Vijf feestelijke zelfmaakideeën - Mart
Home / Stories / Vijf feestelijke zelfmaakideeën

Vijf feestelijke zelfmaakideeën

Een witte kerst is natuurlijk ‘sfeertje’. Helaas hebben we het weer niet in de hand. Maar onze creativiteit gelukkig wel. Met deze vijf zelfmaakideeenideeën maak jij je huis helemaal feestklaar…

Idee 1: Feestelijke kerstkaarsjes

feestelijke kerstkaasjes

Nodig: 

 • 6 terracotta potjes (of andere potjes indien gewenst)
 • Rode besjes
 • Nobilis groen (mos, dennentakjes)
 • Steekschuim of aarde
 • 6 kerstkaarsjes

Vul de potjes tot ongeveer 3 centimeter onder de rand met aarde of groen. Steek je kerstkaarsje een klein stukje in de aarde, net voldoende dat het goed vast staat. Leg daar omheen een laagje mos, met de groene kant naar boven. Drapeer de kleine besjes en takjes over het mos. Ziezo, je eerste potje is klaar. Doe hetzelfde met de andere potjes en zet ze gezellig bij elkaar. Je eerste kerstcreatie is klaar!

Idee 2: Krans van wilgentakken

krans van wilgentakken

Een kerstsfeer creëren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige houten letters en enkele wilgentakken kom je al een heel eind. Zet een paar houten letters in verschillende kleuren bij elkaar. Bind de wilgentakken samen met doorzichtig ijzerdraad (verkrijgbaar bij de Intratuin) en zet deze bij de letters. Maak het geheel af met een leuke kerstster en een kaarsje.

Idee 3: Feestelijke dinerkaarten

feestelijke dinerkaarten

Een echte kerst gaat samen met een lekker en feestelijk diner. En daar horen natuurlijk chique menukaarten bij. Stel op de computer alvast je tekst samen en print deze uit op een stevig kaartje. Koop een aantal ronde papieren onderzetters bij de Hema of de Blokker. Vouw deze voorzichtig om je menukaartje heen en zet ze vast met een mooi lintje of een touwtje. Eet smakelijk!

Idee 4: Sfeervolle windlichten

Sfeervolle windlichten

Eenvoudig en sierlijk; de sfeervolle windlichten van den en groen. 

Nodig:

 • Twee flinke potten (bijvoorbeeld augurkenpotten of weckpotten)
 • Takjes groen
 • Spuitsneeuw
 • Lint of kant
 • Dennenappels
 • Waxinelichtje (klein)
 • Touw

Bedek de takjes groen met wat spuitsneeuw of ijskristallen. Zet een klein waxinelichtje in het midden. Let op dat je takjes niet over het waxinelichtje heen hangen. Maak het touwtje vast aan de dennenappels, zodat ze een hangertje vormen. Bind het lint of het kant om de rand van de pot en hang de dennenappels eraan. Zet het lint of kant vast met een grote strik. Steek nog twee takjes groen onder het lint vast. Let op: je kunt het lint of het kant ook vastzetten met een beetje spuitlijm. Zo blijft het beter zitten. 

Idee 5: Kerst op de schoorsteen

Kerst op schoorsteen

Om je huis een eenvoudige feestelijke touch te geven, moet je naar buiten en op zoek gaan naar een paar mooie volle dennentakken. Voor een guirlande op de schoorsteenmantel is het belangrijk dat de takken die je verzamelt een behoorlijke ‘naalddichtheid’ hebben. Zo ontstaat er sneller een volle bos. Wanneer je een aantal geschikte takken verzameld hebt, bind je deze netjes samen met groen ijzerdraad. Zorg wel dat er takjes blijven uitsteken, en dat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Knip uitstekende takken af, en zorg dat je alleen het groen blijft zien. Leg de guirlande nu op de schoorsteen. Bedek de guirlande met wat spuitsneeuw en steek wat dennenappels tussen het groen. Als je van traditioneel houdt, kun je aan de uiteinden een paar rode linten bevestigen.