Je interieur op een moodboard - Mart
Home / Stories / Je interieur op een moodboard

Je interieur op een moodboard

Het is verbazingwekkend hoeveel je met je interieur kunt doen. Met meubels van Italiaans leder, stoffen met Engelse rozenprints, vloerkleden uit de Oriënt, Spaanse meubel- en gordijnstoffen, Portugese vloertegels en Marrokaans aardewerk. De keus lijkt eindeloos.

En ook al zitten we pas in de oriëntatiefase van onze verhuizing, het is lastig om de juiste bomen in dat grote bos te blijven zien. Zeker als je snel enthousiast te krijgen bent.

Moodboard

Tijd voor een serieus aanvalsplan. Dat kan niet al te moeilijk zijn. Ik koop een flink whiteboard met bijbehorende markers en spijker deze aan de muur. Voila, mijn persoonlijke moodboard is een feit. (In deze blog verklap ik trouwens de beste sites om online een moodboard te maken). Nu een paar woorden die ons typeren. Ik tik even peinzend met de marker op de keukentafel en stel de prangende vraag; wat wil ik dat mijn interieur uitstraalt? Het eerste woord dat in me opkomt is ‘warmte’. Want ik wil niets liever dan een knus huis. Een huis waarin je thuiskomt. Een huis waarin je elke dag tevreden rondkijkt, en constateert dat dit is wat je altijd wilde. En een huis waar ook mijn gasten zich thuis voelen.

Gastvrij interieur

En terwijl ik dat bedenk, schiet me direct het tweede woord te binnen; ‘gastvrijheid’. Ik hou van mensen om me heen. Van gezellig pimpelend aan een wijntje onderuithangen in een warme, zachte, landelijke 1,5-zitter. De dag doorsprekend, terwijl mijn voeten rusten op die mooie stoere gecapitonneerde voetenbank.  Ik hou van die grote eetkamertafel, waaraan mijn gasten avonden kunnen genieten van het bourgondische leven, terwijl ze de avond keuvelend afsluiten bij de haard, met een sigaartje in hun mondhoek.

Kindvriendelijk interieur

Ik hou van kindvriendelijk; een huis waarin het Duplo-treinspoor van mijn jongens door de kamer mag liggen, zonder dat ze rekening hoeven te houden met allerlei fragiele accessoires en meubilair. Een huis waarin het hout van de salontafel en bijzettafels zo oud is, dat elke kras of beschadiging alleen maar toegevoegde waarde heeft. Simpelweg omdat het oude hout dan pas leeft. Kortom, ik hou van modern landelijk; geen interieur met allerlei tierelantijntjes, maar wel die warme rustieke uitstraling, die hoort bij dat droomhuis op de prairie.

Basisinrichting

Mijn marker valt op de grond. Ik bekijk het bord. Eigenlijk is er zoveel om van te houden in een interieur. En terwijl ik deze woorden opschrijf, heb ik een redelijk beeld gevormd van het interieur zoals ik het wil hebben. Uit al die stijlen en sferen heb ik door een paar simpele woorden de basisinrichting gecreëerd, die bij mij past. Nu de inbreng van mijn wederhelft nog. Gelukkig is er nog een klein hoekje op het bord beschikbaar.