Creëer sfeer met een kamer en suite - Mart's Blog - | Martkleppe.nl

Creëer sfeer met een kamer en suite

stalen-deuren-landelijke-stijl

De woonkamer is het hart van je huis. Dit is de ruimte waar je eet, leest, werkt en vooral leeft. Het is dan ook dé plek om jouw woonstijl helemaal tot z’n recht te laten komen. 

Wil je meerdere woonstijlen in één kamer? Met een kamer en suite kun je twee aparte kamers creëren met elk een eigen stijl.

Je ziet ze veelal in oude woningen en herenhuizen. Een woonkamer waarin de voor- en achterkamer van elkaar gescheiden worden door schuifdeuren. We noemen deze dubbele schuifdeuren tussen de voor- en achterkamer ook wel ‘en-suitedeuren’.

Wat is een kamer en suite?

Een kamer en suite is niet zo uniek als het op het eerste gezicht lijkt. In de 19e eeuw werd deze manier van kamerscheiding vrijwel standaard toegepast in de woonvertrekken bij de luxe woonhuizen. Vanaf de industrialisatie in Nederland, rond 1870, deden de eerste schuifdeuren hun entree. Tot en met de Tweede Wereldoorlog was het heel gewoon om een kamer en suite te hebben. Pas in de tijd van de wederopbouw verdween de kamer en suite uit de binnenhuisarchitectuur. Dit kwam doordat er zo snel en goedkoop mogelijk gebouwd moest worden. Enkele tientallen jaren geleden werd de charme van de kamer en suite opnieuw ontdekt. Inmiddels is het mogelijk om zowel in bestaande als in nieuwe woningen een kamer en suite te maken.

suite suite woonkamer

Twee soorten kamers en suite

Er zijn twee manieren om de scheidingsdeuren in je kamer toe te passen. Allereerst heb je een kamer en suite in de belle-époquestijl. Deze scheiding wordt gekenmerkt door de taps toelopende doorloop van de kasten, de hoge deuropening, bewerkte lijsten en geboste panelen. Je ziet deze stijl vooral terug in oude herenhuizen met hoge plafonds. De tweede soort kamer en suite is de jaren 30-stijl. Kenmerkend voor de ontwerpen van de jaren 30 zijn de strakke profielen, vlakke panelen, glas-in-loodramen in de deuren en de lagere deuropeningen. Je kunt over het algemeen zeggen dat deze laatste stijl wat strakker is dan de eerst genoemde stijl.

suite

Stijl van jouw huis

Wanneer je jouw woonkamer wilt voorzien van een kamer en suite, is het belangrijk dat je allereerst kijkt welke stijl er het best bij jouw huis past. Zo kun je de glas in loodramen vervangen door ‘normale’ ramen en de eenvoudig bewerkingen achterwege laten. Een moderne woning leent zich beter voor een en suite in de jaren 30-stijl, terwijl een oude woning, met hoge plafonds vaak prima past bij een kamer en suite in de belle-époquestijl. De stijl van de jaren 30 past, met zijn strakke lijnen en een minimum aan franjes, heel erg goed in een nieuwbouwwoning.

kamer en suit kamer en suit

Handgemaakt

Je kunt een kamer en suite het beste laten inbouwen door een ambachtelijke timmerman. Deze zorgt dat de deuren en eventuele inbouwboekenkasten naadloos aansluiten bij de rest van de woning. Natuurlijk kun je ook kiezen voor al bestaande deuren. Hiermee creëer je gelijk een doorleefde uitstraling en geef je je (nieuwe) woonkamer direct sfeer. Informeer wel goed of het inbouwen van oude deuren mogelijk is in jouw huis en wat de kosten daarvan zijn. Zo loop je nooit tegen onverwachte tegenvallers aan. Kijk voor meer informatie eens op www.kamerensuite.nl. Dit bedrijf is gespecialiseerd en ervaren in het maken van originele en-suitekamers.

Deuren van staal!

Een moderne variant van de oude houten en-suitedeuren zijn de stalen deuren. Deze deuren bestaan uit glaspanelen in een stalen frame. De zwart stalen deuren en ramen met het klassieke stoeltjesprofiel passen perfect bij zowel een landelijk als een modern interieur. Prachtig als moderne, strakke touch in een landelijk geheel. Na een kijkje op de website www.exclusivesteel.nl ben je gelijk overtuigd. Hier vind je de meest mooie voorbeelden van deze originele en-suitedeuren.

Reageer

 • Liz
  28 maart 2018

  Hallo. Volgend jaar hopen wij in een nieuwbouw huis te gaan wonen
  Nu is het voor ons van belang dat we 2 ruimtes creeren beneden. Het huis is 5.30m bij 9.26 lengte.
  Daar gaat nog een entree ad voorkant en hal ad achterkant van af. We houden een woonkamer over van 4 breed ad voorkant en bij de keuken 3.80 breed.
  Wij willen.heel graag deuren plaatsen in het midden. Een.keuken.van 5 en woonkamer van 4meter diepte. .
  Wel veel glas en liefst zo.hoog mogelijk richting plafond.
  Nu vragen we ons echt af of de ruimte hier niet te klein voor is. Uitbouw bij de woonkamer is nu.niet meer mogelijk. Ik heb wel aantal mooie opties gezien met veel glas. Maar we horen.graag even. Vr groeyen Lizeth Leer uit Apeldoorn

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  28 maart 2018

  Goedemiddag Lizeth, wat leuk om te lezen dat jullie volgend jaar hopen te verhuizen. Veel glas klinkt zeker gaaf! We denken graag met je mee over de inrichting van jullie nieuwe huis (maar al te graag zelfs), alleen de vraag die je nu stelt zijn meer voor een binnenhuisarchitect. Succes met de verbouwing en verhuizing en wie weet tot ziens! Ons magazine al aangevraagd voor inspiratie trouwens? Zeker een aanrader!

  Beantwoorden
 • Jacky
  25 april 2018

  Hallo

  Wij hebben net een huis gekocht ,een jaren 30 woning,en eigenlijk zou ik graag en suite deuren willen.
  De afmeting van de woonkamer is 7 bij 4..wat vind jij hiervan

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  4 mei 2018

  Hallo Jacky, en suite deuren zijn zeker gaaf, maar het is wel bepalend per woonkamer. Voor echt goed advies hebben wij daarom een plattegrond en afbeeldingen van meubels etc. nodig. Mocht je dus nog meubels nodig hebben, dan adviseer ik je zeker om een interieuradviesafspraak te boeken. Wie weet tot ziens!

  Beantwoorden