Erfstuk als eyecatcher - Mart
Home / Stories / Erfstuk als eyecatcher

Erfstuk als eyecatcher

Bron: de-oude-bank.nl

 
Het oude stoeltje waar je opa altijd de krant las, het dressoir waar je oma altijd de koekjes uithaalde of het kastje dat in de logeerkamer bij je tante en oom stond. Erfstukken zijn van onschatbare waarde. Maar hoe geef je zo’n oud erfstuk nou een mooie plek in je nieuwe interieur?

Niets is mooier dan een meubelstuk met een verhaal. Tegenwoordig hebben we er ook een mooie naam voor: vintage. Tenminste, als je erfstuk meer dan 30 jaar oud is. Als het meer dan 100 jaar oud is, spreken we van antiek. Bij de meeste erfstukken geldt dat ze prachtig zijn. Op zichzelf. Maar het combineren van deze mooie erfstukken in je interieur blijkt toch een lastige opgave, omdat de stijl van het erfstuk vaak sterk afwijkt van je eigen interieur. Toch zijn het juist de items met persoonlijke (emotionele) waarde, die je interieur een persoonlijke toets geven.

Hoe combineer je dan je erfstuk met je interieur? Er zijn verschillende manieren om jouw erfstuk een mooi en passend plekje in je interieur te geven. Ik heb ze even voor je op een rij gezet:

 

1. The easy way: Verven of stofferen

De makkelijkste manier om je erfstuk aan te passen aan je interieur, is door het verven of stofferen van je meubelstuk. Door het verven van een oude kast of het stofferen van die oorfauteuil weet je zeker dat hij helemaal past in jouw stijl. Realiseer je wel dat je daarmee de originaliteit van het meubelstuk ook voor een deel weghaalt. Juist de originele vorm en kleur maken het erfstuk authentiek.

FOTO: nous-decor

 

2. Wees creatief

Wil je niet verven of stofferen, maar je meubelstuk in originele staat gebruiken? Wees dan creatief. Veel oude meubels zijn vrij donker van kleur en nogal massief. Probeer daar doorheen te kijken. Wanneer je een rustig en licht interieur hebt, kan die donkere kast van oma juist prachtig uitkomen. Het dressoir van je tante ziet er misschien wel heel anders uit tegen een mooi geverfde kalkachtergrond. En het stoeltje van je opa matcht prachtig bij je moderne, strakke bank. Bij kleinere meubels speelt dit probleem overigens minder. Bovendien geef je een klein meubelstuk ook sneller en eenvoudiger een make-over.

FOTO: pinterest.com

 

3. Kies voor het verrassingseffect

Een interieur dat perfect matcht, kan soms een wat saaie uitstraling hebben. Een mooi erfstuk zorgt voor een verrassend effect. Zoek een plekje waar het erfstuk goed tot zijn recht komt; een oud kastje in jouw moderne keuken, een klein brocante bureautje op de slaapkamer van je dochter. Zolang je het evenwicht tussen strak en rustig en vintage goed in de gaten houdt, kun je alle kanten uit.

FOTO: de-oude-bank.nl

 

4. Laat oud en nieuw elkaar ontmoeten

Juist de ontmoeting tussen oude en nieuwe spullen maakt jouw stijl een interessante stijl. Wel is het belangrijk daarbij de balans goed in de gaten te houden; teveel oude spullen die niet goed gecombineerd zijn, maakt je interieur snel wat ouderwets en rommelig. Kies daarom voor een paar oude eyecatchers, die je helemaal tot hun recht laat komen.

FOTO: planet-deco.fr

 

5. Durf te experimenteren!

Wanneer je een erfstuk hebt, is het leuk om ermee te experimenteren: zet het meubelstuk op verschillende plekjes in je huis, en laat het daar even staan. Experimenteer ook met accessoires naast het meubelstuk. Zet een strak tafeltje naast het stoeltje van je opa, of zet een moderne stoel naast het dressoir. Door tegenstellingen te creëren, ontstaat er vaak een verrassend leuk effect.

FOTO: nous decor

 

6. Houd je ogen open!

Zijn er geen erfstukken of afdankertjes in jouw familie? Stap een kringloopwinkel binnen, speur op marktplaats of loop eens over een rommelmarkt. Die sta-in-de-weg bij een ander is misschien wel jouw nieuwe must-have. Heb je iets meer te besteden en niet zo’n zin om zelf nog aan de slag te gaan? Een enkel antiek stuk geeft een extra dimensie aan je interieur. Ook als je verder een strakke inrichting hebt, geeft een antiek meubelstuk diepte en warmte aan jouw woning. Design en antiek contrasteren met elkaar en dat kan heel spannend zijn.