Slaapkamer, droomkamer - Mart
Home / Stories / Slaapkamer, droomkamer

Slaapkamer, droomkamer

Lichte ruimtes

Zittend onder de veranda van het vakantiehuisje dat wij deze zomer huurden in Friesland, ging ik op zoek naar inspiratie voor onze nieuwe slaapkamer. Toen ik al mijn favoriete foto’s naast elkaar zette, viel een ding direct op: ik val op ‘lichte ruimtes’. Er was een tijd dat ik gezellig en mooi associeerde met donker en ik weet dat velen van jullie daar ook heel erg van houden: een huis dat zo donker mogelijk is, want dat staat garant voor sfeer.


Foto: Coffeeinthesun

Licht en luchtig

Grijze muren (inclusief de stekkerdozen), donkere stoffen, het liefst altijd kaarsen aan (dus weg met die zon)…prachtig! Maar ik kom voor binnenkijkers wel eens in huizen waar ik eerst tien minuten moet wennen aan het gebrek aan daglicht (en ik hoor de fotograaf in de hal al grondig zuchten…) Hartje zomer branden de lampen, want de zwarte markiezen zijn standaard de hele zomer uitgeklapt. Het is hartstikke mooi en ook erg sfeervol, maar voor ons nieuwe huis wil ik het graag licht en luchtig hebben. Ik denk aan een mix van Hollandse nuchterheid en Scandinavisch design. Te starten in de slaapkamer.


Foto: Coffeeinthesun

Houten- of gietvloer?

Voor de vloer twijfelden we lang: witte, houten planken of een gietvloer. Het werd het laatste omdat het ons mooi leek om de vloer door te laten lopen in de aangrenzende badkamer. De kleur wordt heel licht, bijna wit. Misschien niet heel erg praktisch (zeker niet met een zwarte hond die het hele jaar door verhaart), maar volgens ons wel erg mooi. De wanden houden we vooralsnog ook wit, we kunnen later immers altijd nog bedenken of we een of meerder muren voorzien van een kleurtje of een mooi behang.


Foto: Coffeeinthesun

Nederlands design

Een paar jaar geleden hebben we een nieuw bed gekocht. Een prachtig, licht houten, minimalistisch exemplaar van Hollandse bodem (Loof.nl ) met een super matras! Dat verhuist dus gewoon mee naar ons nieuwe huis, waarschijnlijk voorzien van wat nieuwe dekbedovertrekken. Naast ons bed moet goed licht komen, mijn favoriet momenteel is de lamp Bolt van Tonone (tonone.com), weer van Hollandse bodem! En boven het bed een sfeervol rattan of rieten exemplaar.


Foto: Coffeeinthesun

Bamboe versus hout

Qua tinten houd ik de slaapkamer zo rustig mogelijk omdat deze ruimte er in de eerste plaats een is om ook écht tot rust te komen. Maar wel met de mogelijkheid de ruimte donker te krijgen. En omdat we in de zomermaanden niet al om vijf uur wakker wil worden van het zonlicht, moet er voor de ramen iets komen wat daglicht goed buiten houdt, maar wat overdag zonlicht binnen laat. Houten jaloezieën of een bamboe rolgordijn hebben mijn voorkeur (al moet er bij een rolgordijn wel een extra gordijn komen om het donker te krijgen…).


Foto: Coffeeinthesun

Groen in de slaapkamer

Voor wat extra comfort in de wat koelere maanden, doet een fijn karpet, een hippe loper of een mooie vacht het altijd goed op de vloer. Wat ‘stof’ in de slaapkamer is sowieso fijn voor de akoestiek. Dus tegen de tijd dat we gaan verhuizen zorg ik dat er fijne spreien en wat extra kussens voor superveel comfort op bed liggen. En ik wil de trend van groene planten door trekken richting onze slaapkamer! Een grote plant is decoratief en zorgt voor een gezond leefklimaat. Een bosje bloemen uit eigen tuin op het nachtkastje maken het helemaal af. Welterusten!


Foto: Welke.nl