
Hotel in huis
Soms zit ik voor mijn werk, of gewoon privé voor de gezelligheid, in een hotel waar alles lijkt te kloppen. Zoals afgelopen weekend…
Ik had een klein hotelletje geboekt voor echtgenoot en mijzelf, waar we de beschikking hadden over een knusse suite die doorliep in een halfopen badkamer.
Alles leek er gewoon te kloppen. De hele sfeer, inrichting, stijl, de routing. “Hoezo, we gaan een weekend fietsen?” dacht ik bij binnenkomst. Ik wilde hier helemaal niet meer weg. De suite gaf mij een gevoel van intimitiet en geborgenheid, alsof ik thuis kwam. Knap vind ik dat, dat iemand dat weet te realiseren voor zijn gasten. Je direct het thuisgevoel geven, terwijl ze zo veel verschillende mensen over de vloer krijgen.
Roze-witte tinten
Waar zit hem dat nu toch in, vroeg ik mezelf af, dat je direct bij binnenkomst een prettig gevoel krijg? Het had hier onder meer te maken met het kleurgebruik. Men had in deze suite gekozen voor wit en zachtroze tinten. Zowel in de slaapkamer als in de badkamer. En door deze kleuren heel erg consequent en ook weer niet te overdadig toe te passen, werd de ruimte heel erg rustgevend. Daarnaast was de ruimte niet volgestouwd met allerhande toeters en bellen, maar was er gekozen voor een boeket van een paar seizoenbloemen uit eigen tuin en een enkel mooi object en accessoires.
Sfeer- en praktisch licht
Verlichting kan een ruimte maken of breken. Dat er hier goed over was nagedacht, zag ik ’s avonds. Functionele verlichting naast het bed en in de zithoek een staande lamp. De voet was oud, de kap nieuw en in een vrolijke bloemenprint uitgevoerd. Het kleine tafellampje had eenzelfde kap met een andere voet. Helemaal leuk en het sloot allemaal perfect aan bij de roze tinten en het boeket op tafel. Een vrolijke kroonluchter zorgde ervoor dat je bij binnenkomst direct voldoende licht had. Sfeerverlichting, zoals een schemer- of tafellamp, voegt aangenaam diffuus licht toe. Zo’n kroonluchter, de plafondlamp, kan de laatste te sterke licht- en donkercontrasten opheffen. En natuurlijk kun je kiezen voor een praktische plafonniere, maar zo’n nostalgische kroonluchter geeft natuurlijk veel meer sfeer!
Lekker zitten
Het gebeurt me nog wel eens dat ik ’s avonds, in een hotel, ‘lekker’ moet gaan zitten in een bureaustoel, omdat dat de enige fauteuil in de kamer is. Misschien is het een truc om mij langer beneden in het restaurant of bar te laten zitten (en dus meer geld uit te geven), maar een goed hotel moet én een goed bed hebben én een of twee goede stoelen. En daar was in dit hotelletje over nagedacht. Twee gezellige oorfauteuils, voorzien van vrolijke roze-witte kussens sierden de zithoek. Het zag er niet alleen heel uitnodigend uit, het was na een dag fietsen, want dat zijn we natuurlijk gewoon gaan doen, ook een perfecte plek om te relaxen. En op de vloer lag tapijt. Lekker zacht en comfortabel. Het dempt de geluiden, erg fijn in een oud pand waarin je niet te veel geluidsoverlast van je buren wilt hebben, en het voelt heerlijk zacht en comfortabel aan. Zowel ’s morgens bij het uit bed stappen als gewoon overdag wanneer je op je bloten voeten rondstruint in de kamer.
Hotelletje thuis
Zo’n zelfde hotelsfeer thuis creëren, bijvoorbeeld in de slaapkamer, is eigenlijk heel erg eenvoudig. De hotelkamer zoals ik die hierboven heb beschreven kan al een enorme inspiratiebron zijn. De basiszaken, het bed en de vloer en de kleuren moeten goed zijn en kloppen. En met de rest kun je eindeloos variëren en blijven veranderen. Zo krijg je thuis je eigen, rustgevende hotelsuite zonder dat je daarvoor de deur uit moet!