Landelijk stoer met hout op de vloer - Mart
Home / Stories / Landelijk stoer met hout op de vloer

Landelijk stoer met hout op de vloer

Als je gaat verhuizen, lijkt je hoofd af en toe wel een klein fabriekje. Het produceert de meest fantastische ideeën, die het allemaal even goed lijken te doen…

Totdat je ze in de praktijk gaat uittekenen of schrijven. Gegarandeerd dat je iets wezenlijks bent vergeten. Zo is het bij mij tenminste. Mijn grootste hiaat is de vloer. Elke keer verzin ik weer een prachtig samengesteld interieur, maar vergeet dat elk nieuwbouwhuis slechts van een betonnen vloer is voorzien. Om in elk geval verzekerd te zijn van een gespreid bedje voor mijn voeten, ben ik nu gericht op zoek gegaan naar een mooie, praktische en niet al te dure houten vloer. Maar bestaat die samenstelling eigenlijk wel

Landelijk hout

Nadelen hout

Hout is prachtig! Het is doorleefd, stoer en tegelijkertijd chic. En je kunt het natuurlijk met alles combineren. Reden genoeg dus om te kiezen voor hout. Toch zit er een groot nadeel aan hout; het is, ondanks de prachtige afwerklagen, ontzettend vlekgevoelig. Daarnaast brengt het ook nog eens de geluiden versterkt over naar de buren. En dat is niet handig met een gezin. Een laklaag is de meest gebruiksvriendelijke afwerking met kleine kindertjes. Maar er is meer te kiezen. 

Landelijk hout

Parket of massieve planken?

Hout is een levend materiaal. Dat betekent dat het krimpt en uitzet. Hierdoor ontstaan kleine naden in de vloer. Zeker met massieve houten planken zijn deze naden zichtbaar. Ze geven de vloer een oude en doorleefde uitstraling. Tegenwoordig heb je ook lamelparket. Dit zijn dunne stroken eikenhout die je aan een onderlaag lijmt. Dit gebeurt zo nauwkeurig, dat deze planken 70 tot 80 procent minder ‘werken’ dan massieve planken. Je keus is afhankelijk van de sfeer die je in je kamer wilt. De één vindt een wijkende naad tussen de delen geen probleem, terwijl de ander een spetterstrakke vloer in z’n minimalistische interieur wil. Daarnaast speelt technische haalbaarheid ook een rol. Welke ondervloer ligt er al in je huis en wat zijn de regels van de eventuele Vereniging van Eigenaren. De meest klassieke parketvloer is het tapisparket. Hierbij wordt een laag hout als een soort tapijt op de vloer gelijmd. Dit kun je doen met elk soort hout. 

Landelijk hout

Visgraatparket

De houten planken of lamelparket kun je op verschillende manieren laten leggen. Eén van de meest klassieke legwijzen is de tapis visgraat. Hierbij wordt de lamel in schuine naar elkaar toelopende stroken aan de ondervloer verlijmd. Deze houten vloeren zijn prachtig te combineren met een klassiek, landelijk of modern interieur. 

visgraatparket

Houten vloer lakken of verven

Ben jij al de gelukkige eigenaar van een prachtige houten vloer in je huis? Of van een minder mooie houten vloer? In beide gevallen is het de moeite waard om de planken eens goed in de verf of lak te zetten. Je frist de vloer er lekker mee op en werkt de kale plekken weg. En ga je voor wit, dan lijkt je kamer er veel ruimtelijker door. 

De bruine kleur van het hout geeft een hele warme sfeer aan je huis. Als je deze kleur wilt behouden, is het wel belangrijk om het hout te voeden en een laklaag te geven. Hiermee voorkom je dat je de vloer kaal loopt. Een lak is een zeer harde beschermlaag, waardoor de vloer de komende jaren praktisch niet onderhouden hoeft te worden. Een witte vloer is op het moment erg trendy. Deze zorgt voor een classy en ruimtelijke uitstraling. En eigenlijk is een witte vloer vrij eenvoudig zelf gemaakt. Ga voor een slijtvaste verf en kies een tint wit. En voilà! Jij kunt voorlopig weer vooruit op je houten vloer. 

Landelijk hout

(Bron visgraatvloer: knulsthoutenvloeren.nl)