Verassing achter nieuwbouwdeur! - Mart
Home / Stories / Verassing achter nieuwbouwdeur!

Verassing achter nieuwbouwdeur!

Wow!! Dat was mijn eerste reactie toen ik een paar weken geleden samen met een fotograaf een ‘gewoon’ rijtjeshuis binnenstapte. Want achter de voordeur wachtte ons een prachtige, landelijke verrassing. Deze bewoners hadden de kunst van mooimaken perfect in de vingers.

Mooie voordeur

De hoekwoning waar we voor een binnenkijkreportage moesten zijn, maakte deel uit van een rijtje identieke jaren tachtig nieuwbouwhuizen. Toch sprong de voordeur van deze woning er al direct uit, qua kleur, diep donkergrijs, en qua stijl: het leek een ouder exemplaar waarbij het raampje achter zwart ijzerwerk schuil ging. 

Speelse indeling

Eenmaal binnen viel mijn mond open van verbazing. Ik had een ‘standaard’ indeling verwacht, maar omdat de bewoners het laatste huis van het rijtje bewonen, hadden ze er aan de zij- en achterkant een stuk aangebouwd. Zo was de woonkamer ongeveer drie meter breder dan de rest van de huizen in het rijtje. Aan de achterzijde waren dubbele openslaande deuren en een erker geplaatst. En met name die erker zorgde hier voor een speelse indeling, zo totaal anders dan andere huizen. 

Sobere stijl

De bewoners waren enorme liefhebbers van een stoer-landelijk interieur. Dus hadden ze een grote, zandstenen schouw geplaatst en een doorleefde houten vloer. En ze hadden een balkonplafond gemaakt dat oogde alsof het er altijd al had gezeten. Om een nog landelijkere sfeer te creëren, waren de muren voorzien van donkergrijze kalkverf, aangebracht met een blokkwast. Ook de stoere bank en de stoelen waren uitgevoerd in grijstinten en samen met de woonaccessoires als een grote olijfpot, kransen, verweerde kandelaars en mooie takken was er een sobere, doorleefde stijl ontstaan. 

Top keuken!

Ook de keuken paste perfect in het plaatje. De casco keuken, een niet al te duur exemplaar, was voorzien van nieuwe deurtjes, een mooie schouw en een aanrechtblad met betonlook. Verder hadden de bewoners zelf de wasbak gemaakt van een houten frame. Daar was beton in gestort en de binnenkant was gekleed met kleine zwart-wit tegeltjes. Zo was er een keuken gemaakt die niet de top had gekost maar er wel uitzag alsof hij zo uit een interieurmagazine kon staan (wat ook ging gebeuren!).

Aan de slag

Wat deze mensen en hun huis mij duidelijk maakten, was dat je niet per se in een grote, vrijstaande villa hoeft te wonen om toch een grootste sfeer en stijl te creëren. Een stijl die bij je past en die van je huis een thuis maakt. Dus wees creatief, denk buiten bestaande paden en…ga aan de slag!