Je keuken in beton - Mart's Blog - | Martkleppe.nl

Je keuken in beton

Eindelijk. De eerste concrete stappen zijn gezet. We zijn nu niet meer alleen eigenaar van een zwart stukje grond, maar ook van een echt fundament. En dat moet grandioos gevierd worden…

Dit keer niet met een knallende kurk vanaf een fles champagne, maar met het uitzoeken van mijn droomkeuken! 

Een bezoek aan de keukenspecialist zat er de afgelopen maanden nauwelijks bij. Want zeg nou zelf, aan Pinterest heb je toch je handen al meer dan vol? Het is fijn dat al die verzamelde afbeeldingen in de cloud passen, want anders had ik een dagtaak aan het uitknippen ervan gehad. Dus na al die maanden wachten is het niet meer de vraag wát ik graag wil, maar vooral hóe ik het graag wil. Want één ding is inmiddels zeker; ik ga voor beton! 

Nadelen beton

Een keukenblad van beton bestaat eigenlijk uit cement. Voor het produceren van een betonnen aanrechtblad wordt speciaal cement gebruikt, zodat het aanrechtblad stevig en duurzaam is. Nadeel van beton is dat het zwaar en vrij kwetsbaar is. Omdat beton van nature poreus is, is het vlekgevoelig en gevoelig voor zuren. 

Keukenblad van beton

Maar alle nadelen ten spijt, beton heeft mij betoverd. De stoere landelijke look in combinatie met oud houten elementen, brengt je helemaal terug naar vroeger tijden. Denk daarbij een prachtig fornuis van Lacanche en een grof afgewerkte tafel van oud hout met een grote bos wilde bloemen. En ik ben helemaal in mijn element.

betonnen landelijke keuken

Praktisch beton

En ik moet je eerlijk zeggen, het is toch ook een praktische keus. Want ondanks de vlekgevoeligheid en het gewicht is beton uitermate sterk, robuust en verkrijgbaar in allerlei bewerkingen: van grof geschuurd, tot glad geolied. Bovendien veroorzaakt dagelijks gebruik verschillende kleurnuances. Ideaal voor iemand die rondstrooit met kruiden, smijt met meel en regelmatig een potje hier of daar laat vallen. Hoe je beton ook behandelt, het houdt altijd die stoere en landelijke look. 

Dus, zie je het al voor je? Een betonnen aanrechtblad waarop ik heftig tekeer mag gaan met mijn kookgereedschap. Een blad dat niet gevoelig is voor een tikje hier of een waterplasje daar. Een blad dat zich gewoon in kleur aanpast en ‘een natuurlijke nuance’ krijgt tussen de tomatenstukjes, kaaskruimels en omvallende limonade. Wat wil een echte keukenprinses nog meer? Dus, tekenen maar die keuken. Beton it is!

Reageer

 • Jim
  20 december 2016

  Heb hier mijn betonnen aanrechtblad behandeld met epoxyhars. Dat is echt een aanrader. Dit wordt keihard ...en geeft een mooie glans en verdonkerd de kleur van het beton. Door deze steenharde film laag is het blad dus absoluut niet kwetsbaar meer!!

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  22 december 2016

  Dag Jim, bedankt voor je waardevolle aanvulling !!

  Beantwoorden
 • Nathalie
  13 januari 2018

  Beste Anne Mette,
  Weet jij een goede vakman om de betonnen keuken te maken?
  Vriendelijke groeten,
  Nathalie

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  17 januari 2018

  Goedemorgen Nathalie,
  Helaas niet, want gezien de nadelen hebben wij op het laatste moment toch van een betonnen keuken afgezien. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg alternatieven op de markt zoals een keramisch keukenblad in de afwerking beton. Succes met jullie keuken; het wordt hoe dan ook vast prachtig! Groetjes, Anne- Mette

  Beantwoorden