Ben jij al ‘herfst-klaar’? - Mart
Home / Stories / Ben jij al ‘herfst-klaar’?

Ben jij al ‘herfst-klaar’?

Ik weet het. Het is ook eigenlijk te gek voor woorden, maar de eerste weken na de zomervakantie verlang ik steeds meer naar de herfst.

Die gure, ruige herfstmaanden, waarin we met onze laarzen aan het bos induiken, op zoek naar de mooiste najaarsdecoratie. Urenlang met een beker warme choco en een boek bij de kachel. En natuurlijk die grote hamvraag; wat kunnen we weer aan ons interieur doen dit najaar? En welke kleuren gaan het helemaal worden deze herfst?

Zacht, warm en kleurrijk

Donkerroze, terracotta, aubergine en een vleugje blauw. Geen twijfel over mogelijk volgens styliste Laura Gommans van de Ariadne at Home. Ze vergelijkt de kleuren met het effect dat de ondergaande zon heeft op de lucht boven de woestijn; zacht, warm en kleurrijk. Als Laura gelijk heeft gaan we weer terug naar een heerlijke 1001-nachtsfeer, waarin Oosterse items en warme kleuren de gure herfst dragelijk maken. Haar herfsttip? Combineer terracotta eens met vergrijsd lichtblauw, aubergine, olijfgroen of rozenblaadjesroze. Dan is de kleur wat minder heftig en smelt het prachtig samen met de omgeving.

ariadne at home

ariadne at home
(Beeld: Ariadne at Home, Fotograaf Sjoerd Eickmans, Styliste Laura Gommans)

Kleurenboost

Prima tip, wat mij betreft. Juist tijdens die ruige najaarsmaanden is het leuk om je interieur een gezellige kleurenboost te geven. De natuurlijke herfsttinten kunnen je daar prachtig bij helpen. Hoewel deze kleuren natuurlijk jaarlijks terugkeren, kun je er eindeloos mee variëren en combineren. En vergeet ook de zonnige najaarsdagen niet, als het rood/oranje fel oplicht in de zon en de bladeren de meest prachtige nuances geeft. Inspiratie genoeg wat mij betreft.

warme kleuren in je huis

Najaarsinterieurs

Om een klein tipje van de herfstsluier op te lichten, hebben we alvast wat najaarsinspiratie voor je verzameld. Zo kun jij je al een klein beetje voorbereiden op de komende herfstmaanden en wat nieuwe inspiratie opdoen voor je interieur. Want je weet het; voor je het weet is het zover.

Ambacht

De meest opvallende trend dit najaar is de terugkeer van stoer handwerk en ambacht in het interieur. Grof gebreide plaids, manden en zelfs gebreide en gevlochten meubels bepalen de sfeer in de huiskamer. Deze grof gebreide items zijn prachtig te combineren met natuurlijke materialen, zoals oud hout, Belgische hardsteen, grof aardewerk, zeegras en bamboe. Probeer het maar eens. Doordat de natuurlijke materialen allemaal dezelfde kleurschakering hebben, sluiten ze naadloos bij elkaar aan.

herfst

herfst in je huis

Kleur

Zoals eerder gezegd is er dit najaar ook weer alle ruimte voor kleur. Vooral de etnische prints en geborduurde kussens doen het goed. Wanneer je kleur gebruikt, is het belangrijk om je ondergrond rustig te houden. Zolang je basis eenvoud uitstraalt kun je alle kanten op met kleur. Kies wel twee basiskleuren die je overal in terug laat komen. Zo behoud je altijd eenheid in je decoratie-items.

herfst kleuren in je huis

Pompoenen en kalebassen

Nu augustus alweer een tijdje op de kalender staat, zie je ook de eerste pompoenen en kalebassen weer oppoppen langs de kant van de weg. Leuk om mee aan de slag te gaan in je interieur De vruchten zijn namelijk prima te gebruiken als decoratiemateriaal in huis. Natuurlijk hoef je niet per se gebruik te maken van de oranje en gele exemplaren, je kunt ook kiezen voor de mooie groen-achtige varianten. Pak een grote aardewerken pot en leg er verticaal een houten wijnrank op. Deze rank kun je gebruiken als basis voor een aantal mooie pompoenen of kalebassen. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je een paar subtiele exemplaren uitzoekt. Vul het geheel een beetje op met mos en je hebt een prachtig stilleven in huis.

herfst in je huis

Natuur in huis

Tijdens de herfst wordt je creativiteit weer optimaal geprikkeld. Dit leuke idee kwam ik tegen op de website van eenigwonen.nl. Een paar eenvoudige mandjes, gevuld met diverse takjes uit het bos. De lucifers en het boek maken het stilleven helemaal compleet. Je ziet, soms is decoreren eenvoudiger dan je denkt. Meer weten over de nieuwste herfsttrends? De nieuwe Ariadne at Home staat er vol mee. En je kunt natuurlijk altijd een kijkje komen nemen in onze showroom. Wie weet doe je weer nieuwe inspiratie op.

(Bronnen: foto 1, 2, 3: ariadneathome.nl, foto 4: riverwoods.net, foto 5: ilovemyinterior.nl, foto 6: eenigwonen.nl, foto 7: iemaire.nl, foto 8: vibekedesign.blogspot.nl)