Een harde vloer verdient een karpet! - Mart
Home / Stories / Een harde vloer verdient een karpet!

Een harde vloer verdient een karpet!

Jaren geleden kwam ons gezin thuis van een warme vakantie in het zonnige Italië. Daar hadden we zo’n schattig Italiaans huisje tot onze beschikking gehad, midden op het platteland. Het was ook Italiaans ingericht: in alle ruimtes tegelvloeren, een leren bank, leren stoel en knallende verlichting. 

Kortom, een toeristenbestendig interieur. Zo af en toe maakte ik een opmerking over hoe ik het in zou richten als het ons huisje was: met mooie gordijnen en op z’n minst een fijn kleed op de vloer en niet alleen maar leren meubels. Maar wij bivakkeerden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan de rand van het zwembad en maakten af en toe een uitstapje naar een gezellig Italiaans stadje, dus wat kon ons dat ongezellige interieur schelen

landelijk karpet

Holle keuken

Tot we thuis kwamen en onze woonkeuken via de openslaande achterdeuren binnenstapten. Het eerste wat echtgenoot en mij opviel, was dat het zo hol klonk en zo leeg aanvoelde. We keken elkaar aan en zeiden: “Wij hebben gordijnen nodig voor de openslaande deuren, maar vooral een groot kleed op onze hardstenen vloer.

landelijke vloerkleed

Harde vloeren, harde geluiden

Harde vloeren zijn al jaren ongekend populair en dat is niet zo heel erg vreemd want ze zijn er in alle soorten en maten, dus iedereen vindt er wel een die bij de stijl van het interieur past. En ze zijn niet alleen heel erg mooi, maar ook nog eens erg praktisch. Toch heeft zo’n harde vloer niet alleen maar voordelen. De akoestiek in de woonruimte laat met zo’n vloer nogal te wensen over. Want elk geluid wordt als het ware versterkt door de harde vloer. En meubels lijken op een harde vloer te zweven, ze vormen geen eenheid. Ook kan de combinatie van veel harde materialen de ruimte kil maken.

landelijk karpet

Warm aan je voeten

Sinds onze thuiskomst van die Italiaanse vakantie, kunnen wij niet meer zonder vloerkleden in huis. Zo hebben we in onze keuken een echt ‘vintage’ Perzisch tapijt liggen, gekregen van mijn schoonmoeder. En in de woonkamer ligt een grijzige koeienhuid op onze eikenhouten vloer. Ervaring heeft mij geleerd dat een vloerkleed lekker zacht is, een beetje verend en behaaglijk warm aan mijn blote voeten voelt. En textiel absorbeert geluid, dus ons huis klinkt meteen een stuk minder hol. Een bijkomend voordeel is dat de meubels met de komst van een karpet, meer met elkaar verbonden zijn. En ze staan niet op het kleed maar er naast, zo oogt de ruimte groter en wordt het interieur één geheel.

landelijk wonen

Persoonlijk karpet

Je kunt tegenwoordig de mooiste karpetten kopen, maar er ook voor kiezen om van je favoriete tapijt een prachtig kleed op maat te laten maken, in de sfeer en stijl die bij jouw interieur past. De keuzes zijn talloos: een stoere koeienhuid, of twee kleinere karpetten naast elkaar, een lekker hoogpolig kleed of een superstrak Sisal tapijtje (minder aaibaar, maar wel erg mooi). En wist je dat je ook persoonlijke vloerkleden kunt laten maken? Je kiest een mooie print uit en laat die in het karpet borduren. Wel iets duurder, maar o zo mooi! Kortom, een mooie harde vloer verdient een mooi karpet!