Beregezellig met bamboe - Mart
Home / Stories / Beregezellig met bamboe

Beregezellig met bamboe

Bamboe is één van de meest natuurlijke materialen die je kunt gebruiken in huis. Bamboe is eigenlijk een grassoort, die door het drogen bruin wordt. De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn vanbinnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten. Deze knopen blijf je altijd zien, wat de bamboe een mooie, stoere uitstraling geeft.

Een kleine 20 jaar geleden was bamboe in Europa voornamelijk in tuinen te zien. Tegenwoordig maakt de grassoort ook deel uit van ons dagelijks leven. Fruitschalen, meubelen, parketvloeren, tafels, keukens, snijplanken, deuren, tuinschermen, kleding, papier, muziekinstrumenten of het interieur van auto’s. Allemaal gemaakt van bamboe. Maar wat maakt deze grassoort nou zo aantrekkelijk?

foto2-bamboe-inspiratie

Warm bamboe

Allereerst heeft bamboe een exotische uitstraling. De warme bruine kleur, de oorspronkelijke vorm; het geeft je een beetje het gevoel dat je in het buitenland zit. Daarnaast is bamboe een sterk materiaal. Doordat het uit verschillende vezelbundels bestaat, die eigenlijk als een soort touw functioneren, is het moeilijk kapot te krijgen en daardoor flink te belasten.

Bamboe is ook flexibel en dus in allerlei vormen te buigen. Zeker de net gesneden, jonge bamboe is makkelijk te vormen. Wanneer de bamboe wat ouder wordt, wordt deze steeds houtachtiger, wat juist voor die mooie warme look zorgt. Een ander belangrijk voordeel is dat bamboe ecologisch is, en dus goed voor het milieu. De verwerking is ecologisch, het oogsten is goedkoop en de plant groeit 13 centimeter per dag, dus er kan voldoende geproduceerd worden. Een groot voordeel, zeker in deze tijd waarin duurzaamheid een belangrijk thema is.

foto3-inspiratie-bamboe

foto4-bamboe-in-je-interieur

Bamboe of eikenhout?

Wist je trouwens dat bamboe qua verwerking en duurzaamheid vergelijkbaar is met eikenhout? Door de vezelstructuur is bamboe stevig en slijtvast materiaal. Zo kun je van geperste bamboe zelfs panelen en tafelbladen maken. Door het persen en verlijmen van de bamboe, ontstaat een enorm slijtvast product dat ruim anderhalf keer de dichtheid van eiken heeft. Ideaal om in huis te gebruiken dus.

foto5-inspiratie-bamboe

Bamboe inspiratie?

Wil je meer weten over de toepassing van bamboe in je interieur? Begin dan eerst eens met dit artikeltje uit Residence. Snuffel daarna even een uurtje op het internet rond. Op Pinterest en woonwebsites vind je talloze ideeën over het gebruik van bamboe. Ik wens je een leuke bamboe-inspiratietocht.

foto6-bamboe-interieur

(Bronnen: foto 1,3:bloglovin.com, foto 2: 101woonideeen.nl, foto 4: perscentrumwonen.nl, foto 4: carolinelegranddesign.com, foto 5: theultralinx.com, foto 6: Bamboo-buitenbank.nl)