De hal; kom maar binnen! - Mart
Home / Stories / De hal; kom maar binnen!

De hal; kom maar binnen!

Net als de meeste mensen in Nederland, hebben wij een gang. Een vrij smalle doorgang tussen de voordeur en de kamer. De gang mondt uit in het trapgat en er is verder weinig te beleven. Het spannendste is ongeveer de deur naar de wc en de nieuwe trapkast die Ary er heeft gemaakt. Dat herbergt de keuken- en wc-rollen, aardappels, uien, wat schoonmaakartikelen en een aantal paar schoenen.

Drie jaar geleden, toen we hier kwamen wonen, hebben we die gang een soort van vaag groenig geschilderd. Achteraf gezien een vreselijke keuze, maar ook toen was de gang een soort overgebleven ruimte, waar we niet goed van wisten wat we ermee moesten. En nu we de rest van het huis aardig op orde hebben, hebben we weer tijd om ons te ergeren aan die gang.

Wat doe je met een gang?

Wat doe je met een gang? Het is een van de lastigste interieurvragen wat mij betreft. Het is eigenlijk zo’n vergeten hoek, waar weliswaar wel heel veel mensen doorheen komen. Voor visite is de gang het eerste van je huis wat ze zien. Sfeer is dus heel erg belangrijk. Zo maak jij van je hal een echte binnenkomer! Dus hem helemaal vergeten zit er niet in. Maar wat dan wel?

Kleur

Ik zal het eerlijk zeggen; ik heb me suf gepiekerd. Moest ik er een projectje van maken, of het zo houden zoals het is? Welke kleur moest ik kiezen? Viel er wel wat in te richten in die kleine ruimte? Uiteindelijk heb ik besloten dat het toch echt tijd was er wat mee doen.

Inspiratie

Dus ben ik gaan speuren op Pinterest en in de woonbladen op zoek naar inspiratie voor mijn gang. De grootste vraag was hoe maak je van deze kleine ruimte nou echt iets persoonlijks? En hoe zorg je ervoor dat alles er opgeruimd uitziet?

Opbergruimte

Allereerst kwam ik erachter dat wij de gang vaak meer als opberghok dan als stijlische ruimte zien. Zo hangen er jassen en slingeren er schoenen. Dus begon ik met het zorgen voor mooie opbergruimten, zoals een eenvoudige kapstok en een kast waar we de schoenen in konden opbergen.

Lijsten

Verder schaftte ik twee mooie posters aan van onze geboorteplaatsen, en ging ik me bezinnen op een kleur. Na lang tobben, besloten we te gaan voor denim, een mooie warme kleur, die prachtig matchte bij het zwart van de lamp en van de lijsten.

Oud houten bankje

Als laatste zetten we een oud houten bankje tegen de muur. Mooi en praktisch, want het bleek ideaal om de kinderen te helpen met het aantrekken van hun schoenen.

Een paar praktische tips op een rij:

  • Geef de muren een lichte kleur. Omdat er vaak al weinig licht de hal inkomt, laat een donkere muur de ruimte kleiner lijken (wat bij ons dus het geval is, maar daar hebben we bewust voor gekozen).
  • Houd de vloer rustig en leg bij een smalle gang de vloer in de breedte om de hal breder te laten lijken.
  • Werk met grote vlakken, ook op de vloer. Ga niet voor kleine tegels, maar gebruik van grote kleurvlakken met lichte nuance verschillen.
  • Verf de wandplinten in dezelfde kleur als je vloer, hierdoor lijkt het vloeroppervlak groter.
  • Plaats een spiegel op de lange wand voor een ruimtelijk effect. Een spiegel op de korte wand laat de hal smaller en langer lijken.