Kleur bekennen - Mart
Home / Stories / Kleur bekennen

Kleur bekennen

Ik hou van kleur. Of eigenlijk ben ik dol op kleur. Niet zozeer de felle tinten -hoewel ik die in zomerse kleding erg kan waarderen- maar voorop op van die prachtige aardetinten, warme pastelkleuren of diepe grondtonen. Prachtig vind ik ze. Je kunt er wat mij betreft niet genoeg gebruiken. 

Toen ik ooit begon met het inrichten van mijn eerste huis, was ik te scheutig met kleuren. Ik mixte en mengde maar wat, en combineerde het allemaal met elkaar. Het gevolg was een interieur waarvan de items onafhankelijk van elkaar prachtig zijn, maar er was geen samenhang. 

Ik ben er in de loop van de jaren achter gekomen dat kleuren nog meer kracht krijgen, als je ze in huis naadloos op elkaar laat aansluiten. Een kleurenlijn waarvan alle kleuren die je door het huis heen gebruikt bij elkaar in een palet passen. Op die manier houdt je de kracht van kleur in huis, maar blijft het toch een rustige eenheid.

Ik weet nog dat ik voor het kleurenkaartenrek van de Karwei stond, en radeloos om me heen keek, niet wetende waar ik moest beginnen. En koos je voor een kleur dan was er nog een veelheid van tinten te kiezen, waardoor ik helemaal niet meer wist welke kant ik op moest. 

Gelukkig is die tijd voorbij. Eigenlijk kies ik inmiddels uit twee merken die voor mij altijd de juiste kleuren hebben: Carte Colori en Painting the past.  Dit maakt de keus al eenvoudiger. Vervolgens kies ik voor een specifieke kleurenkaart. Zo heb ik voor dit nieuwe huis gekozen voor de kleurenkaart Rosso, een kleurenkaart met warmrode en dieprozige aardetinten. Daarnaast heb ik voor de ‘stoerdere’ kamers gekozen voor de kleuren Castello en Elefante, die prachtig aansluiten op de kleurenkaart Rosso. Deze tinten bepalen de kleurstelling in mijn hele huis. 

Of het eng is om zoveel kleur te gebruiken in huis? Nee, juist leuk. Uiteraard moet je wel van een tintje houden, maar juist door het doortrekken van de kleurenlijn door het hele huis, ontstaat er geen kermis aan kleuren en oogt het rustig. Uiteindelijk zijn het de kleuren die je kiest, die jouw huis uniek en persoonlijk maken. De plek waar je geniet, werkt, eet en helemaal tot rust komt.