De vloer op - Mart
Home / Stories / De vloer op

De vloer op

Een vloer is de basis van het interieur. Want of je nu voor het eerst op kamers gaat wonen, je eerste huis koopt, je tweede huis dat net een slagje groter is of verhuist naar een appartement als de kinderen de deur uit zijn, het interieurontwerp begint met het kiezen van de vloer.

Belgisch hardsteen

Een vloer is enorm sfeerbepalend en moet tegelijkertijd aan allerlei (jouw) eisen voldoen. En een vloer is, eenmaal aangeschaft, behoorlijk permanent. Over dat laatste kan ik meepraten. Zeventien jaar geleden moesten wij allerlei keuzes maken voor ons nieuwe oude huis. Een daarvan was de keukenvloer. Man en ik waren het heel snel eens: het werd er een van Belgisch hardsteen. Die vloer lag ook in ons, in die tijd, favoriete eetcafé en die zag er zo mooi doorleeft uit…Ik geloof dat ik na een maand al zei: “Zullen we er hout overheen leggen? Je ziet er alles op. Ik blijf aan het stofzuigen.” Je ziet heel veel op zo’n donkere vloer en ik wist (toen nog) niet dat ik daar niet zo goed tegen kon. Man vond mijn voorstel overigens geen goed idee.

Sfeervol en praktisch

De keuzes die je voor je interieur maakt, moeten duurzaam en bewust zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen uit heel veel moois! De natuur is daarvoor een grote inspiratiebron, met prachtige structuren, kleuren en materialen. En er zijn veel innovatieve technieken die nieuwe vloerconcepten mogelijk maken waarmee je de look & feel van natuurlijke materialen heel eenvoudig binnenshuis kunt bereiken. Zo creëer je een sfeervol en comfortabel interieur dat bovendien praktisch is in onderhoud.

vloeren

Knoesten mogen

Natuurlijke kleuren en materialen zijn de trend, met de nadruk op simpel en sober. Hout op de vloer is nooit uit de mode, maar is ook onderhevig aan trends. Planken mogen er nu weer als echt hout uit zien. Met een matte afwerking, want hout glimt immers niet van nature, uitgevoerd met natuurlijke imperfecties. Dus knoesten en scheuren zorgen voor een stoer en rauw karakter. Nerven, knopen en groeven zie én voel je.

Praktisch en mooi vinyl

Die natuurgetrouwe weergave van houtdessins wordt tegenwoordig regelmatig gecombineerd met de gebruiksvoordelen van vinyl. Bij vinyl zie je een kleurenpalet dat refereert aan kleuren die je buiten in en op de grond kunt vinden, zoals kiezel, klei en steen. Prachtig in de keuken, hal, slaap- en badkamer. Maar in een luxe uitvoering ook in de woonkamer.

Languit op de grond

We zijn gek op zacht! Het is dan niet vreemd dat de belangstelling voor zachte vloerbedekking, tapijt en karpetten, enorm is. Trendsetters gaan helemaal voor soft en stofferen hun huis ‘wall-to-wall’ met tapijt. In een interieurontwerp met vlakke vloeren mag een vloerkleed natuurlijk niet ontbreken. Het verbindt losse elementen optisch met elkaar en zorgt voor een huiselijke sfeer. In grote ruimtes met veel gladde en harde materialen heeft een zachte vloer bovendien een positief effect op de akoestiek. Als groot kleed brengt het extra sfeer en gezelligheid in de woonkamer en je zult zien dat kinderen meteen op de grond gaan spelen.

Geld over

Beton, leisteen en marmer, dallen, bricks, estrikken, zijn dit jaar favoriet. Bij voorkeur echt, maar een niet-van-echt-te-onderscheiden look-a-like zijn een prima alternatief en budgettair gezien erg interessant. Want zo houd je geld over voor andere leuke interieurspullen!