Maak je balkon zomerklaar! - Mart
Home / Stories / Maak je balkon zomerklaar!

Maak je balkon zomerklaar!

Haal de tuinset onder het stof vandaan, want de zomer komt eraan. De komende weken schieten de temperaturen omhoog, en kunnen we weer heerlijk genieten van onze tuin. 

Hoog tijd dus om de tuin of je balkon zomerklaar te maken.

Niet alleen in huis zie je de prachtigste zomertrends, maar ook de tuin krijgt steeds meer serieuze aandacht. Waar je vroeger enkel een eenvoudige Hartman-stoel nodig had, en een plastic tuintafel, heb je nu keuze uit talloze loungechairs, hoekbanken, salontafels en balkonsets. Een lastige keus, zeker wanneer je slechts een kleine stadstuin of een balkon tot je beschikking hebt.

schommelstoel balkon

Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder vijf handige tips voor de inrichting van jouw balkon of kleine stadstuin.

1. Gebruik de wanden of het balkonhek

Een kleine ruimte, kan vaak beter benut worden dan je denkt. Zo kun je ook gebruikmaken van de wanden of het balkonhek. Probeer kastjes of andere meubels zoveel mogelijk op te hangen. Denk hierbij aan een wandkastje waarin je plantjes zet, een stoere hangstoel of een handig balkontafeltje, dat je aan de reling van je balkon kunt bevestigen. Door dingen op te hangen blijft de vloer vrij en oogt het balkon groter. Zorg er ook voor dat zulke meubels inklapbaar zijn, zodat je ze handig kunt inklappen op het moment je er geen gebruik van maakt.

balkon

2. Ga verticaal tuinieren

Groen geeft een echt tuingevoel. Je wilt je balkon daarom waarschijnlijk zo groen mogelijk maken. Maar waarom zou je alle planten op de grond neerzetten als je ze ook aan de wanden en aan de balkonreling kunt ophangen? Bovendien zorgt al dat groen ervoor dat je de (vaak kale) wanden van het balkon niet meer ziet en dat laat… jawel… de ruimte weer groter lijken!

maak je balkon zomerklaar

3. Multifunctionele meubels

Je hoeft niet altijd een volledig tuinmeubel te gebruiken. Stapel eens een paar dikke kussens op elkaar en zet een paar gezellige loungekussens in je rug. Een kratje als tafeltje, of als je gasten hebt als stoeltje. Kratjes zijn overigens altijd handig. Je kunt ze gebruiken als stoeltje of tafeltje, maar je kunt er ook kussens en andere losse accessoires in opbergen. Ook ideaal voor de winteropslag, wanneer je het balkon toch niet gebruikt.

balkon inrichten

4. Kies voor één accentkleur

Probeer de uitstraling van het balkon rustig te houden. Kies voor een neutrale basis en één accentkleur. Dit geeft je balkon een rustige en harmonieuze uitstraling. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een speelse en kleurige uitstraling. Kies dan één centrale kleur, die steeds terugkomt in je accessoires. Zo houd je toch eenheid en rust op je balkon.

maak je balkon zomerklaar

5. Laat het balkon en interieur harmonieus in elkaar overgaan

Het balkon of je kleine tuin is onlosmakelijk verbonden met je interieur. Zeker wanneer je weinig ruimte hebt buiten, is het belangrijk dat het interieur feilloos overgaat in je tuin of balkon. Zo kun je de kleuren die binnen in je interieur zijn toegepast buiten herhalen. Maar je kunt ook materialen, zoals oud hout en aardewerk terug laten komen in de inrichting van je balkon of tuin. Op die manier ontstaat er een eenheid tussen binnen en buiten.

(Bronnen achtereenvolgend: my-paradissi.com, trendpanarna.nu, flickr.com, thekitchn.com, seaofshoes.com, my-parasissi.nl)

Jolanda
Jolanda adviseert en verkoopt al 20 jaar vol enthousiasme de stijl van Mart. Haar favoriete woonstijl is een combinatie van oud hout, linnen stoffen en brocante aangevuld met wat strakke elementen.