Slaapkamergeheimen - Deel 2 - Mart
Home / Stories / Slaapkamergeheimen – Deel 2

Slaapkamergeheimen – Deel 2

Dit is een vervolg op “Slaapkamergeheimen – Deel 1”.

Weet je wat ik de meest lastige keuze vond bij de inrichting van onze slaapkamer? Het bed. Serieus, het was niet de kleur van de muren, het soort kast of de vloer die me hoofdbrekens opleverde. Maar het bed. Wist je dat er minstens 12 soorten matrassen zijn, met ieder weer unieke eigenschappen? Ik bedoel, ik wil gewoon goed slapen, toch? Maar ik kan je vertellen, met dat verhaal kom je niet verder, want dat kun je namelijk op heel veel matrassen. Of juist niet.

De soort matras die bij jou past is afhankelijk van wat jij comfortabel vindt. Elk matras heeft zijn eigen eigenschappen, en die eigenschappen passen bij je of niet. Zo is het de vraag of je een buikslaper of rugslaper bent, of je last hebt van bepaalde kwaaltjes, of je een koukleum bent of juist iemand die het snel warm heeft Er bestaat dus niet zoiets als ‘het beste matras’. Het beste matras, is het matras waar jij het lekkerst op ligt. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de algemene specificaties die een rol kunnen spelen in je keuze, zoals prijs, kwaliteit, duurzaamheid, en garantie. 

Lengte

Om een goed beeld te krijgen wat voor jou het beste matras is, moet je even de tijd nemen. Dit is namelijk afhankelijk van een behoorlijk aantal zaken. Neem je lengte. Het is handig om een matras te kiezen wat zo’n 20 tot 30 centimeter langer is dan jezelf. Want zeg zelf; van die uitstekende voeten, ligt ook niet echt comfortabel. 

Slaappositie

Ook je slaappositie is ontzettend belangrijk bij de keuze van je matras. Ben je een rugslaper, buikslaper of zijslaper? Dit heeft allemaal invloed op je matras. Elk lichaam moet namelijk op een andere manier ondersteund worden. Zo zal een zijslaper een matras moeten kiezen waarbij de schouders en de heupen voldoende kunnen inzakken in het matras. Een rugslaper moet rekening houden met een goede ondersteuning van de onderrug. Een buikslaper heeft weer een iets harder matras nodig, zodat het bekken niet kan kantelen gedurende de nacht. 

Stevigheid

Ga je voor een medium, een zacht of juist een hard matras? Welk matras het beste voor jou ligt, is afhankelijk van je lichaamsbouw. Heb je een gemiddelde lengte en gewicht, dan zal het mediummatras het meest voor jou geschikt zijn. Ben je wat groter of minder zwaar, dan zul je heerlijk liggen op een zacht matras. En als je wat kleiner bent, of juist wat steviger, kun je het best voor een wat harder matras gaan.

Ventilatie

Per nacht verliezen we ongeveer 300 milliliter vocht, daarom is het belangrijk om een matras te kiezen die goed ventileert. De keuze van je materiaal is daarom ontzettend belangrijk. Laat je daarom goed voorlichten over de ventilatiemogelijkheid van je matras.

2-persoonsmatrassen

De steun die je lichaam nodig heeft gedurende de nacht verschilt per persoon. Toch is het mogelijk om voor één grote matras te kiezen. Zo bestaan er 2-persoonsmatrassen met twee individueel afgestemde kernen. Wel zo gezellig toch?

Voordat je op pad gaat, is het dan ook verstandig een lijstje te maken van zaken die invloed hebben op de keus voor jouw matras. Je moet hierbij denken aan: lengte, gewicht, postuur, leeftijd, Allergieën, fysieke klachten, hoe warmtegevoelig je bent, materiaal, prijs, kwaliteit en wasbaarheid.

Zoals je ziet, hangt de keus voor een matras dus van veel factoren af. Laat je daarom goed voorlichten door een specialist, voordat je overgaat tot aankoop.