Je stadstuin zomerklaar! - Mart
Home / Stories / Je stadstuin zomerklaar!

Je stadstuin zomerklaar!

Haal de tuinset maar weer van de zolder, want de zomer komt eraan. De komende weken schieten de temperaturen omhoog, en kunnen we weer heerlijk genieten van onze tuin. Hoog tijd dus om je tuin of balkon zomerklaar te maken.

Niet alleen in huis zie je de prachtigste zomertrends, maar ook de tuin krijgt steeds meer serieuze aandacht. Niet alleen de grote tuin, maar ook de stadstuin of balkon kun je met een beetje moeite omtoveren tot een prachtige zomerlounge.

Om je alvast een beetje op weg te helpen, vind je hieronder vijf handige tips voor de inrichting van jouw balkon of kleine stadstuin.

1. Gebruik de wanden of het balkonhek

Een kleine ruimte, kan vaak beter benut worden dan je denkt. Zo kun je ook gebruik maken van de wanden of het balkonhek. Probeer kastjes of andere meubels zoveel mogelijk op te hangen. Denk hierbij aan een wandkastje waarin je plantjes zet, een stoere hangstoel of een handig balkontafeltje, dat je aan de reling van je balkon kunt bevestigen. Door dingen op te hangen blijft de vloer vrij en oogt het balkon groter. Zorg er ook voor dat zulke meubels inklapbaar zijn zodat je ze handig kunt inklappen op het moment je er geen gebruik van maakt.

foto2-balkonhek

2. Ga verticaal tuinieren.

Groent geeft een echt tuingevoel. Je wilt je balkon daarom waarschijnlijk zo groen mogelijk maken. Maar waarom zou je alle planten op de grond neerzetten als je ze ook aan de wanden en aan de balkonreling kunt ophangen? Bovendien zorgt al dat groen ervoor dat je de (vaak kale) wanden van het balkon niet meer ziet en dat laat… jawel… de ruimte weer groter lijken!

foto3-tuinen

3. Gebruik meubels die je ook op andere manieren kunt gebruiken

Je hoeft niet altijd een volledig tuinmeubel te gebruiken. Stapel eens een paar dike kussens op elkaar en zet een paar gezellige loungekussens in je rug. Een kratje als tafeltje, of als je gasten hebt als stoeltje. Kratjes zijn overigens altijd handig. Je kunt ze gebruiken als stoeltje of tafeltje, maar ook de kussens en andere losse accessoires in de kratten op te bergen. Ook ideaal voor de winteropslag, wanneer je het balkon toch niet gebruikt.

4. Kies voor één accentkleur

Probeer de uitstraling van het balkon rustig te houden. Kies voor een neutrale basis en één accentkleur. Dit geeft je balkon een rustige en harmonieuze uitstraling. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een speelse en kleurige uitstraling. Kies dan één centrale kleur, die steeds terugkomt in je accessoires. Zo houdt je toch eenheid en rust op je balkon.

foto5

5. Laat het balkon en interieur harmonieus in elkaar overgaan.

Het balkon of je kleine tuin is onlosmakelijk verbonden met je interieur. Zeker wanneer je weinig ruimte hebt buiten is het belangrijk dat het interieur feilloos overgaat in je tuin of balkon. Zo kun je de kleuren die binnen in je interieur zijn toegepast buiten herhalen. Maar je kunt ook materialen, zoals oud hout en aardewerk terug laten komen in de inrichting van je balkon of tuin. OP die manier ontstaat er een eenheid tussen binnen en buiten is ontstaan.

foto6-verticaal-tuinieren

(Bronnen: foto 1: leiliving.blogspot.nl, foto 2: nordicdays.blogspot.nl, foto 3: ink361.com, foto 4: nord27.blogspot.nl, foto 5: onlinecatalog.ikea-usa.com)