Eenheid in je interieur - Mart
Home / Stories / Eenheid in je interieur

Eenheid in je interieur

 

Als ik iets mooi vind in een interieur, is het eenheid. Het zorgt voor rust en overzicht, en geeft je huis een rustieke uitstraling.

Om eenheid in jouw interieur te creëren, kun je werken met drie belangrijke ingrediënten: kleur, structuur en vorm. Door deze ingrediënten te mixen en matchen kun jij die persoonlijke draai geven aan jouw inrichting en tegelijkertijd een uniek en toch samenhangend geheel creëren.

Kleur

De kleur op je muur bepaalt voor een groot deel de sfeer in je kamer. Omdat kleur zo bepalend is, is het voor de eenheid in je interieur belangrijk je te beperken tot maximaal drie tot vier kleuren door je hele interieur. Werk daarbij vooral in kleurnuances. Door deze kleuren of kleurnuances in de verschillende ruimten terug te laten komen, creëer je balans en samenhang in je interieur.

Structuur

Als je je kleuren eenmaal hebt bepaald, kun je aan de gang met de invulling, de structuren.
Kies voor het gebruik van ongeveer drie verschillende materialen, die mooi op elkaar aansluiten. Vooral natuurlijke materialen harmoniëren prachtig met elkaar. Denk aan materialen als staal, hout, brons, steen en beton. Hoe meer lagen er in een ruimte aangebracht worden, hoe interessanter het wordt. Hou overigens ook bij het kiezen van je materialen de eenheid goed in de gaten; Kies daarom voor verschillende elementen in hetzelfde materiaal; een materiaal als beton kun je prachtig terug laten komen in zowel de keuken, als de badkamer en op het toilet. Houten elementen, kun je ook op diverse plekken toevoegen. Te veel verschillende materialen zorgt voor onrust, dus kies bewust voor maximaal drie materialen waarmee je werkt.

 

Vormen

Ook vormen hebben een belangrijke invloed op de eenheid in je interieur. Je kunt verschillende vormen op diverse plekken in je interieur terug laten komen; kies je voor strakke lijnen, of juist voor zachte ronde vormen? Of combineer je die twee spannend met elkaar?

Laat de vloeren doorlopen

Nog een handige tip om de eenheid in je interieur te bewaren: Zorg dat de verschillende ruimtes een geheel worden door bijvoorbeeld de drempels weg te laten. Als je de vloeren laat doorlopen, creëert dat direct een hoop rust in huis. Neem daarbij altijd een detail vanuit de ene ruimte mee naar de volgende ruimte; de verfkleur, het behangpatroon, een bepaald accessoire of een specifiek meubelstuk. Alles is goed.

O ja, niet vergeten: het verrassingselement!

Eenheid in je interieur is natuurlijk prachtig. Maar om het wel een beetje spannend te houden, mag het verrassingselement niet ontbreken. Dus doe gerust iets geks. Zo kwam ik in een prachtig licht huis; witte muren, lichte vloeren. Toch was dit huis verre van saai. De bewoonster had namelijk al haar plinten zwart geverfd. Ook haar kozijnen waren zwart. Door deze contrasterende kleur te gebruiken, kwam er een prachtige spanning in het interieur, en werd het, ondanks de weinige kleuren, absoluut niet saai.

 

How to?

En last but nog least; nog even een aantal handige tips op een rij als het gaat om eenheid creëren in je interieur;
1. Schrijf eens op wat er allemaal in je woonkamer staat; beschrijf kleuren, vormen en materialen.
2. Kies vervolgens drie mooie basiskleuren uit. Daarbij moet je zorgen dat je muren en je vloer mooi op elkaar aansluiten.
3. Wanneer je de basis hebt gelegd, kies je voor de kleur van je meubels. Dit kan een contrasterende kleur zijn, of juist een prachtige ton sur ton kleur.
4. Kies nu voor de kleur van je accessoires; zorg dat ze altijd een link hebben naar je basiskleuren. Kies ook voor de materialen die je wilt gebruiken.
5. Stop nu de overige accessoires (alleen de dingen die je écht wilt bewaren) in een doos. Gooi de rest weg.
6. Koop wat nieuwe planten in mooie grote potten in de basiskleur of een neutrale tint (kan ook heel goed zwart zijn)