Alles over gordijnen - Mart
Home / Stories / Alles over gordijnen

Alles over gordijnen

Eén van de grootste dillema’s tijdens een verhuizing is je keus voor de juiste raamdecoratie. Het aanbod is grenzeloos en de keus oneindig. 

Het blijft een lastige vraag; kies je nu voor zachte gordijnen, voor stoere luiken, voor romantische shutters of toch gewoon voor een eenvoudig rolgordijn? Omdat het brede aanbod het er allemaal niet eenvoudiger op maakt, doken wij in de wereld van de raamdecoratie en hebben een paar handige weetjes voor je op een rij gezet. In deze blog vind je alles over gordijnen.

Wat is het doel van raamdecoratie?

Het belangrijkste doel van raamdecoratie is privacy. Met een paar gordijnen of shutters voor je ramen, zorg je dat je leven binnenshuis afgeschermd wordt van de buitenwereld. Bovendien zorgen gordijnen ervoor dat het geluid in je woning mooi gedempt wordt en je kamer niet ‘hol’ klinkt. Daarnaast is raamdecoratie ook een mooie aanvulling op je interieur. Door de juiste raamdecoratie te kiezen, creëer je binnen een knusse en warme sfeer. Je keus voor raamdecoratie bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je interieur.

raamdecoraties

Gordijnen

De meeste mensen kiezen bijna als vanzelf voor gordijnen. En dat is niet zo gek, want het is de meest voorkomende raamdecoratie in ons land. Voordat je een keus kunt maken, welk gordijn het beste bij jouw interieur past, is het goed om te weten welke soorten gordijnen er eigenlijk zijn. Allereerst hebben we de overgordijnen. Deze gordijnen zijn lichtdicht en houden voor een groot deel de kou buiten. Met een paar mooie overgordijnen creëer je direct een warme en knusse sfeer, en een privéplek om je avonden op een ontspannen manier door te brengen, zonder dat je gestoord wordt door blikken van buitenaf. Naast overgordijnen bestaan er nog in-between gordijnen. Deze gordijnen zijn wat dunner dan overgordijnen. In-between gordijnen hebben vaak een luchtig uiterlijk, en zijn wat transparanter dan overgordijnen. Als laatste kun je ook kiezen voor transparante gordijnen. Deze grotendeels ‘doorzichtige’ gordijnen dienen meer als vitrage; ze beschermen je overdag tegen inkijk en dienen ’s avonds als ondergordijn.

Naast deze ‘standaard’ soorten, heb je overigens nog andere varianten. Denk hierbij aan plisségordijnen, sillhouettes, vouwgordijnen en jaloezieën. Deze bespreken we echter uitgebreid in een ander blog.

raamdecoratie

raamdecoratie

Waar moet je op letten als je gordijnen koopt?

Als je op zoek gaat naar gordijnen is het belangrijk dat je kiest voor een stof die goed aansluit bij de rest van je interieur. Heb je een rustig interieur, dan kan een prachtig borduurwerk of motief in een gordijn wat meer kleur brengen in je interieur. Heb je al een vrij ‘druk’ interieur, kies dan voor een uni kleur. Het mooist is als de stof kamerhoog is. Dat betekent dat de gordijnen uit een stuk stof gemaakt kunnen worden. Hierdoor voorkom je naden in de stof, wat een mooiere uitstraling geeft. Wil je je kamer een extra luxe look geven? Kies dan voor een kamerhoog gordijn met een dubbele plooi. Deze plooi zorgt ervoor dat de gordijnen nog dikker lijken en royaal vallen. Een prachtig alternatief voor gordijnen die tot op de grond hangen.

raamdecoratie

Kleur

In de woonkamer stem je het liefste de kleur van de gordijnen af op de kleuren in je interieur. Bedenk dan wel dat als je het interieur wilt wijzigen je vast zit aan deze kleur. Kies daarom niet voor een duidelijke in het oog springende kleur, maar hou het wat neutraler. Hang in een slaapkamer overigens geen gordijnen met gekleurde patronen op, maar kies juist voor effen neutrale stoffen. Dit om een combinatie met een gedessineerd en/of gekleurd dekbedovertrek te kunnen maken. Let maar eens op: als je een slaapkamer binnenkomt dan is het bed het eerste wat je opvalt, en het dekbedovertrek mag dan ook de eyecatcher zijn en blijven.

raamdecoratie

Weetjes:

* Wist je dat een raam lijkt breder door het gordijn royaal aan beide zijden van het raam door te laten lopen voor de muur? Het mooiste effect wordt bereikt wanneer dit van muur tot muur mogelijk is.

* Wist je dat een raam hoger lijkt door het gordijn van vloer tot plafond te laten lopen.

* Wist je dat een raam minder hoog lijkt door een brede koof aan te brengen boven het raam. Verlichting boven de koof zorgt voor een nog ruimtelijker effect.

* Wist je dat verticaal gestreepte gordijnen een ruimte hoger laten lijken, en horizontaal gestreepte gordijnen een ruimte breder laten lijken?

(Bronnen achtereenvolgend: martkleppe.nl, violierathome.nl, remodelista.com, rients.com, stijlvol-wonen.com, pinterest.com)
 

Over Anne-Mette
Anne-Mette is professioneel tekstschrijfster en eigenaar van tekststudio Escape. Ze schrijft o.a. teksten voor woonblogs, woonwebsites en het Mart Magazine. In 2014 verhuisde ze, samen met haar man en twee kinderen Anna-Cien en Hidderick naar een gloednieuwe woning. In haar blogs beschrijft ze op originele wijze over haar ervaringen en haar zoektocht naar het perfecte interieur.