Ga voor groen! - Mart
Home / Stories / Ga voor groen!

Ga voor groen!

Wel eens van een groen interieur gehoord? Nee, ik heb het niet over de kleurstelling groen, maar over duurzaamheid…

Want tegenwoordig moet alles duurzaam zijn. Elektrische auto’s, energieneutrale huizen, bio cotton kleding, fairtrade producten en een groen interieur. Want in Nederland zijn we ons plotseling bewust van de enorme aanslag die we plegen op de wereldwijde flora en fauna. 

Gerecycled interieur

Nu heb ik niet zoveel moeite om daarin mee te komen. En ik ben dan best bereid om ook in mijn interieur rekening te houden met mijn verantwoordelijkheid als wereldburger. Ik heb slechts een kleine voorwaarde; het moet wel mooi blijven. Want een gerecycled interieur kan best leuk zijn, maar een stoel met een mooie met de hand geborduurde katoenen stof moet toch kunnen. Katoen is immers ecologisch en borduren is één van de oudste ambachten die er is. Of dan die salontafel. Hoe duurzaam is een salontafel van oud hout, maar in een modern design? Of die brocante vaas van dat Fransje marktje; hoe recyclebaar wil je het hebben? 

Creatief hergebruik materialen

Gelukkig houdt het interieurontwerp tegenwoordig ruimschoots rekening met duurzaamheid. Zo is creatief hergebruik van materialen helemaal hip. Kijk maar naar het gebruik van oud hout of karton, en naar de recycling van materialen, oud-Hollandse afbeeldingen op een servies of de kleurrijke en authentiek bedrukte stoffen. Leuk en ook doorleefd. 

I am Recycled

In mijn zoektocht naar ‘groene’ interieurideeën kwam ik vorige week de website I am Recycled tegen. Een initiatief van twee dames die oude en gebruikte spullen een nieuw hip leven inblazen. Ik verbaas me over de inventiviteit van deze dames. Tassen en slippers van oude autobanden, opbergdozen van oude appelkisten en lampenkappen van oude potten en vazen. 

Gewassen Perzische tapijten

Ik verbaas me niets over deze focus op duurzaamheid. De techniek ontwikkelt zich zo snel, dat mensen het bijna niet meer kunnen bijbenen. Al het nieuwe geeft onzekerheid, het verleden of de geschiedenis biedt zekerheid. En dat gevoel sijpelt overal in door. We zitten volop in een periode waarin we ons weer terugtrekken naar dat wat geweest is. En dat zie je om je heen; oude serviezen, doorleefde houten kasten, gewassen Perzische tapijten, linnen stoelen en retrobanken van biologisch katoen. Zelfs de meest moderne designer grijpt terug naar oude culturen. En dat blijft voorlopig zo. Gelukkig. Want hoe sneller en drukker de maatschappij wordt, des te meer zijn we op zoek naar rust en warmte. En doorleefde meubelen en accessoires bieden die warmte. Een groen interieur? Wring je niet in allerlei duurzame bochten. Maar gebruik gewoon je gezonde verstand en je zwak voor gezelligheid en warmte. Dan kom je al een heel eind. 

Over Anne-Mette
Anne-Mette is actief freelance  journalist en huisvrouw. Ze schrijft o.a. teksten voor woonblogs, woonwebsites, het Mart Magazine. Ze laat, samen met haar man, de komende tijd een nieuw huis bouwen. Ze schrijft op een originele wijze over haar ervaringen en haar zoektocht naar meubels e.d.