Granny chic - Mart
Home / Stories / Granny chic

Granny chic

Dames opgelet! Het is weer Granny time! Breien en haken is helemaal hot en ook de sprei heeft een comeback gemaakt. En dat is niet zo gek, want met een leuke sprei geef jij je bank of slaapkamer een lekker knusse look. Lang leve Granny!

Het beste voorbeeld van de oprukkende Granny hipe is het initiatief Granny’s finest. Een aantal jonge ontwerpers staan aan de basis van Granny’s Finest. Zij maken de patronen en ouderen breien in clubs de kledingstukken aan de hand van deze patronen. De kledingstukken worden vervolgens verkocht met een kaartje erbij en een leuk berichtje en de de naam van de maakster. Een gaaf initiatief dat loopt als een trein.

foto2-granny-sprei-trend

Belangrijkste basis van het succes van de sprei dat ze handgemaakt zijn. Handgemaakte producten zijn namelijk authentiek, en gegarandeerd origineel. Iets wat we tegenwoordig erg belangrijk vinden. Van oorsprong is de sprei een gehaakte of gebreide doek die over het bed heen werd gelegd. Hoe rijker de eigenaar, hoe luxer de sprei. Tegenwoordig gebruiken we de sprei als decoratiemateriaal op veel meer plaatsen; over een stoel, op een bank of over een trapje.

foto3-sprei-grandfoulard-plaid

Sprei, grand foulard of plaid?

Het aanbod van spreien en dekens kan je soms wel eens in verwarring brengen. Want wat is nou eigenlijk het verschil tussen een sprei, een grand foulard en een plaid? Wikipedia geeft verschillende betekenissen. Zo wordt de sprei omschreven als een versierd kleed waarmee een opgemaakt bed word afgedekt. Een plaid kan een ook wel een reisdeken genoemd worden. Een plaid was vooral bedoeld om mee te nemen onderweg, om te gebruiken in onverwachte omstandigheden. Daarnaast wordt de naam plaid gebruikt voor een schots geruite wollen omslagdoek. Als laatste hebben we de grand foulard. Deze ‘deken’ wordt omschreven als een groot sierdoek die je als sier over een bank of stoel drapeerde. Het is dus afhankelijk van de functie, of je een deken een sprei, een grand foulard of een plaid noemt.

foto4-breien-haken-hobby

Praktisch

Een sprei heeft, naast decoratieve functie, ook een praktische kant. Het is altijd handig om een extra dekentje in de buurt te hebben, in het geval je het koud hebt. Daarnaast kan het ook je meubelen beschermen tegen vieze kinderhandjes. Leg een lekkere, wasbare, sprei op de bank en ook je kids kunnen genieten van het koffie-uurtje in de zithoek.

foto5-slaapkamer-sprei-haken

DIY tip uit Libelle

Wil je zelf een sprei maken? Volg dan deze handige beschrijving uit de Libelle. Het enige wat je nodig hebt is een oud dekbed. Even naar de stoffenwinkel voor een zachte linnen stof en wat parelmoer knoopjes, en het oude dekbed wordt weer een heel nieuw item.

Beschrijving:

  • Benodigdheden voor een gecapitonneerd sprei:
  • oud eenpersoons dekbed
  • oudroze linnen stof ‘Caprice’ nr. Ch1205/061 (Chivasso)
  • 16 parelmoeren stofknoopjes (‘t Winkeltje)
  • eventueel fiberfill (Boerenbonthal)

Werkwijze

Naai van de linnen stof een hoes van 150×200 cm en laat aan de onderkant een stukje open. Doe het dekbed in de hoes en naai de opening met de hand dicht. Naai op gelijke afstand van elkaar 16  parelmoeren knoopjes aan 2 kanten (boven en onder) op de sprei, trek de draad aan, zodat er een gecapitonneerd effect ontstaat. Tip: om wat meer volume te krijgen, kunt u aan twee kanten van het dekbed nog een laag fiberfill doen.

foto6-slaapkamer-veranderen-trend

(Bronnen: foto 1: juliak.metromode.se, foto 2: bloglovin.com, foto 3: myunfinishedhome.com, foto 4: ellos.fi, foto 5: lovegrowswild.com, foto 6: vosgesparis.com)