Vloerkleed puur natuur! - Mart
Home / Stories / Vloerkleed puur natuur!

Vloerkleed puur natuur!

De herfst komt er weer aan; het seizoen van gure regens en heftige stormen. Maar ook het seizoen van knusheid en warmte…

De kaarsjes worden weer uit de kast gehaald en we vullen onze interieurs weer met warme, zachte herfstkleuren. En de tijd van warme, wollige vloerkleden, waarop je voeten zelfs in de winter heerlijk warm blijven.

Een mooi vloerkleed is een echte ‘must’ in elk interieur. Niet alleen omdat het gezellig is, maar ook omdat het je meubels met elkaar verbindt. Een zithoek zonder vloerkleed bestaat uit losse meubelstukken die samen nog geen geheel vormen. Een vloerkleed verbindt alle meubelstukken met elkaar, wat zorgt voor een rustige en harmonieuze uitstraling.

Het bekendste vloerkleed is natuurlijk het wollen tapijt. Maar wil je eens wat anders, dan kun je kiezen voor de nieuwste trend: een vloerkleed gemaakt van natuurlijke materialen.

Hennep vloerkleden

Er zijn verschillende soorten natuurlijke vloerkleden. Het hennepvloerkleed heeft een zachte en tegelijkertijd robuuste uitstraling, De rechtopstaande vezels voelen heerlijk zacht aan je voeten. Hennep is een milieuvriendelijk product. Door de hoge kwaliteit van de vezels is hennep al eeuwenlang populair in de textielindustrie. Het hennepvloerkleed is ontzettend slijtvast en heeft een prachtige natuurlijke uitstraling in elk interieur.

Sisal vloerkleden

Helemaal hot is het sisalvloerkleed. Door de stoere en natuurlijke uitstraling, past het kleed in elk interieur. Het vloerkleed is gemaakt van de ruwe tropische vezel sisal. De vezels worden samengebonden, waardoor er een sterke, ruwe streng ontstaat. Deze strengen worden gevlochten, waardoor een vloerkleed ontstaat. Voordeel van sisal is de stoere, ruwe afwerking en hoge slijtvastheid. Hierdoor kun je het ook op oppervlakten gebruiken, waar veel gelopen wordt. Je kunt de randen van het kleed laten afzetten met katoen, leer, suède of chenille. Zo kun je het kleed helemaal aanpassen aan de kleuren in jouw interieur. Nadeel van de sisalvloerkleden is de vlekgevoeligheid. De sisal is niet waterbestendig, en neemt daardoor snel vocht op. Je kunt sisal krijgen in verschillende natuurlijke kleurstellingen.

Zeegras vloerkleden

Wie een zwak voor naturel heeft, kan het best voor een zeegrasvloerkleed gaan. De vezels van zeegras worden gewonnen uit algen. Deze vezels worden tot een harde draad gesponnen en vervolgens tot een tapijt geweven. Omdat het weven moeizaam gaat, kenmerken zeegrastapijten zich vanwege hun eenvoudige patronen. Zeegras is ongevoelig voor vocht, waardoor het niet geverfd kan worden. De kleur van de verschillende karpetten zal dus weinig verschillen. Een voordeel van zeegras is dat het materiaal zeer sterk is en zelfs geschikt voor vochtige ruimtes en het balkon. Alle zeegrasvloerkleden hebben een latex achterkant. Een vloerkleed wordt afgewerkt met een band. De meest voorkomende is een katoenen bandafwerking van ongeveer 5 centimeter breed. Deze bandafwerking is in verschillende kleuren leverbaar. Eventueel kan een zeegrasvloerkleed ook blind afgewerkt worden. Dit gebeurt met transparant staalgaren. Een zeegrastapijt past vanwege zijn naturelle kleur en uitstraling helemaal in de landelijke interieurtrends van nu.

Kelims vloerkleden

Een kelim als vloerkleed betekent cultuur in huis. Deze kleurrijke handgeknoopte wollen tapijten komen uit Anatolië, het Aziatische deel van Turkije. Daardoor hebben ze een bijzonder authentieke uitstraling. Oorspronkelijk werden de kleden geweven door nomaden. De ingeweven motieven zijn daarom cultureel bepaald; van ingewikkelde bloempatronen tot verschillende primitieve vormen. De wollen kleden zijn prachtig van kleur, wat wordt veroorzaakt door de natuurlijke pigmenten. De meeste kelims zijn zo’n dertig tot negentig jaar oud. Doordat de kleden soms wat grover en soms wat fijner geweven zijn, passen ze heel goed bij zowel een landelijk, stoer als een meer elegant of klassiek interieur. De kleden zijn te gebruiken als vloerkleed in de woonkamer, hal of slaapkamer, maar staan ook heel mooi als ze over een tafel, bank of bijvoorbeeld een footstool gelegd worden.