Kerst op het kasteel... - Mart
Home / Stories / Kerst op het kasteel…
Kasteel Middachten

Kerst op het kasteel…

Foto: Marc Pluim

Bijzondere boerderij

Mijn hart maakte vorige week een extra sprongetje toen ik een mail kreeg met de vraag of ik een binnenkijker wilde maken. Bij het lezen van het adres dacht ik: yes! Landgoed Middachten. Dit wordt iets bijzonders!

Kerstevenement

Dat had te maken met mijn bezoek vorig jaar aan het kerstevenement op Middachten. Ik ga niet vaak naar dit soort feesten, om de simpele reden dat ik ze te duur vind (en het gek vind dat je moet betalen voor een bezoek aan winkels want dat zijn de standhouders eigenlijk) en vanaf september al zo veel kerstproducties heb gemaakt, dan ik het eind december beperk tot kerst in eigen huis.

Kasteel Middachten kerstsfeer

Foto: Noaber.nl

Vuurtjes, glühwein en chocomelk

Tot ik vorig jaar dus, samen met twee dierbare vriendinnen, Kasteel Middachten bezocht dat geheel in het teken van kerst stond. Alleen al de omgeving van het kasteel, De Steeg op de Veluwe, was prachtig. Her en der staan huizen die horen of hoorden bij het landgoed en dat zie je terug in de bouwstijl en de rood-witte luiken. Het was een wat mistige wintermiddag en op het voorplein brandden vuurtjes, kon je glühwein, chocomelk en lekkere broodjes nuttigen en toen moest het echte feest nog beginnen. Natuurlijk, hier waren ook standhouders, zij stonden in de paardenstallen met hun koopwaar, maar deze ‘winkeltjes’ voegden wel iets toe aan het idee van de donkere dagen voor kerst.

kerstopenstelling kasteel middachten

Foto: Martin de Jongh

Ontroerend mooi

Op een gegeven moment gingen wij in het donker, onder begeleiding van een gids, met lampionnetjes een wandeling door de tuin maken. We kwamen langs de oranjerie, het openluchttheater, de tennisbanen en al wandelend langs de slotgracht arriveerden we bij het hoogtepunt: het kasteel…Ik weet niet waar het precies door kwam, maar de deur ging open, ik rook de geur van dennengroen en brandende kaarsen, zag en hoorde de harpiste bovenaan de trap en moest er bijna van huilen. Het was daar ontroerend mooi.

Kasteelinterieur

We wandelden door het kasteel en ik had er best een paar dagen willen logeren. Het interieur is in de afgelopen 25 jaar namelijk volledig hersteld. Het huis is ingericht zoals het aan het eind van de 19e eeuw, begin 20e eeuw was. In een warme, landelijke stijl, met veel authentieke en antieke items die al jaren in het bezit van de familie zijn. Het voelde er alsof er nog gewoon in gewoond werd en de bewoners later die avond thuis zouden komen voor het kerstfeest. Overal sfeervolle verlichting, in een van de kamers stond een grote kerstboom mét eronder de cadeautjes. We konden de kinderkamers bezichtigen en de eetkamer was schitterend gedecoreerd, met een stijlvol gedekte tafel met prachtig glas- en aardewerk. En dan al die mooie bloemstukken! Ik was er een dag later nog van onder de indruk.

kerstopenstelling kasteel middachten

Foto: Martin de Jongh

Authentieke boerderij

Dus vandaar dat ik zo blij was met die binnenkijker in een van de boerderijen op het landgoed. Dat bestaat naast het kasteel en de tuinen ook uit bossen en boerderijen. De boerderij waar ik te gast was, is in 1900 gebouwd voor de timmerman van het kasteel. Dat vonden de huidige bewoners nog steeds een groot geluk want de beste man had prachtige inbouwkasten gemaakt, een schitterend balkenplafond, een grote houten schouw en een knusse opkamer. Stuk voor stuk authentieke elementen die liefhebbers van de landelijke woonstijl maar wat graag in huis zou willen hebben. Het landelijke interieur paste zowel het huis als de bewoners als een warme jas.

Kasteelinterieur

Foto: Pure and Original

Gewoon gaan!

Van die boerderij kan ik je nog niets laten zien, dat zou de pret van de binnenkijker in het magazine bederven. Houd dus gewoon WONEN Landelijke Stijl in de gaten! Het landgoed met z’n prachtige bossen en wild, is het hele jaar open en fantastisch om op een winterse dag te bezoeken. Gewoon lekker wandelen en rondkijken. En het kerstevenement? Dat wordt deze maand van 12 t/m 16 december georganiseerd. Neem dus zeker een kijkje op de website van kasteel Middachten voor praktische informatie en het sfeervolle (muziek)programma!