Genieten van graniet! - Mart
Home / Stories / Genieten van graniet!

Genieten van graniet!

Soms kom je ze tegen; van die huizen waar je helemaal doorheen moet kijken. Zo’n exemplaar waar de authentieke tussendeuren geel geverfd zijn, de oorspronkelijke kozijnen bedekt zijn met een goedkope lak en de ornamenten bij gebrek aan smaak van het plafond afgerukt zijn en nu vergeten in de hoek van de kelder liggen. Als je zo’n huis vindt, is er een dikke kans dat onder die laag bruine vloerbedekking een prachtige granieten ondervloer verborgen zit. Zo’n weggestopt pareltje dat het verdient om door jou weer helemaal in ere hersteld te worden.

Wat is graniet eigenlijk?

Graniet is een stollingsgesteente dat bestaat uit drie materialen: kwarts, veldspaten en mica’s. De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component (ongeveer 50%). Graniet is dus een stollingsgesteente. Dat wil zeggen dat het is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Dit verklaart de verschillende kleuren in het graniet.

foto2-graniet

Granieten vloer of granito?

In de jaren 30 was de granieten vloer ontzettend populair. En dat is niet zo gek, want het materiaal was prachtig van kleur en bovendien erg slijtvast. Helaas zijn veel van deze oude woningen in de jaren 70 verbouwd en hebben de prachtige authentieke elementen uit de jaren-30-woning plaats moeten maken voor modernere elementen. Hierdoor zijn veel granieten vloeren verborgen onder een dikke laag vloerbedekking of parket. Voordat je de vloer weer in oude staat terug gaat brengen, is het overigens belangrijk om goed te onderzoeken of het gaat om een echte granieten vloer of om granito. Graniet is namelijk een echte natuursteensoort. Deze soort is vrij kostbaar en hard en komt niet zoveel voor als granito. Met granito bedoelen we een cement aangevuld met grind en of glas. Dat wordt in een mal gestort en dan tot een glad oppervlak geschuurd. Hier werden vroeger onder andere badkamervloeren en entreevloeren van gemaakt.

foto3-graniet-in-de-keuken

Renoveren granieten vloer

Het renoveren van een oude granieten vloer kun je het best overlaten aan specialisten. Een natuurstenen vloer of aanrecht renoveren kan vaak al in een dag. Afhankelijk van de schade aan het materiaal moet het worden geschuurd, gepolijst en of beschermd.

foto4vloeren-graniet

Granieten vloer kopen?

Granieten vloeren zijn in vele kleuren en variaties te koop. Doordat het graniet een natuurproduct is, krijgt elke tegel en elke vloer een eigen karakter. Daarnaast is het graniet ontzettend slijtvast. Wie dus kiest voor een granieten vloer, kan er een leven lang plezier van hebben.

foto5-graniet-vloer

Granieten werkblad in keuken

Een granieten vloer is in vergelijking met marmer iets minder gevoelig voor aantasting van zuren. Ideaal voor in de keuken. Bovendien is het graniet makkelijk schoon te houden. Af en toe een mengsel van lijnolie en terpentine (verhouding 1:1) zorgt weer voor een schoon en glimmend aanrechtblad.

(Bronnen: foto 1: bloglovin.com, foto 2: martkleppe.nl, foto 3: onmilwaukee.com, foto 4: welke.nl, foto 5: pinterest.com)