Wonen in blauwwit - Mart
Home / Stories / Wonen in blauwwit

Wonen in blauwwit

De combinatie blauwwit blijf ik prachtig vinden. Zeker in de voorjaar- en zomermaanden geeft deze heldere en frisse combinatie mij zo’n heerlijk vakantiegevoel, dat ik er mijn hele huis wel mee zou willen decoreren.

Want blauwwit is een tijdloze en sprankelende match die past bij ieder stijl en in ieder interieur.

Boerenbont

Eigenlijk worden blauw en wit al eeuwenlang toegepast in interieurs. Op onze traditionele Delftsblauwe tegels en serviezen. Op stoffen als boerenbontruitjes, tijk en de Bretonse streepjesstoffen. Er zijn eindeloos veel variaties mogelijk, van zacht babyblauw tot licht luchtblauw. Van aquamarijn tot edelsteenkleuren van amethist en saffier. Eigenlijk is er voor elke smaak, elke kamer en iedere sfeer wel een bijpassende kleur blauw te vinden.

Boerenbont

Witten

En ook voor wat betreft wittinten kun je alle kanten uit. Van zachte, historische witten die bijna roomwit zijn, tot helder wit dat praktisch iedere blauwtint tot zijn recht laat komen. Het fijne van blauw en wit is dat ze moeiteloos bij elkaar passen, elkaar aanvullen en elkaar versterken.

Wit huiskamer

Simpel maar doeltreffend

Je huis blauwwit inrichten kun je heel grondig aanpakken of je doet het een stuk eenvoudiger. Met een simpele ingreep, door bijvoorbeeld de buitenkant van de vitrinekast wit en de binnenkant in een verrassend blauwe tint te verven of nog eenvoudiger: een stapel blauwwitte kussens in verschillende dessins op de bank leggen, of zo’n mooi oud blauwwit koffieservies in de kringloopwinkel op de kop tikken of je keuken opvrolijken met oude emaillen potten, pannen en kannen uit grootmoeders tijd. De mogelijkheden om deze kleurstelling eenvoudig door te voeren in je interieur zijn talloos, dat zal je zien als je eenmaal bezig bent.

Behangen maar

Maar je kunt het natuurlijk ook een stuk grondiger aanpakken. Door een hele kamer aan te passen en gelijk een geheel nieuwe stijl te creëren. Er zijn tegenwoordig de mooiste behangen te koop, van spotgoedkoop tot heel prijzig en heel veel voor schappelijke prijzen daar tussen in. Tegeltjes met Delftsblauwe afbeeldingen, Friese taferelen, Amsterdamse grachtenpanden, je kunt het zo gek niet bedenken of er is behang van gemaakt in blauwwit.

Blauw plafond

Een ongewone, maar hele bijzondere manier om een saaie ruimte op te vrolijken is om het plafond van een kleur te voorzien. In de achttiende-eeuwse Europese landhuizen en paleizen waren gedetailleerd beschilderde blauwwitte plafonds heel gewoon. Blauwe luchten met witte wolken werden versierd met diverse afbeeldingen. Iets meer van deze tijd, iets wat ik laatst zag in een Engelse boerderij, was een plafond compleet voorzien van een blauwwit behang met van een klassiek patroon. Het was toegepast op de overloop. De muren waren wit en er hing een grote, zwarte gietijzeren lantaarn aan het plafond. Al die tegenstellingen zorgden voor prachtig, haast dramatisch effect in een ruimte die van zichzelf eigenlijk best saai is.

Vrolijke keuken

Een slaapkamer vrolijk je direct op met een blauwwitte quilt op het bed. Nog mooier wordt het als je de kleur of het dessin laat terugkomen in de lampenkappen of een muur een blauwe tint geeft die nauw aansluit op de kleur van de quilt. Een witte keuken? Die wordt direct een stuk gezelliger met blauwe accessoires, kussens op de stoelen of een ander gordijn in je nieuwe favoriete kleur.

Houd het simpel

Blauwe accessoires in verschillende tinten doen het goed in de meeste interieurs. Als je een ontspannen, comfortabele kamer wilt, die rust en sereniteit uitstraalt, dan moet je hele uitgekiende kleurschema’s proberen te vermijden. Die passen namelijk niet in een landelijk interieur. De echte landelijke stijl bestaat uit een mix van nieuwe en tweedehands accessoires uit verschillende periodes. Dus ga zoeken op vlooienmarkten en in tweedehands winkeltjes naar kleine juweeltjes van blauwwit keramiek die je op de schoorsteenmantel, schouw, plank of side-table kunt zetten. Zet een oud huisnummerbord naast een antiek, Delftsblauw tegeltje en het Chinese porseleinen theepotje. Koop een bos blauwe ridderspoor, leg blauw gedessineerde kussens op je bank of in het witte raamkozijn. En klaar is je landelijke, blauwe-witte interieur. Eenvoudig, niet te duur en erg mooi!

Wit en blauw wonen