Zweeds wonen - Mart
Home / Stories / Zweeds wonen

Zweeds wonen

Als er een volk is dat weet hoe je het gezellig maakt in huis tijdens de lange winter, dan zijn het de Zweden. De koude winters in het land zorgen ervoor dat de Zweden veel tijd in huis doorbrengen, en extra hun best doen op hun interieur. Het is dan ook niet voor niets dat de Zweedse inrichting een terugkomend thema is in de interieurbladen.

foto2-zweedswonen

De kleur, de kleur is … rood

Rood is dé kleur van Zweden. En dat is niet zo vreemd. Het rode pigment, ook wel Falurood genoemd, wordt namelijk al sinds 1255 gewonnen uit ertsafval uit de kopermijnen bij de Zweedse stad Falun. In de 16e eeuw was de kleur al populair om huizen mee te verven. Koning Johan III van Zweden was namelijk dol op de kleur en introduceerde het als mode bij de rijken. Pas vanaf 1800 sloeg de kleur ook aan bij de armen (vooral op het platteland) ook vanwege de lage kosten. Tegenwoordig gebruikt rijk en arm de kleur om hun huizen mee te verven en is Falurood onlosmakelijk verbonden met de Zweedse traditie Door de warme uitstraling is de kleur ideaal te combineren met hout (wat veel in Zweden voorkomt), het wat koudere wit (dat wijst op de winterse sneeuw), en natuurlijk dennengroen.

foto3-zachte-kleden-warme-dekens

Licht, eenvoud en natuurlijke elementen

Zweden houden van licht. Dit betekent dat de basis van hun huis vaak bestaat uit witte muren en een lichte houten vloer. De lichte muren en de vloer zorgen voor een prachtige neutrale basis voor je interieur. Ook het plafond, de deuren en de trap zijn geregeld wit geverfd, wat zorgt voor een serene sfeer. In combinatie met veel lichtinval zorgt dit er ook voor dat de ruimte groter oogt dan deze in werkelijkheid is. En dat is vaak ook wel nodig, want de Zweden zijn dol op allegaartjes; retro elementen in een modern jasje. Combineer dat nog met eenvoudige houten elementen en andere natuurlijke materialen en je hebt een echte Svenska inredning.

foto4-schommelstoel

Zachte kleden, warme dekens

Natuurlijke materialen zijn prachtig, maar ze kunnen soms ook wat grof overkomen. Voeg voor het contrast ook warme materialen toe, zoals dierenvachten, wol en vilt. Denk aan een lekker hoogpolig (licht) kleed op de grond, een schapenbontje in een stoel of een dikke plaid op de bank.

foto5-natuurlijke-elementen

foto6-wonenzweeds

Grafische prints

Blokjes, streepjes en ruitjes. In het Hoge Noorden zijn ze gek op grafische prints. Geen wonder, want de patronen geven het ingetogen interieur net iets extra’s. De prints zijn in natuurtinten en pasteltinten te vinden, maar ook felgekleurde items misstaan niet in een Scandinavisch interieur. Wat alle prints gemeen hebben, zijn de strakke lijnen en speelse elementen die het interieur een boost geven.

foto7-typisch-zweeds

foto8-houtkachel

Typisch Zweeds; de schommelstoel

Geen huis zonder schommelstoel. In Zweden zijn ze er dol op. Simpel, stijlvol en gezellig. Lekker schommelen bij de haard, terwijl je de kindertjes voorleest. Of gewoon even wat me-time, terwijl je heerlijk heen en weer gewiegd wordt. Njuta!

foto9-zweeds-wonen-interieur

foto10-licht-eemvoud-interieur

En natuurlijk niet te vergeten; de houtkachel!

Geen Zweeds interieur zonder houtkachel. Door de grote hoeveelheid bomen die het land biedt, zijn houtkachels ongekend populair in Zweden en de overige Scandinavische landen. En zeg nou zelf; wat gaat er boven een knisperend houtvuur op een koude winteravond? In Nederland zijn houtkachels prima verkrijgbaar. Kies daarbij wel voor een bekend kwaliteitsmerk als Contura bijvoorbeeld. Zij hebben hun kachels dusdanig ontwikkeld dat je de warmte die je creëert door de verbranding van het hout ook optimaal inzet in de rest van je huis. Wel zo duurzaam!

Nog niet uitgelezen? Goed nieuws; we hebben nog een inspirerende blog over Scandinavisch wonen!

(Bronnen: foto 1: eigengebruik, foto 2: instagram.com/atmycasa, foto 3: homemydesign.com, foto 4: littlehouseoffour.com, foto 5: etsy.com, foto 6: bodil-bo.blogspot.com, foto 7: lizmarie.blog, foto 8: madeinpersbo.blogspot.nl, foto 9: vibekedesign.blogspot.no, foto 10: decorology.blogspot.nl )