Industrieel met een vleugje brocante - Mart
Home / Stories / Industrieel met een vleugje brocante

Industrieel met een vleugje brocante

Het lijken tegenpolen van elkaar; de stoere industriële stijl, en het liefelijke en romantische brocante. Toch kunnen deze twee stijlen prima samengaan. Het industriële maakt het brocante stoer, terwijl het brocante net even het rauwe randje van het industriële weghaalt. Mooie combi toch?

Wie voor industrieel kiest, kiest voor stoer. Een oud fabriekspand, waar je de constructiedetails nog ziet, een stoere vintage locker, een ruwe betonnen vloer of echte industriële lampen. De meubelen zijn stoer en praktisch en de kleuren voornamelijk Zwart-, wit- en grijstinten en legergroen. Helemaal gaaf. Maar soms mis je een beetje de vrouwelijke, zachte touch in zo’n interieur. Een beetje brocante kan dan een perfecte oplossing zijn.

foto1-brocante-industrieel
Bron: fr.pinterest.com

Industrieel en brocante

Eigenlijk is het industriële interieur een verzamelnaam voor alles wat modern, scandinavisch, vintage, stoer, ruig en rauw is. Brocante is daarentegen sfeervol, knus en idyllisch. De basiskleur is wit aangevuld met diverse grijs/bruin tinten. Er wordt een natuurlijk interieur neergezet waarin veel hout terugkomt. Prachtige woonaccessoires kunnen niet ontbreken denk aan ouderwetse trommels, spiegels, etagères, blikken, bussen, krukjes en nog veel meer. Brocante woonaccessoires hebben gebuikssporen en zijn vooral niet nieuw. De verf is afgebladerd en het ijzerwerk is lichtelijk verroest. Dit maakt juist dat een brocante interieur zoveel sfeer uitstraalt. Het lijkt net of je interieur al een vorig leven heeft gehad.

foto3-mix-en-match
Bron: motherofpearl.com

Overeenkomsten

Om de stijlen te combineren moet je kijken naar de overeenkomsten tussen de stijlen. Wat overeenkomt is de voorkeur voor oude, gebruikte accessoires. Door strakke en rauwe accessoires te vervangen door brocante items, creëer je een wat zachtere sfeer in je interieur. Je kunt ook kiezen voor een romantisch bloemenbehang, waar je een paar stoere, vintage meubelen voor plaatst.

foto4-brocante-matchen-met-industrieel
Bron: lacositasdebeaucaeu.com
foto5-brocante
Bron: pinterest.com/modcountrystyle

De Brocanterie

Een bijzondere winkel die bewijst dat brocante en industrieel prima samen kunnen gaan in je interieur is debrocanterienijmegen.nl. Het assortiment van De Brocanterie bestaat uit een ruim aanbod fabriekslampen, vintage, schoolstoelen en kristallen kroonluchters van voornamelijk Franse, Belgische en Duitse afkomst. Wekelijks reizen de eigenaars naar het buitenland voor nieuwe spullen. Een echte aanrader om even rond te snuffelen.

foto6-industrieel-vleugje-brocante
Bron: enmiespaciovital.blogspot.com
foto7-mix-en-match-wonen
Bron: moderncountrystyle.blogspot.nl

Mix & match

Als je stijlen gaat mixen, is het belangrijk dat je goed oplet wat je mix. Laat het geen ratjetoe worden en een kakofonie aan kleuren, materialen en stijlen! Zeker bij het mixen van stijlen is het belangrijk je te houden aan de basiskleuren en materialen. Dit kun je in beide stijlen terug laten komen. Zorg dat je niet overal losse accessoires hebt staan. Haal alles weg, en maak dan knusse hoekjes met wat verschillende accessoires. Kies dan niet meer dan 6 stuks voor een groepje, anders wordt het weer te veel. Plaats deze groepjes dan in een wandmeubel, op een plank, in een vitrinekastje of onder een stolp. Zo komen je waardevolle spulletjes veel beter tot hun recht, dan zo maar kriskras door de kamer te plaatsen en het schept ook rust en eenheid.

foto8-brocante-industrieel-gaan-samen
Bron: magicalhome.tumblr.com