Scandinavisch wonen - Mart
Home / Stories / Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen

Ik ben een groot fan van Scandinavische tv-series en van de Scandinavische woonstijl. Het gekke is dat ik die laatste nooit in de eerste terug zie…

In series, meestal thrillers, gebeurt er van alles in donkere kamers die spaarzaam zijn ingericht met vintage meubelen. Maar volgens mij zou ik die meubels in alle andere gevallen gewoon ouderwets noemen. En het weer daar is op tv vaak opvallend somber en nat.

Jaloersmakend licht

Zo niet in de Scandinavische interieurs die je in de woonbladen ziet. Die zijn jaloersmakend licht, vrolijk, ogenschijnlijk achteloos en spaarzaam ingericht en het meest jaloersmakend vind ik dat er altijd wel een collectors item in huis staat. Die zijn de bewoners toevallig tegen het lijf gelopen en hebben ze voor een prikkie gekocht…Ik zoek ook wel eens op marktplaats naar dergelijke meubels, maar dan wordt meestal de hoofdprijs gevraagd.

scandinavisch wonen

licht wonen

Esthetisch en functioneel

Even terug naar die leuke huizen. Want wat is het toch dat deze noordelijke interieurs zo razend populair maakt? Want geen andere interieurstijl of product design is zo tijdloos, zo functioneel, zo esthetisch, mooi, leuk en van zo’n hoge kwaliteit als die van Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Het lijkt wel of de designers van deze landen een aangeboren gevoel voor stijl hebben.

scandinavische wonen

Behaaglijke sfeer

De Scandinavische woonstijl is eenvoudig, tijdloos en sober en zoals gezegd: licht. Waarom? Omdat de zon in de noordelijke landen minder uren schijnt dan elders in Europa zijn de dagen ‘s winters kort. Daarom willen ze elk straaltje daglicht optimaal benutten en dat doen ze door het te laten reflecteren met het lichte interieur. Dat lichte interieur wordt vervolgens ingericht met warme materialen. Logisch, want zo komt zo’n witte ruimte toch nog warm over en…het zorgt voor een behaaglijke sfeer tijdens de koude wintermaanden. Want die duren lang!

Collectors item

In ons kikkerland kan het weer ook behoorlijk somberen, dus zo’n vrolijk Scandinavisch tintje doet het in onze huizen ook goed. Deze stijl is ook heel goed in te passen in je bestaande Hollandse interieur. De collectors items of design klassiekers waar ik het eerder over had, denk aan ontwerpen van Arne Jacobsen en Hans J. Wegner, kosten wat, maar gaan een leven lang mee! Als je investeert in een mooie kwaliteit meubels en materialen, al dan niet van een bekende ontwerper, dan heb je er heel erg lang plezier van.

Rendiervacht en grafische prints

De meeste Scandinavische interieurs worden opgevrolijkt met een (ren)dierenvacht, een ronkende houtkachel, grafische accenten op kussens en plaids én groene planten! Grijs-, wit- en natureltinten zijn de basis van het Scandinavische interieur, dat tot leven wordt gewekt met accenten in pastel zoals mintgroen en zachtroze. Een stalen mand in een kopertint is naast grafisch, heel erg hip ook heel erg multifunctioneel. Je bergt er speelgoed in op of een paar van die hippe Noorse dekentjes. Zo zit je er ‘s winters op de bank en zomers op je terras lekker warm bij.

Jaloers!

Wil je na het zien van de foto’s bij deze blog nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan eens op pinterest.com onder scandinavian style of scandinavian interiors. Maar pas op…de meeste huizen zijn jaloersmakend mooi ingericht!

(Bronnen achtereenvolgend: bloglovin.com, houzz.com )