Ook in een piepklein tuintje past een vijver... - Mart
Home / Stories / Ook in een piepklein tuintje past een vijver…

Ook in een piepklein tuintje past een vijver…

Met mooi zomers weer is het heerlijk om het allerbeste uit de ruimte rondom je huis te halen. Tuin en terras optimaal klaar voor de zomer maken met een paar eenvoudige of net iets ingewikkelder ingrepen.

Hoe? Je kunt jouw binnenhuisarchitectuur die je in huis hebt toegepast ook eenvoudig toepassen op je tuin. Zo wordt de buitenruime een stijlvol verlengstuk van je huis.

Niet iedereen is gezegend met een heerlijke verwilderde plattelandstuin. De een heeft een dakterras, de ander een balkon, een schaduwrijke tuin, een onderhoudsvriendelijk- of een kindvriendelijk exemplaar. Welk type tuin je ook hebt, je kunt er altijd een eventwichtige en harmonieuze ruimte van maken. Kleur, structuur, oppervlakken, afscheidingen, meubilair, potten en plantencombinaties zijn onderdelen die in iedere tuin aanbod komen. Dit alles samengevoegd met jouw stijl en smaak, wordt de tuin een uitnodigende buitenkamer én heel erg uniek.

Strakke tuin interieur

Vijver strak tuin

Inrichten en aankleden

De buitenruimte aankleden verschilt eigenlijk helemaal niet zo veel van een binnenkamer inrichten. Je kunt je sobere, chique, landelijk Franse of moderne stijl van binnen doorvoeren naar buiten, of juist kiezen voor iets heel anders. Je tuinmeubilair wordt daarbij de blikvanger en zal het aanzien van de tuin grotendeels bepalen. Bedenk dus eerst of je mooi meubilair gaat aanschaffen dat in de wintermaanden binnen moet staan of dat je op brocantemarkten en snuffelwinkeltjes naar wat oudere banken, stoelen en tafels gaat zoeken, die het hele jaar buiten mogen staan en op een natuurlijk manier mogen verweren.

Balkon licht interieur

Balkon

Stevige stoffen

Stoffen voor buiten moeten stevig en duurzaam zijn. De beste weefsels zijn canvas, linnen en afneembaar plastic. Witte en crèmekleurige stoffen ogen fantastisch, vooral in buitenruimtes waar de hoofdtinten wit en blauw zijn. Losse, witte katoenen hoezen kunnen heel goed verhullen dat de stoelen óf niet goed bij elkaar passen óf hun beste tijd gehad hebben. Stoffen in krachtig zeeblauw, appelgroen of felroze zorgen voor een explosie van kleur en versterken de kleuren van de bloemen in je tuin.

tuinen

Miniformaat vijver

Waar je bij het aanleggen van je tuin of bij het kiezen voor nieuwe beplanting of bestrating goed over na moet denken, is hoe jullie de tuin gaan gebruiken. Met een gezin met kinderen of met z’n tweeën? Houden jullie van tuinieren of ben je ’s avonds blij dat je zit en moet je er niet aan denken om buiten aan de slag te gaan. Kijk waar je lekker in de zon én in de schaduw kunt zitten. Altijd leuk is water in de tuin. Een natuurlijke vijver past prachtig in een verwilderde bloementuin, een strak exemplaar met hardstenen rand doet het goed in een sober-chique buitenkamer. Wij hebben in onze niet al te ruim bemeten voortuin een spechten ingegraven. Vervolgens hebben we oude waaltjes als vijverrand toegepast zodat de lelijke rand uit het zicht is en het vijvertje van miniformaat gevuld met water, een waterlelie en wat zuurstofplantjes. Al jaren vinden hier kikkers en andere (hele kleine) waterbeetjes hun weg naar onze vijver. Zo leuk!

Eten uit de tuin

Mijn opa en oma hadden vroeger een moestuin en oma was avonden bezig met het verwerken van alles wat daar uit kwam. Die moestuin was groot, de hele familie hielp mee met oogsten en aan het einde van de warme maanden konden mijn broertje en ik geen sperzieboon en spinazie meer zien. Nu weet ik de smaak van eigen gekweekte groente pas te waarderen en kan ik in winter verlangen naar oma’s ingemaakte ‘snijboontjes in het zout’. Dus wanneer je ook maar een paar vierkante meter over hebt, raad ik je aan zelf moestuin aan te leggen.vier

Bonenstaken op een rij

Weinig ruimte? Hou het dan bij tomaten, courgettes en een bessenstruik. En anders ga je je te buiten aan aardappels, spinazie, sla, wat cola en een of twee appelbomen. Heerlijk, eten uit eigen tuin en daarbij staat het superleuk, zo’n strak aangelegde moestuin met bonenstaken op een rij. En niets is zaligmakender dan ’s morgens vroeg je tuin inlopen om je maaltje van die avond bij elkaar te zoeken.

Genieten met een grote G

Kortom, laat de inrichting van je huis voorbij de tuindeuren gaan. Betrek die extra woon- en leefruimte bij je huis en GENIET!