Stijlvol nieuw en gevonden chic - Mart
Home / Stories / Stijlvol nieuw en gevonden chic

Stijlvol nieuw en gevonden chic

Foto: woodendoor.decorfairy.life

Bomvol huis

“Streepjes en bloemetjes,” “Donkerrode velours gordijnen en hoogpolig tapijt,” “Allemaal grenen meubels in een keer gekocht na ons trouwen!” Het zijn een paar reacties die ik kreeg als ik tijdens een binnenkijker vroeg of bewoners zich hun eerste interieur nog herinneren? De stijlen zijn heel uiteenlopend, maar een ding hebben ze gemeen: het stond bomvol in huis. En als ik kijk naar foto’s van ons eigen huis –pak em beet ruim twintig jaar geleden- dan viel ons interieur ook in die categorie. Wat stond het vol in! En ik was een twijfelkont, dat kun je ook goed zien. Landelijk, brocante, kroonluchters (klassiek), ik vond veel mooi en paste het allemaal toe.


Foto: AgentBauer/ElleDecoration

Dag oude paspop

Het feit dat de door mij zo gekoesterde oude paspop van de woonkamer naar de hal en van de hal naar de slaapkamer verhuisde, was het teken dat ik toe was aan verandering (ik weet nog dat de overbuurvrouw eens tegen mijn moeder had gezegd dat ik wel erg vaak boven achter het raam stond te koekeloeren. Waarop mijn moeder haar gelukkig uit haar droom hielp en vertelde dat het een paspop was). De oude ronde tafel werd verkocht op Markplaats, evenals de grenen servieskast en de rode, antieke gruttersweegschaal. Soms kochten we er iets voor terug (je moet je servies toch ergens in op kunnen bergen) maar heel vaak ook niet. Het werd leger (ruimer) in huis en eigenlijk was dat best fijn. Het leuke was, dat het er niet ongezelliger van werd. Eerder overzichtelijker en de charme van het oude huis kwam beter tot z’n recht.


Foto: I4interieur.nl

Nieuw en comfortabel

Het zal in die periode zijn geweest dat we een beetje een eigen stijl gingen ontwikkelen. Misschien moet je volwassener worden om te weten wat je echt mooi vind. Man wist al eerder dan ik dat hij die oude rommel een beetje zat was. Hij zei net iets te vaak dat zijn voorkeur uitging naar een goede bank en stoel in plaats van een oude, bij het grof vuil gevonden, her-gestoffeerde oorfauteuil. We gingen experimenteren met gloednieuw en oud, met andere kleuren, texturen, materialen. Het ‘brocante’ verdween volledig, het landelijke bleef, maar wel nieuw en hier en daar aangevuld met een oud, gevonden of gekregen item.


Foto: Jasno

Goede basis

Want wat bleek? Goede –nieuwe- basiselementen aangevuld met nieuwe en oude accessoires, spullen van de kringloop of rommelmarkt, combineren harstikke goed, als ik er maar voor zorgde dat het geen uitdragerij werd. De basis omvat de vloer, raamdecoratie, de muren en de zitmeubels voor dagelijks gebruik. Qua accessoires paste ik een mix toe van nieuw en tweedehands of ‘gevonden chic’. Inmiddels zijn we twee huizen verder. Dit keer geen oud huis, maar gloednieuw en ik merk dat wat ik twintig jaar geleden leerde: niet te vol, less is more, ook hier geldt. De basis is klaar, voor de ramen hangen zwarte, bamboe jaloezieën of linnen, zandkleurige gordijnen en overal ligt dezelfde gietvloer (overigens is zo’n vloer niet in elke ruimte een even groot succes, wie daarover een eerlijk advies wil, stuur maar een mailtje). De muren zijn vooralsnog allemaal wit, maar daar kan altijd nog verandering in komen. We hebben veel spullen op Marktplaats gezet en verkocht (van die opbrengst ga ik tuinplanten kopen) en langzaam aan gaan we van dit huis ons thuis maken. Met meubels die stijlvol, functioneel en betaalbaar zijn en accessoires waaraan je ziet: hier woont Wilma met haar gezin (en hond).

Ik heb er zin in!


Foto: Debi Treloar