Haal de herfst in huis! - Mart
Home / Stories / Haal de herfst in huis!

Haal de herfst in huis!

Als er één seizoen is dat bruist van kleur en leven, is het de herfst. De geur van vochtige grond, de herfstige kou, en de prachtige bessen en noten tussen een opeenhoping van bladeren in de meest intense kleuren; de hele natuur is één groot stilleven. Niet gek dus, dat juist in dit seizoen mijn interieur weer een grote boost krijgt. De zomerse kleuren gaan eruit en het huis wordt gevuld met warm oker, koperkleur, denimblauw en wit.

Haal de herfst in huis!

Herfstboeket

Natuurlijk is al dat inrichten en veranderen in huis heerlijk. Maar het meest verheug ik me altijd weer op de komst van de herfstbloemen. Al vroeg in september komen de eerste typische herfstbloemen op de veiling voorbij. Waar eerst de dahlia’s en gladiolen nog voor vrolijke kleuren in de nazomer zorgen, maken deze langzaamaan plaats voor de goudgele bolchrysanten, het lila septemberkruid en diverse soorten herfstasters. Wat herfstbloemen zo mooi maakt, zijn de zachte en warme kleuren. In plaats van de ‘luidruchtige’ zomerbloemen, zijn de herfstkleuren wat minder opzichtig, en daardoor prachtig toe te passen als decoratiemateriaal. Bovendien zijn de zacht oranje en rode kleuren prachtig te combineren met de blauwpaarse Skimmia, een bekende herfstbes.

Haal de herfst in huis!

Oker

Wanneer dat prachtige herfstboeket eenmaal staat, heb ik weer voldoende kleurinspiratie opgedaan voor de rest van het huis. Dit jaar heb ik gekozen voor de centrale kleur oker. Een prachtige, warme diepgele herfstkleur, die perfect te combineren is met zacht grijs, antraciet, zwart en denimblauw. Bovendien kleurt oker ook bijzonder mooi bij oud hout. Zeker wanneer je daar een aantal koperkleurige accessoires aan toevoegt, creëer je een trendy, maar toch tijdloze look in je interieur. 

Haal de herfst in huis!

Kussens

Om mijn huis die herfstlook te geven, begin ik met het vervangen van de kussens. De witte, felroze en geborduurde kussens worden opgeborgen in een flinke vuilniszak, en verdwijnen achter het luik. Hier mogen ze hun winterslaap doorbrengen, terwijl kussens in warmere kleuren de honneurs waarnemen. Ik kies voor een aantal stoere kussens in zachtfluwelen okerkleuren, gecombineerd met een aantal kussens in denimblauw linnen; een stoere en toch frisse combinatie die helemaal past bij de landelijke uitstraling van mijn interieur.

Haal de herfst in huis!

Kaarsen

Na de kussens zijn de kaarsen aan de beurt. Om eenheid in je interieur te houden, is het belangrijk dat de kaarsen mooi matchen bij de rest van je accessoires. Met een paar grijze kaarsen, een oude fles met wat verzamelde veren en een stuk oud hout uit het bos, maak ik een stilleven, wat prachtig kleurt bij de rest van mijn inrichting.

Haal de herfst in huis!

Muuraccessoires

Als laatste zijn de accessoires aan de muur aan de beurt. Ik vervang de houten tak door drie oude hertengeweitjes en wissel een zwart-witte lijst voor een plaat met wat warmere kleuren. Ook hier komt de kleur oker uiteraard in terug. 

Haal de herfst in huis!

Less is more

Als ik rondkijk, valt het me op hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om je huis weer even een frisse, andere uitstraling te geven. Ook hier geldt de regel ‘Less is more’. Als de basis bestaat uit enkele eenvoudige natuurtinten, kun je het hele jaar met de seizoenen meewisselen wat betreft accessoires. Dus laat die herfst maar komen!