Landelijke fornuizen - Mart
Home / Stories / Landelijke fornuizen

Landelijke fornuizen

Ik hou van koken. Op zich natuurlijk niet zo gek. Maar dat daarbij ook écht een goed, maar ook mooi fornuis hoort, begrijpt mijn geliefde niet. Een fornuis moet toch vooral functioneel zijn, redeneert hij steevast.

Aan mij de taak om hem ervan te overtuigen dat koken niet alleen functioneel is, maar vooral ook veel liefde en passie voor eten inhoudt!

Inmiddels heeft mijn zoektocht op het internet, naar landelijke fornuizen,  van het wakkerende vlammetje een grote brand gemaakt. Want wie zich voorzichtig gaat oriënteren op het gebied van de wat luxere fornuizen, ontdekt dat er een flink aanbod aan grandioze fornuizen bestaat. 

Falcon fornuis

Fornuizen 

AGA-fornuis

Een van de dromen van mijn moeder was om een echte AGA te hebben. Niet zo’n klein flutfornuis, maar een echte geëmailleerde ‘cooker’, waar ze haar kookpassie helemaal op kon uitleven. Ik ontdek dat AGA nog steeds van die prachtige cookers levert. Het grote, vriendelijke fornuis uit Engeland heeft een country Engels romantische uitstraling. Uit de grote, gulle ovens, tover je in een mum van tijd de heerlijkste pizza’s of appeltaarten. De ontspannen manier van koken en de aangename atmosfeer in de keuken zorgen voor een ongeëvenaarde gezelligheid. Het warme hart in huis, noemt men de AGA dan ook vaak.  Voor koken op de AGA moet je de tijd nemen. Dit fornuis leent zich uitstekend voor alle slowcooking gerechten. Maar uiteraard kun je er ook snelle gerechten op bereiden. Door te spelen met de knoppen bereik je elke gewenste bereidingstemperatuur. Van een snelle wokmaaltijd tot een heerlijk sudderlapje. Kortom, briljant in zijn eenvoud.

AGA fornuizen

AGA fornuizen

Lacanche-fornuis

Het Lacanche-fornuis doet het hart van elke fanatieke kok sneller kloppen. Niet voor niets wordt dit fornuis de piano voor gastronomen genoemd. Het van oorsprong Franse merk heeft een Frans landelijke en tegelijkertijd robuuste en stijlvolle uitstraling. Door de strakke en tegelijkertijd landelijke afwerking, past het Lacanche-fornuis zowel in een moderne strakke keuken als in een landelijke of romantische keuken.

Het Lacanche-fornuis kun je zo groot maken als je zelf wilt, inclusief ovens, warmhoudkasten, grill, plancha en stoomkoker. Neem wel je portemonnee mee, want voor een eenvoudige Lacanche betaal je al snel een kleine zesduizend euro.

Lacanche Fornuizen

Fornuis

Boretti

Voor Italië-fans is De Boretti hét ‘must have’-fornuis. Dit stoere fornuis past helemaal in de Italiaanse designkeuken. Dit fornuis is vrij strak van uiterlijk, maar heeft toch een echte landelijke touch. Wie zich waagt aan een Boretti-fornuis, ontkomt niet aan de rest van de Boretti-lijn; van koffiemachines, vaatwasmachines tot koelkasten en kranen, allemaal met dezelfde uitstraling en stijl. Door zijn strakke uitstraling, mist de Boretti wel het echte robuuste landelijke, wat de Lacanche en AGA wel hebben.

Essecooker

Als je echt terug wilt naar de basics van het koken, is een Essecooker een perfect fornuis. Deze Engelse cooker is niet alleen verkrijgbaar in een gasuitvoering of met elektrische kookplaat, maar ook met een traditionele houtoven. Hiermee kook je ouderwets op vuur, met de veiligheid van nu. Daarnaast is deze manier van koken ook zeer milieuvriendelijk. De verbranding is zo efficiënt dat vrijwel alles wordt ‘verbrand’. Dus maximale warmte en minimaal as. Met het gebruik van dit fornuis kun je bovendien het hele huis verwarmen. Met een speciale warmtewisselaar sluit je de oven aan op de centrale verwarming. Hierdoor gebruik je de warmte van de oven om je huis te verwarmen. De Essecooker is dus niet alleen mooi, maar ook nog eens efficiënt voor het warmteverbruik in huis.

Essecooker

Mijn zoektocht is nog niet voorbij. Er zijn voor- en nadelen te bedenken voor elk fornuis. Toch staan de uitstraling en de functionaliteit van de Lacanche mij nog het meest aan. Nu alleen mijn geliefde nog zover zien te krijgen.