Zwarte vloer - Mart's Blog - | Martkleppe.nl

Zwarte vloer

zwarte-vloer

Een huiskamer met een zwarte houten vloer. Onlangs zag ik het weer tijdens het maken van een binnenkijkreportage en ik vond het wederom prachtig en gewaagd!

De kleur van de nacht gaf dit huis een echte sterrenstatus. Chic en classy!

Ruimte, licht en kleur

Maar dit huis kon het dan ook perfect hebben en dat geldt niet voor alle huizen en ruimtes. Ruimte, licht en kleur hebben een grote invloed op elkaar. De kleur van de muren, het plafond en de vloer hebben veel invloed op hoe je een ruimte ervaart. Met een bepaalde kleur kun je een kamer hoger, dieper, langer, groter, kleiner, warmer of juist koeler maken.

zwarte vloer

Donkere kleuren, kleinere ruimte

Wil jij je houten vloer ook een (donker) kleurtje geven? Dan zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Lichte tinten, dus een witte vloer, vergroten een ruimte en donkere kleuren zoals die fantastische zwarte vloer, laten de ruimte juist kleiner en intiemer lijken. Kies je voor die donkere vloer, maar wil je de ruimte wel breder laten ogen, geef de wanden dan een lichte kleur.

Wonen in de kelder

Een donkere vloer en een donker plafond maken een ruimte breder. Dat klinkt heel fijn, maar deze combinatie zorgt er ook voor dat de ruimte lager lijkt. Niet doen dus! Een donkere vloer en donkere muren zorgen samen vaak voor een somber gevoel, alsof je in een kelder woont. Dus goed over nadenken voordat je kiest voor de combinatie zwarte muren en zwarte vloer.

Vloer zonder nerf

Heb je alle voors en tegens van de donkere, houten vloer tegen elkaar afgewogen en ga je voor die zwarte planken? Geweldig! Je hebt dan twee mogelijkheden om de vloer zelf van kleur te veranderen. Wil je de houtnerf niet meer zien? Dan kun je kiezen voor vloerlak, dus verf met een hoge weerbaarheid en zeer geschikt voor vloeren. Voor het beste en meest duurzame resultaat is het goed om de vloer drie keer af te lakken en hem tussen het lakken door oppervlakkig te schuren.

vloer zonder nerf

Lakken, schuren, lakken, schuren

Wil je de houtnerf wel blijven zien? Dan kun je ervoor kiezen om je vloer te beitsen en daarna af te lakken. Hiervoor kun je impregnerende kleurbeits gebruiken die bij de verfspeciaalzaak in de juiste kleur kan worden gemengd. Vervolgens moet je de vloer minimaal drie keer lakken, met een al dan niet glanzende parketlak, en tussendoor oppervlakkig schuren.

Classy vloer

Het resultaat zal verbluffend mooi zijn en je huis en interieur zijn in een klap compleet anders. Met een zwarte vloer kun je je interieur invullen zoals je wilt. Met iets chiques, romantisch, zakelijks of landelijks. Welke stijl je ook kiest, de zwarte vloer zorgt voor een adembenemend mooie ondergrond. Ik wens je veel creativiteit toe!

Reageer

 • Nadine
  19 oktober 2018

  Hallo, eindelijk hebben wij woonruimte gevonden. Mijn droom was een houten vloer en een mooie donker / legergroene wand. Nu ligt er in dit huis pas een gloednieuwe zwarte vloer (en is de keuken hout kleur), vergelijkbaar als op de foto met de houten trap en witte leuning. Is een donkere/legergroene wand dan wel verstandig of word dit te donker /somber. Ook is mijn favoriete meubelkleur zwart maar ook daar moet ik nu van afstappen denk ik. Wit met hoitkleur misschien?

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  23 oktober 2018

  Ha Nadine, Superfijn dat jullie woonruimte hebben gevonden en hoewel het plaatje wat je in eerste instantie in gedachte had erg mooi is, begrijp ik dat je dat nu waarschijnlijk te donker vindt. Wit met houtkleur en zwart is zeker een gave combinatie, maar je kunt ook voor een grijs/groene kleur gaan wellicht?

  Beantwoorden