Behangetje? Zo gepiept! - Mart
Home / Stories / Behangetje? Zo gepiept!
Oud landhuis vtwonenbeurs

Behangetje? Zo gepiept!

Behangetje? Zo gepiept!

Behang is helemaal hipperdepip. Niet zo gek, want het is simpel aan te brengen, en ook nog eens verkrijgbaar in een duizelingwekkende hoeveelheid dessins. Zeker als je houdt van verandering, is het aanbrengen van een behangetje zo gepiept.

Een middagje knippen, kwasten en plakken en je kamer heeft een totaal andere look en feel.
Lelijke, oneffen muren knap je op met ijzersterk glasvezelbehang en saaie wanden worden spannend met een hippe print. Wees vooral niet bang om te experimenteren met opvallende dessins of kleuren. Begin met één wandje, kijk of het resultaat je bevalt en zet dan pas de volgende stap.

Zo pak je het aan.

Voorbereiding:
Stap 1: Verwijder oud behang
Zorg voordat je gaat behangen voor een gladde ondergrond. Verwijder oud behang en schuur de muur zachtjes op. Hardnekkige stukjes kun je verwijderen met een stoomapparaat.

Stap 2: Repareer scheuren en gaatjes
Naden en gaten onder behang blijf je altijd zien. Vul daarom de naden en gaten netjes op met muurvuller en maak de muur daarna goed schoon met ammonia. Heb je een nieuwe muur? Gebruik dan voorstrijk. Dit voorkomt dat het behangplaksel teveel in de muur trekt.

Stap 3: Hoeveel rollen heb ik nodig?
1. Meet de breedte van de muur op, deel de uitkomst door de breedte van het behang en rond af naar boven. Je hebt nu het aantal benodigde banen.
2. Meet de hoogte van de muur en tel daar 10 cm overlap plus de patroonhoogte bij op (dit staat aangegeven op de verpakking).
3. Deel de lengte van de rol door deze uitkomst (muurhoogte + 10 cm + patroonhoogte) en rond de uitkomst af naar beneden. Dit is het aantal banen uit een rol.
4. Deel het benodigde aantal banen door het aantal banen dat je uit een rol haalt en rond de uitkomst af naar boven.

Landelijke slaapkamer behang

Aan de slag!

Stap 1: Welke tools heb ik nodig?
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je de juiste tools in handen hebt.
Wat heb je nodig:
– Een behangtafel, waarop je het behang eenvoudig kunt knippen of snijden
– Een stevige trap
– Een behangspatel of kwast
– Een liniaal
– Een behangschaar en hobbymesje.

Stap 2: Breng de lijm aan!
Bij de meeste behangsoorten breng je de lijm rechtstreeks aan op de muur. Gebruik daarvoor een vachtroller. Plak de ruim voorgesneden banen op de voorgelijmde muur. Let er wel op dat het patroon intact blijft.

Stap 3: En dan…. afwerken.
Druk de onderkant van de baan aan met de behangspatel en snij deze strak af. Voor de bovenkant maak je een vouwlijn met je behangspatel en knip je het behang af. Veeg de luchtbellen zoveel mogelijk weg. Trek bij grote luchtbellen de baan even los en breng hem dan opnieuw aan. Kleine belletjes trekken vanzelf weg.

Bron: Karwei