Duurzaam inrichten van je huis - Mart
Home / Stories / Duurzaam inrichten van je huis

Duurzaam inrichten van je huis

Op de dag dat ik dit schrijf, stormt het buiten. De regen striemt tegen de ruiten de pas geplante stekjes hebben het moeilijk. Binnen heb ik de haard aangestoken en peins ik over een interview wat ik enkele jaren geleden had met Marianne, die in Noord-Brabant woonde. Zij kocht een oude boerderij en knapte die op tot een prachtig duurzaam ingerichte woning.

Het interview met Marianne is voor mij het eerste stapje geweest richting een duurzamer leven. Later zijn daar nog heel veel dingen bijgekomen, die ervoor zorgden dat ik duurzaam leven belangrijk ging vinden. Maar het heeft mijn interesse gewekt.

 

Preloved

Tegenwoordig lees je ontzettend veel over duurzaamheid. Over het kopen van eerlijke producten, die misschien wat duurder zijn, maar die wel jaren meegaan. Over mensen die hun huis inrichten met prachtige kringloopvondsten, over vintage en preloved. Ik hou ervan, moet ik je zeggen.

Inrichting

Als het gaat om de inrichting van je huis, kun je veel doen aan duurzaamheid. Het belangrijkste onderdeel is bewustwording. Een mogelijke goede eerste stap is om te kijken naar alle dingen die je in je huis echt gebruikt, bijvoorbeeld tafels, stoelen, banken enzovoorts. Vervolgens kun je bepalen welke meubels op een duurzamere manier kunnen worden uitgevoerd. Je kan ook duurzaam hout in je interieur toepassen. Dit kan hout zijn dat je gerecycled hebt of hout dat een keurmerk bezit. Als je op zoek bent naar nieuwe duurzame meubels let hierbij goed op het FSC keurmerk. Meubels of hout met dit keurmerk zijn afkomstig uit een duurzaam beheerd bos. Wil je een ander materiaal dan hout gebruiken? Dan kun je ook voor bamboe kiezen. Bamboe is namelijk één van de meest milieuvriendelijkste materialen. Door het gebruiken van deze materialen kun je een mooi duurzaam interieur samenstellen.

Duurzaam slapen

Als je kiest voor duurzaamheid, kun je het best voor een dekbed en matras kiezen, van zo min mogelijk synthetische materialen, waarvoor geen mensen voor zijn uitgebuit en waar geen gifstoffen voor zijn gebruikt. Bijvoorbeeld producten van biologische wol, natuurrubber, fairtrade katoen, vegan versies van Tencel of geraapt dons.

Een duurzame vloer

Een houten vloer gaat erg lang mee en je kunt er zelfs een tweedehands kopen. Heb je toch liever een nieuwe vloer? Kies dan voor beton, gecertificeerd natuursteen of duurzaam hout. Vloerbedekking met een Oekotex-keurmerk is ook duurzaam, want dan is het gemaakt van gerecycled materiaal en zijn er geen gifstoffen gebruikt bij het produceren.
Daarnaast is het belangrijk dat je niet voor snel, trendy en goedkoop gaat, maar kiest voor een eenvoudige, duurzame basisinrichting. Dit betekent overigens niet dat je per definitie kiest voor een saaie inrichting. Ook bepaalde kleuren kunnen als basis heel erg lang meegaan.

Toen we een paar jaar geleden verhuisden, heb ik gekozen voor groen als basiskleur. Deze kleur is heel erg makkelijk te combineren met zand, grijs, zwart en goud. Maar ook met wat sprekender kleuren, zoals roest of okergeel.

Voor de bank kozen we voor jeanskleurig linnen, een superstoere kleur, met een stof die lang meegaat. En ook als de kids er veel op spelen, en hij wat valer wordt, blijft ie mooi. Daarnaast kochten we een hele grote houten eettafel, van 3,5 meter lang. Deze tafel is nog steeds de parel in huis, en hoe ouder hij is, hoe mooier hij wordt. Wat betreft de accessoires zelf, ga ik regelmatig naar de kringloop. Ik zoek vaak hout en licht riet, wat weer prachtig combineert bij mijn groene muur. Daarnaast heb ik veel planten in huis, die het interieur een botanische uitstraling geven. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat de lucht in huis schoon blijft.

Duurzaamheid kun je dus overal toepassen in je huis, door bewust om te gaan met wat je koopt. Je kunt beter goed investeren in iets wat lang meegaat, dan door elke keer goedkope, trendy artikelen in huis te halen (Eigen ervaring ☺…)