Ik kies voor luiken! - Mart
Home / Stories / Ik kies voor luiken!

Ik kies voor luiken!

Ze zorgen nog elke dag voor een echt geluksmomentje; er is nog geen moment geweest dat ik spijt heb gehad van mijn keus voor luiken.

Niet alleen hun uitstraling is prachtig, maar ook praktisch is het nog steeds de beste keus. Ze vergen weinig onderhoud en zorgen dat het huis elke avond weer heerlijk knus en donker is. Of ik het anderen zou aanraden? Helemaal. Het enige is dat je er wel wat lef voor moet hebben.

Luiken en shutters

Keus voor luiken

Het was best een lastige keus. Want, hoewel de woontijdschriften vol staan met mensen die hebben gekozen voor een gedurfd interieur of een bijzondere raamdecoratie, bleef de twijfel knagen. Wat als het nou helemaal niet mooi zou staan, of als alles mis zou lopen en we spijt zouden krijgen. Maar hoe meer plaatjes ik bekeek en hoe meer ik me ging verdiepen in de voordelen van het hebben van luiken, hoe meer ik overtuigd werd van het feit dat luiken helemaal bij ons pasten. Dus gingen we op zoek naar luiken…

Ik kies voor luiken

Maatwerk

Een hele klus, dat wel. Want waar vind je nu luiken die je én mooi vindt, en die perfect passen bij je ramen? Onze bezoeken aan diverse bedrijven met oude bouwmaterialen leverden teleurstellend genoeg niks op. De meeste luiken waren zo uniek, dat er slechts twee van leverbaar waren. Daarnaast was de kans groot dat ze niet voor onze ramen pasten. Dat werd dus niks. Uiteindelijk belandden we bij een bevriende timmerman. Zo één van ‘mijn vriend kent nog een vriend en die kent iemand die timmert’. Hij vertelde ons dat hij voor een leuke prijs bereid was om voor het hele huis luiken te timmeren én deze ook nog eens netjes op te hangen. Deal was gesloten. Ik kreeg mijn luiken.

Ik kies voor luiken

luiken

Verven

Na enkele weken kwam hij, trots als hij was, met een bus vol luiken ons pad op rijden. Binnen een dag waren de luiken opgehangen en kon ik tevreden achter mijn luikjes kruipen. Het enige wat nog moest gebeuren was verven. Maar ach, daar zou manlief vast wel een keertje een momentje tijd voor kunnen inplannen. Helaas kwam dat moment nooit, dus zijn de luiken nogmaals van de ramen afgehaald en naar een schilder gebracht die handelde in oude bouwmaterialen. Hij schilderde de luiken stoer wit en sindsdien is mijn huis helemaal compleet. Nou ja, de plinten moeten natuurlijk nog wel gebeuren, en de kachel moet nog geplaatst worden, maar we zitten in elk geval gezellig achter onze luikjes. En spijt? Dat heb ik nog geen moment gehad. Het maakt ons huis uniek en ontzettend gezellig. Bovendien zijn ze onderhoudsvrij en zijn er slechts een paar randjes die af en toe stofvrij moeten worden gemaakt. Maar dat heb ik er dik voor over. En volgende keer? Dan kies ik direct weer voor luiken. Zonder twijfel!

(Bronnen achtereenvolgend: brookegiannetti.typepad.com, welke.nl, pinterest.com, vtwonen.nl)