Denk groot in kleine huizen - Mart's Blog - | Martkleppe.nl

Denk groot in kleine huizen

12mart_7_nov_17

Hoewel het misschien tegen je intuïtie in druist, is het beter om grote, ferme en solide meubels te gebruiken in een kleine of smalle kamer, dan kleine meubels. Want wat is het geval met kleine meubels?

Met te veel klein spul loop je al snel de kans dat er een poppenhuisgevoel ontstaat. Een huis waar niet echt lekker in te leven valt, waar je continue om de spullen heen moet lopen en waar je een wat ‘wriemelig’ gevoel bij krijgt. Een klein huis inrichten in altijd een soort schaakspel, wat gaat waar en wat is het effect?

Kleine huizen inrichten

Er zitten sowieso een paar logische aspecten aan ‘kiezen voor groot’. In een grote kast kun je namelijk veel meer spullen kwijt dan in een klein exemplaar. En heb je eenmaal een klein exemplaar aangeschaft, dan zal je zien dat je binnen afzienbare tijd nog zo’n kleine kast nodig hebt. Dus nog meer visuele onrust! Dus soms moet je groot denken in kleine huisjes en kleine ruimes!

Grote kast in klein huis

Bank in klein huis

Wat ik ook veel zie, en wel snap maar heel erg af raad: in een lange, smalle kamer alle meubels langs de wanden plaatsen. Mijn advies: niet doen! Natuurlijk schep je het idee dat je meer loopruimte krijgt. Maar wanneer een bank of tafel op het breedste punt neerzet, in de breedte geplaatst, benadrukt dit juist de breedtelijnen van de kamer en…er blijft meer dan genoeg loop- en bewegingsruimte over. Probeer het maar eens en laat de bank minstens twee dagen zo staan om te wennen. Je zult zien dat de kleine huiskamer opeens groter lijkt en voelt.

Bank in de breedte

Dag licht!

Het grootste geheime wapen van een interieur, in een groot maar helemaal in een klein huis, is daglicht. Want hoe breder en dieper het daglicht kan binnenstromen, des te groter de kamer lijkt. En alhoewel het intieme interieur met donkere gordijnen, grijze of zwarte muren en donker gestoffeerde meubels, tegenwoordig op een hele schare fans kan rekenen, ogen deze huizen een stuk kleiner dan die met een lichter interieur, waar het daglicht rijkelijk haar gang kan gaan. Daglicht in een klein huis is dus zeker aan te raden, mocht je op zoek gaan naar een klein en knus huisje!

Daglicht in klein huis

Daglicht in de woonkamer

Omlijst de buitenwereld

Dek daarom in een kleine of lange smalle kamer het daglicht niet af door een hoge bank voor het voorraam te zetten. Zorg voor een vrij en grenzeloos uitzicht waarbij je de indruk wekt dat je huis als het ware overloopt in de tuin. Uitzicht op de buitenwereld omlijst door een venster of deur, leidt het oog tot voorbij de begrenzing van je eigen huis zodat dit groter lijkt.

Minder is meer

Nog een truc om je interieur lichter en groter te doen lijken, is om te kiezen voor een lichte vloer, een lage salontafel en meubels die op ranke pootjes staan. Die komen dan als het ware vrij van de vloer zodat het licht er onder door kan spelen. En pas hier en daar een grote spiegel toe. Hierdoor wordt de ruimte niet alleen lichter, maar lijkt ze ook groter. Een laatste tip (ook voor wie groot woont): zorg voor een opgeruimd huis en zet niet te veel snuisterijen neer. Want in een klein huis geldt beslist dat minder meer is! Meer weten over de mogelijkheden om je kleine huisje groter te laten lijken? Check dan eens wat Mart voor je kan betekenen. Wij zijn specialisten in interieuradvies en zullen een persoonlijk interieuradvies voor jou kunnen opstellen!

Reageer

 • melanieke
  15 maart 2016

  Zou je mij misschien kunnen vertellen waar de grote taupe kleurige kast te koop is?

  Alvast bedankt,

  Hartelijke groet Melanieke

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  18 maart 2016

  Dag Melanieke,

  Betreffende kast staat bij ons in de showroom, hartelijk welkom !!!

  Met vriendelijke groet,

  Mart Redactie.

