Ode aan kleur! - Mart
Home / Stories / Ode aan kleur!

Ode aan kleur!

Ondanks alle prachtige sobere, chique, stoere, grijs-zwarte interieurs die ik zie tijdens het maken van binnenkijkreportages, word ik het vrolijkst van een kleurrijk interieur.

Een likje verf doet wonderen

Kleur in huis maakt een mens blij. Zo blijkt uit onderzoek dat rood staat voor opwekkend, krachtig en warm, blauw geeft een puur, schoon en ietwat melancholisch gevoel en groen geeft je een gevoel van harmonie, rust en optimisme.

kleurinjehuis

Verfverlamming

Dus sta ik regelmatig in onze lokale verfwinkel voor een kast met minstens zeshonderd kleurstaaltjes. Soms met een zeurend kind naast me, in een te warme winterjas en de moed zakt me direct in de schoenen. Het gevoel dat me dan overvalt heeft, zo las ik laatst op een Amerikaanse woonblog, een naam: paint paralysis. Op z’n Hollands gezegd: verfverlamming. Want hoe kies ik uit al die roze tinten die ene mooie kleur die ik weken geleden in die leuke winkel in Leeuwarden zag?

odeaankleur

Kleurapp!

Want ook dat herken je misschien wel? Je zit in een restaurant en daar zie je die ene prachtige groentint op de muur tegenover je. Maar ja, welk merk of kleurnummer is het? Daar is inmiddels een oplossing op gevonden, want met de Sigma CoulourMate app kun je gewoon een foto van die muur maken en vervolgens zoekt de app er een vergelijkbare of exact dezelfde kleur bij!

kleuren app

Kleurfamilie

En tegenwoordig zijn de staaltjes een stuk groter dan vroeger en ingedeeld in kleurfamilies. Dit helpt je al een heel eind op weg bij het kiezen van een kleurenpallet dat helemaal bij jou en jouw huis past. Want door uitsluitend kleuren te kiezen uit dezelfde familie of sfeer, kun je er zeker van zijn dat de tinten een samenhangend geheel vormen.

Verftool

Heb je al precies bedacht welke kleur je wilt hebben, maar ben je er niet zeker van of die op jouw muur helemaal tot z’n recht gaat komen? Ga dan aan de slag met de verftool op www.kleurinspiratie.nl Je maakt een foto van de ruimte die je wilt verven, die upload je, je kiest een tint en kleurt daarmee de muur in. Zo kun je diverse kleuren eindeloos blijven uitproberen, zonder al gelijk in het echt aan de slag te moeten met verf en kwast.

kleuren inspiratie

Inspiratie!

En wie net als ik blij wordt van kleur is vast en zeker bekend met Tricia Guild, de oprichtster van Designers Guild. Ze is een van de grootste kleurexperts ter wereld én ze heeft een blog en een pinterestpagina waar je helemaal blij van gaat worden. Kijk maar eens op www.designersguild.com. Je kunt hier heerlijk rondneuzen en enorm veel inspiratie op doen voor je eigen huis.

Combineer en mix

Het leuke is, en dat zie je ook op de website van Tricia Guilds, dat je heel veel verschillende soorten kleuren en tinten met elkaar kunt combineren. Voor wie geen afscheid kan nemen van grijs: een mooie vergrijsde tint met een felle kleur is een prachtige combinatie. En een tikkeltje fel met een poederpastel…zo mooi! Door te mixen krijg je als vanzelf een eenheid. Veel verfplezier!