Maak een moodboard - Mart
Home / Stories / Maak een moodboard

Maak een moodboard

Zo veel leuks

Er is zo veel leuks te koop, ook binnen een bepaalde woonstijl, dat de kans dat ik met iets thuis kom wat het toch net niet is, aanzienlijk is. Het is mij in ieder geval regelmatig overkomen. Zie ik wat moois, in een winkel of bij iemand thuis tijdens een binnenkijker. Denk ik: dat wil ik ook. Heb ik het in huis…valt het toch tegen. Want het staat in die winkel hartstikke leuk, maar past bij mij niet bij de rest van het interieur.

Aan de slag

Als je een moodboard maakt, dan heb je een mooie leidraad of blauwdruk in handen als het gaat om jouw interieurstijl. Lees je veel woonbladen of kijk je naar woonprogramma’s op tv dan weet je natuurlijk al lang wat een moodboard is. Veel interieurstylisten adviseren mensen die nog niet helemaal weten wat ze willen in huis: “Maak een moodboard en ontdek zo wat je jouw favoriete woonstijl is.”

Op een lijn

Of het is een opdracht voor partners, die wel onder een dak wonen maar die qua smaak en stijl niet helemaal op een lijn zitten, om ieder afzonderlijk een moodboard te maken. De sfeerbeelden die beide partners kiezen worden toegepast op het gezamenlijke moodboard. Verder is het ook een kwestie van ‘trechteren’. Uit al het beeldmateriaal alleen die sferen en stijlen gebruiken die beide partners mooi vinden.

Jouw favoriete sfeer

Een moodboard is, heel simpel, een verzameling afbeeldingen die bij elkaar een bepaalde woonsfeer of stijl uitdrukken. Een moodboard helpt jou dus een beeld te vormen van jouw smaak. Je kunt een moodboard op verschillende manieren maken. De meest eigentijdse is een digitaal moodboard. Een collage van afbeeldingen die je bijvoorbeeld hebt gevonden op Pinterest.

Superhandig platform

Elke stijl is vertegenwoordigd op Internet. Dat is ook het leuke aan digitale inspiratie; koop je een woontijdschrift dan krijg je vaak een woonsfeer voorgeschoteld, Pinterest is niet kieskeurig, hier tref je alles: landelijk, klassiek, design, stoer, brocante, zelfgemaakt, heel veel kleur of alles in een rustige tint.
Maak eens je eigen Pinterest-bord met foto’s waarvan jij denk: wow, dit wil ik ook. Zo ontstaat je eigen moodboard!

Knippen & plakken

Een andere manier om een moodboard te maken is knippen & plakken. Beperk je niet alleen tot tijdschriften, maar gebruik ook reclamefolders en stof-, verf- en behangstaaltjes. Zoek naar afbeeldingen en materialen die jou aanspreken. Wees niet te kieskeurig, maar stel een zo compleet mogelijk interieur samen met meubels, kleuren, stijl, sfeer, materiaalsoorten, decoratie en verlichting…

Schuiven en varieren

Alles wat jou aanspreekt knip je uit. Maak vervolgens een selectie van de dingen het beste bij elkaar passen en je krijgt al een beeld van de stijl die jou het meeste aanspreekt. Schuif en varieer net zolang tot je een geheel hebt dat je aan staat. Plak nu alles vast op een stuk stevig karton
Een digitaal moodboard heb je altijd bij de hand, hartstikke handig tijdens het winkelen. Maak je een knip & plak moodboard? Maak dan een foto. Zo kun je in een winkel altijd zien of iets past bij de stijl waar jij je het prettigst bij voelt.