Aan de eettafel - Mart
Home / Stories / Aan de eettafel

Aan de eettafel

Nergens wordt zo veel tijd aan doorgebracht als aan de eettafel. Hij vormt in ons huis in ieder geval het stralende middelpunt van ons interieur. Er wordt aan gegeten, gewerkt, geborreld, gepraat, er worden spelletjes aan gespeeld en huiswerk aan gemaakt.

En komen manlief en ik thuis van een avondje uit, dan gebeurt het regelmatig dat we midden in de nacht nog een uurtje aan de eettafel zitten, met nog een laatste glas wijn en op de achtergrond muziek uit onze jeugd.

Soep aan tafel

Eettafels associeer ik altijd met gezelligheid. Bij oma lag er een zo’n handgeknoopt tapijt op, een exemplaar dat ik ook bij mijn moeder thuis terug zie. Hoewel ik er zelf absoluut geen een op tafel wil hebben, geeft zo’n kleed mij wel een warm en nostalgisch gevoel. Aan de eettafel bij mijn moeder eten we op vrijdagavond met de hele familie stamppotten (want die maakt niemand zo goed als zij) en als klein kind aten we bij oma op zondag soep met balletjes met de hele familie, in de keuken, aan de eettafel (onder een tl-lamp, maar zelfs dàt was toen gezellig).

Aan tafel

Al vormen, kleuren en maten

Eettafels zijn er tegenwoordig in alle denkbare vormen, kleuren en materialen. Een vierkante tafel straalt ‘schuif maar aan’ uit. Een lange leestafel staat ook heel uitnodigend en je hoeft, vanwege zijn lengte, niet altijd alle paperassen van tafel te halen als je gaat eten. En wanneer je je tuin-, kunst-, woon- en kookboeken op stapeltjes op tafel legt, nodigt dat extra uit om te gaan lezen. Ben je klein behuisd? Dan is een module-formule handig. Twee of drie losse, vierkante tafeltjes kun je in wisselende formaties neerzetten. Aan het ene tafeltje kun je werken, aan de andere eten en krijg je gasten, dan schuif je ze tegen elkaar aan.

Aan de eettafel

Goed licht boven de tafel

In de meeste huishoudens heeft de tafel een totaalfunctie en is hij, net als bij ons thuis, het middelpunt van het huiselijke leven. Waar je op moet letten is dat je goede verlichting boven de tafel hebt. Staat de tafel niet recht onder het lichtpunt, koop dan een mooi snoer, boor een haakje boven de tafel in het plafond, verhang de lamp naar de juiste plek en laat het snoer gewoon zien. Je zult zien, dat staat hartstikke hip is heel erg handig. Wij hebben diverse haakjes op verschillende plekken in het plafond zitten. Gewoon mee geschilderd zodat ze minder opvallen. En willen we de tafel op een andere plek neerzetten, dan verhangen we de lampen op een eenvoudige manier naar de juiste plek.