sfeervol tafelen - Mart
Home / Stories / sfeervol tafelen

sfeervol tafelen

Nu de kerst met rappe schreden nadert, ben ik druk bezig met het uitzoeken van de ingrediënten voor het kerstdiner. Dit jaar gaan we namelijk voor biologisch, en dat kost behoorlijk wat voorbereidingstijd. 

Natuurlijk helemaal niet erg, want wat is er fijner dan verplicht te moeten ruiken, proeven en voelen aan diverse prachtige etenswaren. Maar niet alleen de ingrediënten vormen een belangrijk aandeel van ons kerstmenu. Ook de aankleding is elk jaar weer een grote uitdaging. Natuurlijk kun je gewoon alles wat je mooi vindt verzamelen en om je heen draperen tijdens het diner. Maar het resultaat is vele malen beter als je al ruim van tevoren bewust bezig bent met de kerststijl voor dit jaar.

sfeervol tafelen

Voor mij begint de voorbereiding wanneer de eerste Happy X-mas special op de mat valt. Dan nestel ik me direct op mijn bank, met een lekkere kop cappuccino en het nieuwe tijdschrift in mijn hand. Vervolgens passeren de talloze papieren kerststerren, gekleurde kaarsen, zelfmaakideeën, kerstboomvarianten en lichtinspiratie. Van grote, kitscherige kerstbomen naar de natuurlijke élégance van de landelijke decoratie. Het lezen van al deze heerlijke inspiratie geeft mijn kerststyle-inspiratie vaak een enorme boost, waardoor ik met de mooiste ideeën in mijn hoofd aan de slag kan gaan. Dit jaar duurt het niet lang voordat ik weet wat ik wil. Om ons nieuwe huis Christmasproof te maken, gaan we voor een natuurlijke kerstsfeer; met veel hout, dennengroen, rode besjes, kleine hertjes, natuurlijke tinten en natuurlijk heel veel witte kaarsen. Tijdens mijn zoektocht naar bijzondere kerstdecoratie kom ik een paar opvallend leuke ideeën tegen. Omdat ik deze ideeën graag met je wil delen, heb ik ze voor je op een rij gezet. Wie weet heb je er wat aan bij jouw voorbereiding voor het kerstdiner.

Naamkaartjes

Bij een rustieke aankleding maak je optimaal gebruik van de natuur. Deze natuurlijke naamkaartjeshouder is een bijzondere manier om je gasten aan tafel te verwelkomen. Het enige wat je moet doen is tijdens een wandeling in het bos een paar mooie, gave dennenappels verzamelen. Maak van een natuurlijke papiersoort een paar kleine naamkaartjes, waar je met de hand de naam van je gast of familielid opschrijft. Steek de handgeschreven naamkaartjes tussen de uitstekende kegeltjes van de dennenappels. En voilà, een prachtige en natuurlijke aanvulling op jouw feestelijk gedekte tafel.

kersttafel

Bloembollen

Hoewel het voorjaar nog een tijdje op zich laat wachten, liggen de eerste bloembollen al in de winkel. Vooral de bloembollen met de net ontsproten blaadjes lenen zich ideaal als decoratiemateriaal voor je kersttafel. Zet een paar bloembollen in een glazen potje of schaaltje en decoreer er wat dennengroen omheen. De bloembollen geven je kersttafel een heerlijk frisse, bijna voorjaarsachtige uitstraling.

Bloembollen

Dennengroen

Dennengroen is onlosmakelijk verbonden met kerst. Rond december liggen vensterbanken er vol mee en hangen de guirlandes her en der verspreid door het huis. Maar ook je kersttafel krijgt een bijzondere look door het dennengroen. De eigenaar van dit huis heeft op een creatieve manier met het dennengroen gespeeld. Leuk idee voor jou? Span dan een touwtje boven je kersttafel en hang hier diverse dennentakken aan. Vul aan met hier en daar een kerstbal of een gekleurde pompon. Natuurlijk en toch vrolijk.

dennengroen

Traditioneel groen en rood

Beetje overdone, maar wel typisch kerst, deze Ralph Lauren-tafelaankleding. Met traditionele kleuren, zoals rood en groen, kom je al snel helemaal in de kerstsfeer. De bordjes zijn verkrijgbaar bij Housedressing.nl

Groen rood kerst

kerstsfeer

Rustieke tafelsfeer

Als je het over natuurlijk en rustiek hebt, is deze prachtige kersttafel het helemaal. Let op het stuk boomstam als snijplank. Helemaal leuk om zelf te maken. De bontkleedjes over de stoelen, maken deze warme kersttafel helemaal af.

tafelsfeer

Tips en inspiratie

Nog meer ideeën nodig voor een mooi gedekte kersttafel? Ga dan eens op zoek naar inspirerende en creatieve ideeën op Pinterest, WELKE en woontrendz.nl. Neem er even rustig de tijd voor en je zult zien dat je genoeg ideeën opdoet om met kerst verrassend voor de dag te komen.