Droomkeuken gezocht - Mart
Home / Stories / Droomkeuken gezocht

Droomkeuken gezocht

Foto: Obly

Een keuken kopen blijkt veel lastiger dan ik op voorhand had bedacht. Eigenlijk wist ik dat al, want zo’n twintig jaar geleden waren man en ik ook op zoek naar een nieuw exemplaar, voor ons toenmalige thuis, een huis uit begin 1900. Een authentieke keuken, met paneeldeuren en een terrazzoblad, dat vonden we mooi.


Foto: Pinterest

Misser

Op een zaterdagmiddag reden we richting een grote keukenzaak, legden daar onze wensen op tafel (eisen hadden we geloof ik niet echt) en zo’n twee uur later zaten we met een ontwerp in de auto dat in de verste verte niet leek op wat we wilden. Een teakhouten, hypermodern exemplaar met een glimmend zwart aanrechtblad met zilveren snippers (ik kan het niet anders omschrijven).


Foto: coffeinthesun.blogspot.com

Handige oom

Gelukkig hadden we ‘bedenktijd’ en vroegen we in de auto schoorvoetend aan elkaar: vind jij dit mooi? Nee dus. We kunnen er nu nog steeds ontzettend om lachen. Want hoe is het toch mogelijk dat je vertelt wat je mooi vindt en de verkoper denkt ‘dat heb ik niet, maar ik zal ze wel even een andere keuken in de maag splitsen!’ Toen we ons dilemma voorlegden tijdens een familiefeestje, zei mijn oom: maar dan maak ik hem toch! Tuurlijk, de timmerman in de familie, degene met twee rechterhanden die alles kan maken wat jij bedenkt. Dat we daar niet eerder aan hadden gedacht! Hij maakte een schitterende keuken waar we twintig jaar blij mee waren. De nieuwe bewoners vonden hem ook prachtig, lieten hem zwart spuiten en de keuken gaat weer jaren mee!


Foto: Homedeco.nl

Net niet…

Inmiddels zijn we twintig jaar en een huis verder. Een nieuw te bouwen schuurwoning, van buiten betimmert met zwart hout. Dat zwart wilden we binnen op de een of andere manier terug laten komen. We besloten voor een zwarte keuken te gaan. Ons oog viel op brochure van een Deense keukenfabrikant. Daarin stond een witte keuken die we mooi vonden, die zou mooi in ons nieuwe huis staan. Maar dan graag uitgevoerd in het zwart. Dat kon niet, vertelde de verkoper van de Deense keukenzaak ons toen we daar op een zaterdagmiddag langs gingen. Hij ging voor ons een andere keuken ontwerpen. Die wel in het zwart kon worden geleverd. Het zag er best mooi uit, maar toch….we werden niet echt enthousiast. Misschien omdat de (piepjonge) verkoper het hele ontwerpen aan ons overliet, zelf weinig eigen ideeën had of omdat het materiaal van deze keuken ons wat ‘goedkoop’ leek of omdat deze ‘keuken op maat’ toch niet echt op maat bleek te zijn. We moesten ons wel houden aan de maatvoering die de fabrikant standaard voerde. En waarom wilt u geen stoomoven, iedereen wil een stoomoven…


Foto: dekeukendesigners.nl

Echt op maat

We gingen er thuis over nadenken en vertelden hem dat we ook nog bij andere zaken ons inspiratie op gingen doen. Mijn oom is inmiddels met pensioen, dus besloten op advies van een interieurarchitect toch eens bij een meubelmaker langs te gaan. Die kon onze droomkeuken wel maken, helemaal uitgevoerd zoals wij die willen. Compleet zwart, met een deel van het aanrechtblad uitgevoerd in stoer eiken. Zodat we dat deel konden gebruiken als ontbijtplek, om de krant aan te lezen of gezellig te borrelen of aan te werken…


Foto: Keukenstudio Regio Oost

Gemiste kans

We belden de keukenverkoper op om te vertellen dat we elders onze droomkeuken zouden laten maken. We vielen bijna van onze stoel van verbazing toen hij zei: ‘jammer, want die witte keuken die u zo mooi vond, is sinds een paar weken toch in het zwart leverbaar.’ Hij was vergeten ons te bellen…Wat een gemiste kans! Wij hebben in ieder geval onze keuken uitgezocht. Op naar het volgende project: het lichtplan.


Foto: Design & Wonen