Authentieke elementen in een nieuw huis - Mart
Home / Stories / Authentieke elementen in een nieuw huis

Authentieke elementen in een nieuw huis

Laat ik voorop stellen dat ik heel erg blij ben met mijn nieuwe woning. Maar heel soms mis ik iets in dat prachtige nieuwbouwhuis…

Want hoe fijn en praktisch een nieuwbouwhuis ook is, en welke oude stijl je ook kunt nabootsen, er is één ding dat blijft ontbreken; echte authentieke elementen. Bij mij vind je geen antieke binnendeuren of oude paneeldeuren. Hier is geen oude spiltrap of historische vloer,  originele rozetten of oude balken. Ik doe het met een strak gestukt plafond, een brandnieuwe vloer en keurig afgewerkte hoekjes. Niet dat het hier niet oergezellig is, maar toch ontbreekt soms dat stukje beleving. Dat kleine stukje dat pas in de loop der jaren ontstaat als je interieur en huis écht een eigen geschiedenis gaan dragen.

Authentieke materialen authentieke materialen

Oude bouwmaterialen

Ik schijn overigens niet de enige te zijn die oude materialen in zijn nieuwbouwhuis mist. Daardoor is rustiek wonen ontstaan. Steeds meer mensen bouwen een nieuw huis, maar maken daarbij gebruik van oude, antieke en rustieke bouwmaterialen. Hierdoor ontstaat een modern huis met het comfort van nu en de uitstraling van toen.

Authentieke materialen

Originele draagbalken

Het is daarom niet meer dan logisch dat ik af en toe even de historie induik op internet. Gewoon om even ideeën op te doen om toe te passen in mijn nieuwe huis. En één van de dingen waar ik nog helemaal bij weg zwijmel, zijn de foto’s van die oude woonkamers met originele draagbalken. Je kent ze wel; die oude bruine balken tegen het plafond, of soms plompverloren middenin de kamer van een oud huis. Prachtig zijn ze.

Nu heb ik pas gehoord dat je deze oude balken ook in je plafond kunt laten maken. Een speurtocht op internet leverde me verschillende klusideeen op; van het zelf zandstralen van eiken spanten tot het ophangen en bevestigen van oude balken. Genoeg mogelijkheden dus.

Draagbalken

Authentieke deuren

Een andere manier om je nieuwe huis een oude uitstraling te geven, is door het gebruik van oude deuren. Op oudedeur.nl vind je de meest leuke, bijzondere en authentieke deuren. Zorg wel dat je de deuren allemaal in dezelfde stijl houdt, anders krijgt je huis al snel een rommelige uitstraling.

authentieke deuren

Antieke spiltrap

Trapje op, trapje af. Als vrouw in huis loop je vaak talloze malen per dag de trap op en neer. Wel zo leuk als het dan een bijzondere trap is waarover je loopt. Bij ’t Achterhuys, een winkel voor antieke bouwmaterialen, kun je een echte antieke trap laten inmeten in je huis. Let wel op dat je dat op tijd doet, want het meetwerk moet worden meegenomen in de bouwtekening van je huis.

Oude elementen

Oude tegels

Wie zijn huis echt een oude uitstraling wil geven, kiest voor Castle Stones. Deze handgemaakte oude kasteelvloeren zijn replica’s van antieke vloeren die ontwerper Simonette vond in oude Franse, Italiaanse en Vlaamse landgoederen, kastelen en kerken. Hij maakte talloze replica’s, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Prachtig in je woonkamer of keuken.

Authentieke vloeren

Authentieke accessoires

Natuurlijk kun je ook wat rustiger beginnen; zet eens wat oude potten, kruiken of kandelaars neer en geniet van een stilleven met oud hout. Ook op die manier kun je je huis al een bijzondere landelijke uitstraling geven. 

(bronnen beelden: vanapers.be, www.pinterest.com)