Haal het alpengevoel in huis - Mart
Home / Stories / Haal het alpengevoel in huis

Haal het alpengevoel in huis

Het besluit stond vast. We zouden dit jaar niet gaan skiën. De verhuizing en inrichting van ons huis hadden genoeg geld gekost, en we wilden dit jaar eens verstandig zijn. 

Maar nu de voorjaarsvakantie toch echt steeds dichterbij komt, gaat het onmiskenbaar kriebelen. De voorbijtrekkende beelden van witte bergen, blauwe lucht en houten chalets zorgen voor een niet te negeren verlangen naar de sneeuw. Maar daarmee wordt mijn portemonnee natuurlijk niet gevuld. De enige oplossing is dus om die heerlijke Alpensfeer gewoon naar huis te halen.

alpen

Alpensfeer

Het begon met de aanschaf van een paar dikke, gebreide sloffen. Zo’n paar waar je binnen een paar dagen niet meer uit te branden bent en waar iedereen wat meewarig het hoofd over schudt. Maar het kan me niet schelen. Ik heb een begin gemaakt met de introductie van de Alpensfeer in huis. En iedereen moet daar dan maar gewoon aan wennen. De tweede aanschaf was een nieuw boek. Zo’n heerlijk exemplaar waarmee je op koude winteravonden voor de houtkachel kruipt. Ik had het boek al een tijdje op het lijstje staan, maar aangezien manlief was begonnen aan een e-reader, en papieren boeken echt ‘uit de tijd’ vond was ik niet meer tot de aanschaf van een nieuw boek (lees: ouderwetse papierwinkel) overgegaan. Maar in deze Alpentijd, heb ik besloten nog even toe geven aan mijn liefde voor de papieren versie.

alpensfeer

alpen sfeer

De Alpen in mijn interieur

De derde en volgende stappen bestonden uit het aanpassen van de sfeer in huis. Ik kon de bakstenen buitenkant (helaas) dan niet vervangen door een paar knoestige boomstammen, maar in het huis kon ik toch mijn best doen het zo alpine mogelijk te maken. Zo ging mijn schots geruite dekbedovertrek weer op het bed, maakte ik van een paar eenvoudige houten takken een paar kerststerren, die ik aan rode linten voor het raam ophing, zorgde ik voor een complete groenvoorziening met lichtjes in mijn vensterbank en stalde ik enkele houtblokken in een oude rieten mand in mijn woonkamer. De bank en stoeltjes werden voorzien van een schapenbontje, de kussens vervangen door exemplaren met een hertenkop en de placemats vervangen door houten onderzetters. Verder knutselde ik van een oude boomstronk een echt tafeltje en ging ik op zoek naar een opgezette eland- of bizonkop (want dat hoort nou eenmaal in een alpine lodge).

alpen

skiën

Eenvoudige accessoires

De sfeer was duidelijk gezet. En eigenlijk was het heel eenvoudig geweest. Met een paar simpele veranderingen in de accessoires, kon ik de sfeer al heel goed aanpassen. Natuurlijk werd het nooit zoals in een echte lodge. Maar daar kan ik mee leven. Het ging me uiteindelijk om de warme en natuurlijke sfeer zoals deze alleen in een lodge voorkomt. Met een paar hertenkoppen, warme kleedjes, een schots geruit dekbed, enkele houten accessoires, een paar oude sneeuwschoenen of ski’s en wat sfeerverlichting kom je al een heel eind. Natuurlijk verlang ik nog steeds naar de sneeuw; naar de winterse landschappen en het après-skigevoel voor de kachel. Maar deze simpele metamorfose in mijn eigen huis, maakt het verlangen dragelijk. En het overtuigt me er ook weer van dat de sfeer niet alleen door de omgeving ingegeven wordt, maar dat je die uiteindelijk zelf maakt.

Alpen sfeer in je huis