma had er waarschijnlijk een en bij haar mocht het, want bij oma was het gezellig ouderwets. Bij die van mij lag een kokoskleed onder de eettafel in de keuken. En dat kokoskleed werd iedere week naar buiten gesjouwd om daar met de mattenklopper te worden afgerost.
Mart Visser
De tijd dat een vloerkleed puur voor het praktische werd aangeschaft ligt ver achter ons. Een kleed is tegenwoordig hartstikke hip. Een beetje interieurmerk heeft eigen kleden in z’n collectie. Of neem couturier Mart Visser. Ruim 25 jaar in het modevak, totdat hij vorig jaar een serie door hem ontworpen karpetten introduceerde die zo’n succes waren dat hij inmiddels ook bezig is met een collectie raamdecoratie.
Foto: Thestylebox
Van alles wat
Voor wie zo’n haute couture kleed wat te gek is; er zijn echt de allermooiste exemplaren te koop, van goedkoop tot redelijk betaalbaar tot een stukje duurder. Van koeienhuiden al dan niet voorzien van een zebraprint, een mooi Oosterse of Perzische vloerkleed soms met een vintage uitstraling, ronde sisalkleden, geweven kleden gemaakt van reepjes leer, wollen, kleurrijke en gekke exemplaren, hele minimalistische exemplaren of kleden voorzien van rozen in alle kleuren en geuren.
Foto: Zakadecor
Do’s & dont’s voor een vloerkleed
Maar hoe zit het ook alweer, zet ik nu wel of niet m’n meubels op een kleed? Leg ik in een kleine kamer een klein kleed neer of juist niet? Dus hier wat do’s & dont’s. Een van de absolute do’s is: koop een groot vloerkleed, want dan lijkt je zithoek sneller een sfeervol geheel. Een klein kleed maakt dat alles wat ieler en kleiner lijkt en dat wil je voorkomen. Een mooi uitgangspunt is een kleed te kopen waarbij je nog ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte overhoudt tussen het kleed en de muur. Meet dus voor je een kleed aanschaft eerst goed de ruimte op.
Even meten
Kies een vloerkleed uit dat groot genoeg is om in ieder geval de voorpoten van je meubels erop te kunnen zetten. Staat je bank tegen de muur, dan zorg je er voor dat het kleed in ieder geval voor een deel onder je bank ligt, zo oogt de kamer groter. Datzelfde geldt voor een kleed in je slaapkamer: een klein kleed voor je bed, doet de kamer kleiner lijken. Een stukje onder je bed oogt ruimtelijker en luxe. Heb je een grote kamer en staan je meubels niet tegen de muur, dan kan de bank in z’n geheel op het kleed staan. Houd hierbij ook het 30 tot 60 cm voor ogen en het kan niet mis gaan.
Foto: Roomed
Eucalyptus
Wil je met een kleed een kleurstatement maken in je woonkamer, houd dan je meubels zo neutraal mogelijk. Zijn je bank en stoelen de eyecatchers? Kies dan voor een kleed met neutralere kleuren en patronen. Een allergie is hartstikke vervelend maar hoeft je niet te weerhouden tot het kopen van een kleed. Wist je dat er karpetten worden ontworpen die zijn gemaakt van Eucalyptus? Een puur natuurproduct, dus niemand krijgt last van niesbuien of jeukaanvallen, en deze kleden zijn hartstikke stijlvol en voorzien van een subtiele glans.
Over elkaar
Zie je door de bomen het bos niet meer, te veel keus, te veel moois? Geen probleem, laat meerdere kleden elkaar overlappen. Dit geeft een dynamisch en dieper effect en biedt je de mogelijkheid om eens te veranderen.