Denk groot in kleine huizen - Mart
Home / Stories / Denk groot in kleine huizen

Denk groot in kleine huizen

Hoewel het misschien tegen je intuïtie in druist, is het beter om grote, ferme en solide meubels te gebruiken in een kleine of smalle kamer, dan kleine meubels. Want wat is het geval met kleine meubels?

Met te veel klein spul loop je al snel de kans dat er een poppenhuisgevoel ontstaat. Een huis waar niet echt lekker in te leven valt, waar je continue om de spullen heen moet lopen en waar je een wat ‘wriemelig’ gevoel bij krijgt. Een klein huis inrichten in altijd een soort schaakspel, wat gaat waar en wat is het effect?

Kleine huizen inrichten

Er zitten sowieso een paar logische aspecten aan ‘kiezen voor groot’. In een grote kast kun je namelijk veel meer spullen kwijt dan in een klein exemplaar. En heb je eenmaal een klein exemplaar aangeschaft, dan zal je zien dat je binnen afzienbare tijd nog zo’n kleine kast nodig hebt. Dus nog meer visuele onrust! Dus soms moet je groot denken in kleine huisjes en kleine ruimes!

Grote kast in klein huis

Bank in klein huis

Wat ik ook veel zie, en wel snap maar heel erg af raad: in een lange, smalle kamer alle meubels langs de wanden plaatsen. Mijn advies: niet doen! Natuurlijk schep je het idee dat je meer loopruimte krijgt. Maar wanneer een bank of tafel op het breedste punt neerzet, in de breedte geplaatst, benadrukt dit juist de breedtelijnen van de kamer en…er blijft meer dan genoeg loop- en bewegingsruimte over. Probeer het maar eens en laat de bank minstens twee dagen zo staan om te wennen. Je zult zien dat de kleine huiskamer opeens groter lijkt en voelt.

Bank in de breedte

Dag licht!

Het grootste geheime wapen van een interieur, in een groot maar helemaal in een klein huis, is daglicht. Want hoe breder en dieper het daglicht kan binnenstromen, des te groter de kamer lijkt. En alhoewel het intieme interieur met donkere gordijnen, grijze of zwarte muren en donker gestoffeerde meubels, tegenwoordig op een hele schare fans kan rekenen, ogen deze huizen een stuk kleiner dan die met een lichter interieur, waar het daglicht rijkelijk haar gang kan gaan. Daglicht in een klein huis is dus zeker aan te raden, mocht je op zoek gaan naar een klein en knus huisje!

Daglicht in klein huis

Daglicht in de woonkamer

Omlijst de buitenwereld

Dek daarom in een kleine of lange smalle kamer het daglicht niet af door een hoge bank voor het voorraam te zetten. Zorg voor een vrij en grenzeloos uitzicht waarbij je de indruk wekt dat je huis als het ware overloopt in de tuin. Uitzicht op de buitenwereld omlijst door een venster of deur, leidt het oog tot voorbij de begrenzing van je eigen huis zodat dit groter lijkt.

Minder is meer

Nog een truc om je interieur lichter en groter te doen lijken, is om te kiezen voor een lichte vloer, een lage salontafel en meubels die op ranke pootjes staan. Die komen dan als het ware vrij van de vloer zodat het licht er onder door kan spelen. En pas hier en daar een grote spiegel toe. Hierdoor wordt de ruimte niet alleen lichter, maar lijkt ze ook groter. Een laatste tip (ook voor wie groot woont): zorg voor een opgeruimd huis en zet niet te veel snuisterijen neer. Want in een klein huis geldt beslist dat minder meer is! Meer weten over de mogelijkheden om je kleine huisje groter te laten lijken? Check dan eens wat Mart voor je kan betekenen. Wij zijn specialisten in interieuradvies en zullen een persoonlijk interieuradvies voor jou kunnen opstellen!