Hygge in je huis - Mart
Home / Stories / Hygge in je huis

Hygge in je huis

Sfeer, warmte en licht

Hygge…eerlijk gezegd had ik tot een jaar of twee geleden nog nooit van de term Hygge gehoord. Dus toen WONEN Landelijke Stijl mij vroeg hier iets over te schrijven, moest ik eerst even Googlen. En daar las ik dat hygge een begrip is dat door Scandinaviërs omschreven wordt als een ultieme, fijne levensstijl die met name wordt doorgevoerd in huis. Want dat huis kan tijdens de eindeloze donkere wintermaanden wel wat sfeer, warmte, licht en geborgenheid gebruiken.


Foto: hgtv.com

Nordic living

Onze noorderburen zijn meesters in het creëren van warme, knusse huizen. En wij kijken die kunst graag bij ze af want hun woonstijl past eigenlijk ontzettend goed in onze Hollandse huizen, vooral die met een gezellig, landelijk stijl. Sowieso spreekt Nordic Living ons Nederlanders erg aan. Niet voor niets vertrekken jaarlijks tientallen medelanders voorgoed naar Noorwegen, Zweden of –iets dichterbij- Denemarken. Ze zoeken rust en ruimte en die hopen ze daar te gaan vinden. Het leven in het hoge noorden heeft op hen een woeste aantrekkingskracht.


Foto: Listfender.com

Gezellig!

Emigreren is mij net een stapje te ver, maar als thuisblijver laat ik mij graag inspireren door de Scandinaviërs en hun gave om hygge en lagom, gezelligheid en balans, vloeiend samen te laten gaan in het interieur. Want dat is het wat die Scandinavische huizen zo aantrekkelijk maakt. De eenvoud ervan en het gebrek aan pretentie.

Spelen met licht

In het landelijk Scandinavische interieur zie je vaak lichte houten vloeren en wanden. Die lichte tinten stralen rust uit geven het huis een mooie, frisse, heldere basis. De Scandinavische woonstijl is eenvoudig, tijdloos en sober en zoals gezegd: licht. Waarom? Omdat de zon daar veel minder uren schijnt dan elders in Europa en de dagen dus erg kort zijn. Daarom willen ze elk straaltje daglicht optimaal benutten en dat doen ze door het te laten reflecteren met het lichte interieur. Dat lichte interieur wordt vervolgens ingericht met warme accessoires en materialen, zoals kaarsen, windlichten, manden vol houtblokken, fijne plaids en donzige kussens.


Foto: My Scandinavian home

Hele lange winters

Vergis je niet, de winterse in die prachtige, noordelijke landen duren echt heel erg lang en zijn heel erg donker. En omdat Scandinaviërs in die periode relatief veel tijd binnenshuis doorbrengen, wordt hun huis in die periode hét centrum van hun wereld. En daarom zijn hun interieurs zo licht, aantrekkelijk en hygge. Gelukkig zijn onze Nederlandse winters een stuk korter en een stuk minder koud. Toch zijn wij ook gek op hygge in huis en niet alleen in de winter!


Foto: The Culture trip

Hout mixen

De noordelijke interieurstijl spreekt mij erg aan en ik laat mij met name graag door de Deense stijl inspireren. Om te voorkomen dat een witte basis niet kil of afstandelijk gaat aanvoelen, voegen zij natuurlijke materialen toe. Zo zorgt een doorleefde houten eettafel voor een behaaglijk gevoel en wordt er gemixt met verschillende houtsoorten die onderling prima met elkaar matchen. De term Less is more is zeker op de Denen van toepassing.


Foto: Us.amara.com

Leuk is dat invloeden uit de Deense woonstijl ook prima in een licht, landelijk Nederlands interieur passen. Kies, als je wat extra accessoires toe wilt voegen voor items gemaakt van marmer, rotan of een in het oog springend glamour kussen! Zo ontstaat vanzelf hygge in jouw Hollandse huis!


Foto: wantsandneeds