Landelijk gedekte kersttafels - Mart
Home / Stories / Landelijk gedekte kersttafels
Landelijke kersttafel decoreren

Landelijk gedekte kersttafels

Foto: bridalmusingsweddingblog

Wat een heerlijkheid hè, die decembermaand. Een maand vol licht, kleur en geur en natuurlijk volop decoraties. Ik verzamel ideeën, doe inspiratie op in winkels en geen Do It Yourself is me te gek. Hoogtepunt van de maand; een zo mooi landelijk gedekte kersttafel.

Landelijk gedekte kersttafel

Foto: Decorhomeideas

Sobere eenvoud

Kerst mag dan een maand vol glitter en glamour zijn, er is niks mooiers dan een eenvoudig en sobere gedekte tafel. Een puur linnen tafelkleed, een handgemaakt servies en een paar kleine dennen- of olijventakjes geven al een feestelijke sfeer aan je tafel. Zet nog een paar mooie kaarsen neer, en je kunt de kerst volop vieren.

Landelijk gedekte kersttafel

Foto: welke.nl

Landelijk gedekte kersttafel

Foto: sundayselection

Glitter en glamour

Als je van wat meer glitter en glamour houdt, kun je je lol tijdens de kerst helemaal op. De winkels zijn gevuld met talloze decoraties in allerlei kleuren, en je kunt kiezen uit een overdaad aan stijlen en mogelijkheden. Wanneer je kiest voor wat meer glitter en glamour, is het belangrijk dat je eenheid houdt. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde kleur of een bepaald materiaal wat de rode draad vormt bij jouw feestelijk gedekte kersttafel. Wanneer je deze rode draad niet vasthoudt, heb je kans dat je tafel een rommeltje wordt, hoe mooi alle accessoires en decoratie los van elkaar ook zijn. Probeer je dus te beperken tot één stijl. En bedenk dat je volgend jaar weer de mogelijkheid hebt om voor totaal iets anders te kiezen.

Landelijk gedekte kersttafel

Foto: spotlightstores

Landelijke kersttafel decoreren

Foto: blogg.homeandcottage

Naam- en menukaarten

Met kerst mag je best even dat extra toefje op de slagroom doen. Figuurlijk natuurlijk. Kies voor een mooi set menu- of naamkaartjes. Tegenwoordig is het helemaal hip om te handletteren. Kies voor een bijzonder lettertype, waarmee jij je menukaarten zelf handlettert. Niet alleen erg leuk om te doen, maar het geeft ook nog eens een creatieve en persoonlijke touch aan je kersttafel.

Landelijk gedekte kersttafel

Foto: willeke

Tafel dekken

Blijft een dingetje; tafeldekken volgens etiquette. Ideaal dat er op internet genoeg voorbeelden te vinden zijn. Om het je lekker makkelijk te maken, heb ik een handig voorbeeld van een officiële tafelschikking voor je opgezocht. Natuurlijk kun je zelf ook lekker variëren. Net wat je wilt of wat jij extra feestelijk vindt. O ja, wil je nog meer weten over het dekken van een tafel volgens de officiele etiquette, kijk dan eens op de website https://uitpaulineskeuken.nl/2013/12/hoe-dek-je-een-tafel.html. Niet alleen leuk voor dit onderwerp, maar ook een handige website voor de lekkerste recepten.

Landelijk gedekte kersttafel

Foto: showhome.nl

Foto: showhome.nl

Kersttafel decoreren volgens Christmaholic

Op de website Christmaholic.nl vond ik trouwens een handig stappenplan voor het decoreren van je kersttafel. Deze site staat overigens boordevol handige tips, leuke kerstweetjes en heel veel kerstinspiratie. Zeker een keer bezoeken.

Stappenplan kersttafel dekken volgens Christmaholic

1. Begin met het plaatsen van de stoelen rondom de (uiteraard schone) tafel. Die bepalen waar straks de borden komen te staan. Denk er ook eens aan om de stoelen te versieren (zie de ideetjes verderop in dit artikel).

2. Wil je een (of meerdere) tafellakens of tafellopers gebruiken? Drapeer deze dan nu over de tafel. Zorg ervoor dat het laken of de loper precies groot en lang genoeg is. Als er te veel stof over is, kan iemand je hele servies er per ongeluk vanaf trekken als hij gaat zitten of staan!

3. Gebruik je placemats? Plaats deze dan nu op de juiste plaatsen.

4. Tijd voor de borden! Plaats de borden op de juiste plekken zodat je weet hoeveel ruimte die gaan innemen. Meerdere borden op elkaar mag en geeft een leuk effect. Zie hieronder enkele ideetjes.

5. Plaats het bestek en de glazen rondom de borden. Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen, dus leg het bestek voor het hoofdgerecht het dichtst tegen het bord aan en werk zo naar buiten. Het bestek voor het dessert leg je pas neer als het hoofdgerecht genuttigd is. Denk ook aan waterglaasjes!

6. Plaats de servetten op de borden en zet eventueel de naam- en/of menukaartjes links naast het bord of op het bord. Gebruik voor de servetten eventueel servetringen.

7. De basis is klaar.Wil je de borden vanuit de keuken uitserveren? Dan kun je de overige ruimte van de tafel gebruiken voor de decoratie. Wil je wat mandjes/schalen/pannen op tafel kunnen zetten? Maak daar dan ruimte voor door bijvoorbeeld mooie onderzetters neer te zetten. Voor de rest van dit stappenplan gaan we ervanuit dat je geen schalen wil neerzetten.

8. Dim de lichten en begin met de blikvanger. Dat kunnen kaarsen zijn of lantaarns, maar ook bijvoorbeeld een langwerpig bloemstuk of enkele bloemstukjes, vazen of schalen met kerstversiering etc. Plaats de grote onderdelen eerst en werk van daaruit. Zet bijvoorbeeld enkele hoge kandelaars neer (variëren in hoogte geeft een speels en stijlvol effect) en leg er in de lengte wintergroen omheen. Ga je de hoogte in, zorg dan dat je deze hoge items slim plaatst, zodat mensen die tegenover elkaar zitten elkaar nog wel kunnen zien. Steek de kaarsen ook meteen aan, zodat je ziet wat het eindresultaat wordt (en of het niet te donker wordt).

9. Decoreer de tafel af met lage kaarsjes (waxinelichtjes in mooie houders), wat kleinere decoratie zoals kerstballen, sterretjes of andere versiering die bij de rest van je kerstdecoratie past. Strooi eventueel wat glitters of glinsterende sterretjes over de tafel (pas op dat het niet op de borden en het bestek komt) voor een schitterend effect als de kaarsjes uit zijn.

10. Je kersttafel is klaar! Geniet van elkaar, de sfeer en het (hopelijk) heerlijke eten!

Landelijke kersttafel decoreren