  Beantwoorden
 • Anthony
  31 mei 2016

  Goedendag, is de kast nog the koop? Zo ja wat is de prijs en wat zijn de afmetingen
  Groeten, Anthony

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  9 juni 2016

  Dag Anthony, deze kast staat in onze showroom en wordt aangeboden voor € 1995,-. De afmetingen zijn 180 cm breed, 245 cm hoog en 50 cm diep.

  Welkom in onze showroom !!

  Beantwoorden
 • Connie
  24 september 2016

  Goede dag ik ben al een tijdje op zoek naar een ronde witte eettafel met kruispoten marktplaats nergens te vinden mag best 2e hands zijn mvg connie

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  29 september 2016

  Ha Connie, de afgebeelde tafel staat bij ons in de winkel. Hartelijk welkom !

  Beantwoorden
 • Wendy
  8 februari 2017

  Ik heb een lange woonkamer met een hoge muur en tegenover 5 grote vierkante ramen. Waar is het slim om de bank te plaatsen?

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  21 februari 2017

  Dag Wendy, ik zou de bank zodanig plaatsen dat er in ieder geval contact met buiten is. Verder is het lastig om de juiste opstelling te bepalen als er niet meer maten bekend zijn van de overige inrichting. Voor een interieuradvies ben je hartelijk welkom.

  Beantwoorden
 • Rick
  23 maart 2017

  Wat voor kleur bank kan ik het best combineren met een taupe kast. Ben een beetje aan het rondkijken maar vind het moeilijk te combineren zonder duidelijk beeld erbij te hebben. Op internet lijkt de kleur voor mij toch even net iets anders als in het echt.

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  1 april 2017

  Dag Rick,

  Bij de kleur taupe kan veel gecombineerd worden. Wij nodigen je graag uit om ons eens te bezoeken. We laten dan graag wat zien.

  Welkom !!

  Beantwoorden
 • Diana
  27 augustus 2017

  Wij staan op het punt om een nieuwe bank te kopen. Het allerliefste zou ik een hoekbank willen, maar... dan komt er een deel voor de erker te staan waardoor er achter de bank een hoop loze ruimte is. Kan ik hier iets voor verzinnen of moeten we toch maar weer voor twee losse banken gaan?

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  5 september 2017

  Dag Diana, een hoekbank is zeker een optie. In het gedeelte van de erker zou je dan achter de bank een leuke side table kunnen zetten.

  Beantwoorden
 • Marleen
  25 november 2017

  Hoi,

  Wij hebben weinig daglicht, maar weten niet goed hoe onze bank neer te zetten vanwege de kleine aanbouw. We hebben de hoebank nu juist als afscheiding gebruikt voor de aanbouw zodat je een zithoek hebt en werkplek/speelplein in de aanbouw. De aanbouw is echter de enige lichtbron. Zetten we de bank andersom, zie je constant kinderspeelgoed. Heeft u advies?

  Mvg marleen

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  1 december 2017

  Ha Marleen, wij vinden het superleuk om met je mee te denken, maar daarvoor kun je het beste een interieuradviesgesprek boeken. Via de volgende pagina kun je meteen een afspraak maken. Wie weet tot snel!

  Beantwoorden
 • Meggy
  4 april 2018

  Hallo,
  Wij hebben een best kleine woonkamer.
  Nu hebben wij al een warm witten 2 deurs buffet kast.
  En best een ruime hoek bank (deze willen we er in de toekomst uit).
  Nu kunnen wij binnenkort een ouden kloostertafel overnemen alleen is deze grof kwa poot en donker van hout. Ook is hij 2 meter bij 1 dus komt hij 40 cm meer mijn loopruimten in..
  Ik twijfel dan zo.
  Daglicht hebben wij voldoende.
  En een camuflage groene muur.

  Hoop zo op advies haha

  Gr meggy

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  4 april 2018

  Goedemiddag Meggy, uiteraard denken wij graag met je mee over de inrichting van je huis, maar helaas geven wij geen advies via de mail/internet. Maak gerust een adviesafspraak met een van onze stylistes wanneer je nieuwe meubels aan wilt schaffen, dan maken wij een mooi plan op maat!

  Beantwoorden
 • Meggy
  5 april 2018

  Een afspraak lijkt me leuk.
  Alleen is de afstand helaas te ver om naar toe te gaan.
  Is er een optie over de mail?

  Mvg

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  5 april 2018

  Goedemorgen Meggy, je kunt het beste even telefonisch contact met ons opnemen via 055-5262272 ;)

  Beantwoorden